Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-08-2013, 06:51 AM
BruiserBob BruiserBob is offline
Registered User
Location: Virginia
 
Join Date: May 2008
Posts: 4
Mein Auto: 03 525i
HELP!!! E39 03 525i RPM bounce rev up and down while driving at certian speeds

Car: 03 525i 150,000 miles
Symptom: At various speeds I will notice the RPM bounce at about 1200 to 1500 back and forth, making the engine rev up and down. This occurs at a constant speed and generally on a slight incline or stress on the engine. You can simply apply more pressure to the pedal which will increase RPMs and it goes away. It is more noticeable at approximately 42mph with a steady foot on the pedal trying to maintain this constant speed, add a little incline it will rev and up and down constantly. I can get the car to do it at lower speeds but it is harder to maintain say 20mph than a consistent 42mph. I have at the shop several times and no one knows what to do. Here is what has been done and checked.

1. MAF - no difference
2. DEESA - no difference
3. Spark plugs all replaced, (needed to do it anyway) COILs are OK
4. Had oil pressure lines replaced two years ago when replaced the Oil housing gasket was done.
5. Smoke test revealed. Had crankcase vent valve and hoses/pipe replaced
6. O2 Sensors replaced at 110K

The first shop could not figure it out as there were not error codes tripped and no SEL and the tech is very good. But not trusting he is perfect, took it to the dealer, and they couldn't find anything. The first day, he said I had a misfire on COIL 5 and plugs needed to be replaced. I told him, that was not causing the problem but he responded, I cannot proceed without first fixing that. Asked $540 to fix. I said, no, replaced the coil and plugs in 30 minutes for 1/4 of that. Problem stayed the same. Took it back, and as they tell me I need a new transmission, no explanation other than we used BMW tools to figure it out. My guess is since there were no error codes or SEL on, the tech did not know how to troubleshoot and throws back a $5800 transmission bill at me to make me go away, knowing I won't fix it at that cost. Also, temperature has not impact, can replicate 100% of the time.

I love this car, maybe it is time to put it to rest. Would have like to keep in for another 50K and pass it to my kid. Is it really the transmission? I searched the forums for hours with no luck. Here is what people suggest:
1. TPS or Throttle Bottle
2. Crank or Cam Position Sensor
3. Vanos ?

Last edited by BruiserBob; 02-08-2013 at 07:05 AM.
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 02-08-2013, 07:53 AM
pshovest pshovest is online now
BMW CCA 69606
Location: DE
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 658
Mein Auto: '10 535iA, '00 528iTM
AT codes don't necessarily cause SES/CEL and most OBD2 code readers don't read EGS codes. The only way for engine speed to change with vehicle at a constant road speed is if AT is changing gears, slipping or torque converter is going an & out of lockup. If you manually put trans in 3/4/5 gear does problem disappear? Trans or trans sensor issue sounds believable.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-08-2013, 09:28 AM
BruiserBob BruiserBob is offline
Registered User
Location: Virginia
 
Join Date: May 2008
Posts: 4
Mein Auto: 03 525i
Usually when you go to manual, you jump in RPM beyond 1500 up to 2000 and it does not happen. It happens with a steady foot on the pedal at constant speed even in manual.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-08-2013, 09:41 AM
pshovest pshovest is online now
BMW CCA 69606
Location: DE
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 658
Mein Auto: '10 535iA, '00 528iTM
You should be able to go into manual and then upshift to the gear you were in previously.

If hunting occurs in manual, this suggests the TC is going in and out of lockup. There are several posts about TC problems with these transmissions, but usually report a P0740 code.


Quote:
Originally Posted by BruiserBob View Post
Usually when you go to manual, you jump in RPM beyond 1500 up to 2000 and it does not happen. It happens with a steady foot on the pedal at constant speed even in manual.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-08-2013, 11:06 PM
EuroSlovakia EuroSlovakia is offline
Registered User
Location: Chicago, IL
 
Join Date: May 2011
Posts: 7
Mein Auto: 2003 BMW 525i E39
Check DISA valve, http://www.ecstuning.com/News/BMW_M5...003_2004_2005/


EDIT: sorry, you already said deesa

Last edited by EuroSlovakia; 02-08-2013 at 11:08 PM. Reason: EDIT
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 06:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms