Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)

X5 E53 (1999 - 2006)
The X5 SAV Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-03-2013, 08:30 PM
Toopricey01 Toopricey01 is offline
Registered User
Location: New York
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 10
Mein Auto: 325 xi
2005 x5 reading misfire

I have a 2005 x5 I have taken it to the BMW dealer and they still can't not fix. Check engine lights flas and at times it will not go over 5 mph, but if the codes are reset it will be fine for a day or two. Codes are reading misfire on 5 and 7 also multiple misfires and running to rich, can someone please help me out with this please. Have replaced plugs and coils and they supposedly did a smoke test and still nothing... thank you
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 02-04-2013, 09:13 AM
QSilver7's Avatar
QSilver7 QSilver7 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northeast Indiana
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 6,193
Mein Auto: 1997 740iL / 2006 X5 4.4
Help us help you better...once again, the most important details about your "X5" is missing. Please consider creating a signature that has your model/model year/build date. The E53 X5 has multiple models/engines/transmissions/parts/etc that change during the production from the 2000-2006 model year.

If you have the 4.4 (N62) engine...do a search using "intermediate levers" as the search phrase...or do a google search using "bmw e53 x5 intermediate levers"...and see if your symptoms match this issue.


__________________
Q {BMW CCA Member #191509}
2006 E53 X5 4.4i (Sterling Gray) 12/05 mfg date <<~>> 97 740iL (Arctic Silver) 3/97 mfg date
(SOLD)
99 540iT (Orient Blue) <<~>> 95 525IT (Alpine White)
91 735iL (Schwarz Black) <<~>> 85 325e (Bronzit)

http://imageshack.com/scaled/grid240/822/e38e532ndsigpic.jpg

Last edited by QSilver7; 02-04-2013 at 09:15 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-04-2013, 01:01 PM
upallnight upallnight is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Crook County
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 525
Mein Auto: BMW, Lotus, Porsche
If it is fine after you reset the SES light then you have a misfire in which after a while, the computer is shutting down the injector(s). The engine may have a "slight " misfire, but after x numbers of misfires has been registered on the computer the computer will shut down the injector in the cylinder that is misfiring so now you don't have a "slight" misfire, but a misfire all the time. A "Lean Condition" will be classified by the computer as a misfire even though the cylinder is firing.

Last edited by upallnight; 02-04-2013 at 07:20 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-04-2013, 05:45 PM
sunny5280 sunny5280 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Denver, CO
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 3,718
Mein Auto: 2007 X5 4.8i
Quote:
Originally Posted by Toopricey01 View Post
I have a 2005 x5 I have taken it to the BMW dealer and they still can't not fix. Check engine lights flas and at times it will not go over 5 mph, but if the codes are reset it will be fine for a day or two. Codes are reading misfire on 5 and 7 also multiple misfires and running to rich, can someone please help me out with this please. Have replaced plugs and coils and they supposedly did a smoke test and still nothing... thank you
Possibly the oil separator hoses? See this thread for details:

http://www.bimmerfest.com/forums/sho...=oil+separator

They're easy to check and an inexpensive fix if they're the problem.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-04-2013, 07:08 PM
upallnight upallnight is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Crook County
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 525
Mein Auto: BMW, Lotus, Porsche
Quote:
Originally Posted by Toopricey01 View Post
I have a 2005 x5 I have taken it to the BMW dealer and they still can't not fix. Check engine lights flas and at times it will not go over 5 mph, but if the codes are reset it will be fine for a day or two. Codes are reading misfire on 5 and 7 also multiple misfires and running to rich, can someone please help me out with this please. Have replaced plugs and coils and they supposedly did a smoke test and still nothing... thank you
How do you know that the car is running rich? What was the code for the rich condition?
Reply With Quote
  #6  
Old 02-06-2013, 01:02 PM
DTANDJT DTANDJT is offline
Registered User
Location: Oceanside, CA
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 31
Mein Auto: 2006 X5, 2005 Mini S
Did they check the spark sensor?
Reply With Quote
  #7  
Old 02-06-2013, 03:10 PM
upallnight upallnight is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Crook County
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 525
Mein Auto: BMW, Lotus, Porsche
Quote:
Originally Posted by DTANDJT View Post
Did they check the spark sensor?
What's a "Spark Sensor"?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms