Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)

7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Discussion pertaining to the flagship BMW here.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #76  
Old 02-15-2013, 11:43 PM
Noisey Noisey is offline
Registered User
Location: San Pedro, CA
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 35
Mein Auto: 2003 745LI
Question

:d

Last edited by PAPER; 03-22-2014 at 09:57 PM.
Reply With Quote
  #77  
Old 02-16-2013, 08:35 AM
Rookie2008's Avatar
Rookie2008 Rookie2008 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: NYC 4 Eva! Current California
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 2,207
Mein Auto: BMW 745LI/ F02
Quote:
Originally Posted by Noisey View Post
This seems like a much cheaper solution if you have a stock 2003 E66. I have an electronics background and can wield a soldering iron like a ninja. You removed the radio from the right c-pilar, then opened it up and tapped in to the line-out from the radio, correct?


If so, I would like to do this. I dont need details on running the Aux to the front. I know about shielding and using a relay/switch to switch between the Aux and Radio. Simple crap like that I can figure out on my own.


What I need are pictures to show where to cut the traces and where the signals are. If you have them, will you share?
Contact the OP he lives in your area an I'm sure he would be willing to help you.
__________________
Sittin on 24's now with floating center caps
Reply With Quote
  #78  
Old 02-25-2013, 08:16 AM
london_2012 london_2012 is offline
Registered User
Location: london
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 10
Mein Auto: 7 series
bmw e65 aux in

hello paper, thanks for sharing this great work with every one here, my question here is did you have the aux already showing on your screen even before putting the retrofit? in my bmw i have got ( fm.am.cd.cdc.tone) would that cable work for my car? i mean once i connect the cable into the back of my head unit will that aux sign starts to show up automataically on the screen?
greetings all the way from london
Reply With Quote
  #79  
Old 02-25-2013, 08:42 AM
PAPER's Avatar
PAPER PAPER is online now
CRISP & CLEAN
Location: on the moon
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3,003
Mein Auto: Ford Pinto
Quote:
Originally Posted by london_2012 View Post
hello paper, thanks for sharing this great work with every one here, my question here is did you have the aux already showing on your screen even before putting the retrofit? in my bmw i have got ( fm.am.cd.cdc.tone) would that cable work for my car? i mean once i connect the cable into the back of my head unit will that aux sign starts to show up automataically on the screen?
greetings all the way from london
No , some coding is needed to add aux to your MMI Screen .
You would need the correct cable & NCS Expert for the coding .
Reply With Quote
  #80  
Old 02-25-2013, 08:48 AM
london_2012 london_2012 is offline
Registered User
Location: london
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 10
Mein Auto: 7 series
BMW e65 aux in

Thanks paper for the speedy reply, so is this what you had to do to your car? I mean did you do it yourself ? If so can you please send me the link where to buy the cable and software? Thanks again
Reply With Quote
  #81  
Old 02-26-2013, 04:48 PM
ggguy23 ggguy23 is offline
Registered User
Location: San Diego, CA
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 7
Mein Auto: 750LI
Talking

PAPER, I have been trying to find a way to install a AUX port in the car ever since I got it. The only option was to remove the 6 CD Changer and install an iPOD adaptor. And this cost $1200Öso I stayed away. But I found your post and WOW great JOB!!!

I have since bought the AUX mod and changed the sequence to 2,7,8 and installed it in my car. The AUX category didnít come up so I guess I have to use NCS expert and do some programming.

Thanks again!!!
Reply With Quote
  #82  
Old 02-26-2013, 04:55 PM
bimmer750ok bimmer750ok is offline
Registered User
Location: Oklahoma
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 7
Mein Auto: 2006 750i
I installed everything as instructed and programed the MMI to show the AUX on the menu screen but when I click on it with my phone plugged into the AUX cord the FM stations just turn grey and now volume control or sound comes out. Can anyone help me with this?
Reply With Quote
  #83  
Old 02-26-2013, 06:28 PM
PAPER's Avatar
PAPER PAPER is online now
CRISP & CLEAN
Location: on the moon
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3,003
Mein Auto: Ford Pinto
Quote:
Originally Posted by bimmer750ok View Post
I installed everything as instructed and programed the MMI to show the AUX on the menu screen but when I click on it with my phone plugged into the AUX cord the FM stations just turn grey and now volume control or sound comes out. Can anyone help me with this?
What does it do when you select aux on the MMI ?
Reply With Quote
  #84  
Old 02-26-2013, 07:11 PM
bimmer750ok bimmer750ok is offline
Registered User
Location: Oklahoma
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 7
Mein Auto: 2006 750i
No music come out and the radio stations stay on the screen but are greyed out
Reply With Quote
  #85  
Old 02-26-2013, 07:38 PM
PAPER's Avatar
PAPER PAPER is online now
CRISP & CLEAN
Location: on the moon
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3,003
Mein Auto: Ford Pinto
Quote:
Originally Posted by bimmer750ok View Post
No music come out and the radio stations stay on the screen but are greyed out

ok let me try to be clearer for you . When you push the I-drive knob
& select Aux , what shows up on the screen ?
Does the Aux volume control show up & can you adjust it ?

Also take a pic of the screen with your phone & post it up so
I can see what is on your screen .
Reply With Quote
  #86  
Old 02-27-2013, 07:45 PM
bimmer750ok bimmer750ok is offline
Registered User
Location: Oklahoma
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 7
Mein Auto: 2006 750i


When I select AUX it stays like that with no music.
Reply With Quote
  #87  
Old 02-27-2013, 08:03 PM
PAPER's Avatar
PAPER PAPER is online now
CRISP & CLEAN
Location: on the moon
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3,003
Mein Auto: Ford Pinto
Ok what happens when you push the I-drive
Knob down ?
& the only thing I see gray is the cd player
& that is probably cause you don't have a
Cd in it

Sent from my GT-N7000 using Bimmer App
Reply With Quote
  #88  
Old 02-27-2013, 08:05 PM
PAPER's Avatar
PAPER PAPER is online now
CRISP & CLEAN
Location: on the moon
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3,003
Mein Auto: Ford Pinto
When you use the auxiliary it should change to
The auxiliary volume control . Watch my video
& you can see what is supposed to be on the MMI screen after you select Aux

Sent from my GT-N7000 using Bimmer App
Reply With Quote
  #89  
Old 02-27-2013, 08:11 PM
bimmer750ok bimmer750ok is offline
Registered User
Location: Oklahoma
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 7
Mein Auto: 2006 750i

Sorry I was driving down the road trying to take that picture and must have pulled the cord out a little. Here is a picture with it plugged in, the stations grey out and no music plays and no volume control shows up. I tried pushing the idrive down several times and nothing happens.

Last edited by bimmer750ok; 02-27-2013 at 08:14 PM.
Reply With Quote
  #90  
Old 02-27-2013, 09:02 PM
PAPER's Avatar
PAPER PAPER is online now
CRISP & CLEAN
Location: on the moon
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3,003
Mein Auto: Ford Pinto
Only thing I can think of is your car is
Not coded correctly or your ask unit
Is not the right ask unit for auxiliary .
Not muxh I can do without having the
car here so I can look at it .

Sent from my GT-N7000 using Bimmer App
Reply With Quote
  #91  
Old 02-27-2013, 10:02 PM
PAPER's Avatar
PAPER PAPER is online now
CRISP & CLEAN
Location: on the moon
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3,003
Mein Auto: Ford Pinto
Quote:
Originally Posted by bimmer750ok View Post

sorry i was driving down the road trying to take that picture and must have pulled the cord out a little. Here is a picture with it plugged in, the stations grey out and no music plays and no volume control shows up. I tried pushing the idrive down several times and nothing happens.
sorry but i don't see anything grayed out ???
To me it just looks like your listening to the
fm radio & you have the dial on aux before you
actually select aux as the item to be used .
Reply With Quote
  #92  
Old 02-28-2013, 06:51 AM
bimmer750ok bimmer750ok is offline
Registered User
Location: Oklahoma
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 7
Mein Auto: 2006 750i
ya your right, but either way I try to select AUX and it wont select it or play music.
Reply With Quote
  #93  
Old 03-01-2013, 05:18 PM
PAPER's Avatar
PAPER PAPER is online now
CRISP & CLEAN
Location: on the moon
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3,003
Mein Auto: Ford Pinto
Quote:
Originally Posted by bimmer750ok View Post
ya your right, but either way I try to select AUX and it wont select it or play music.
Only thing I can say is it is not coded
Correctly or you have the wrong Ask
Unit

Sent from my GT-N7000 using Bimmer App
Reply With Quote
  #94  
Old 03-02-2013, 07:47 AM
tamir15 tamir15 is offline
Registered User
Location: usa
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 30
Mein Auto: 2006 750i E65
Paper is right. i had the same thing and as soon as i replaced the ASK unit to a newer version it worked like a charm.
this project has two sections. one is the coding to enable the AUX in the MMIGT (or whatever that section of the coding is named). it looks like you got that part. as soon as you code it the AUX becomes available and selectable. the other part is the ASK unit. it has to be 06/06 or newer. mine was 01/06 and it wouldn't work. as soon as i put there a newer unit it works great.

Paper,
the sound quality though (playing through my iphone) is not the same as radio or cd. it is lacking the bass and deep sounds like a true cd quality.
is there something i can do to improve the sound quality?
don't get me wrong. i love the fact that i can play music through my iphone but i wish the sound quality was better/deeper.

Last edited by tamir15; 03-02-2013 at 07:58 AM.
Reply With Quote
  #95  
Old 03-05-2013, 01:13 PM
PAPER's Avatar
PAPER PAPER is online now
CRISP & CLEAN
Location: on the moon
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3,003
Mein Auto: Ford Pinto
Quote:
Originally Posted by tamir15 View Post
Paper is right. i had the same thing and as soon as i replaced the ASK unit to a newer version it worked like a charm.
this project has two sections. one is the coding to enable the AUX in the MMIGT (or whatever that section of the coding is named). it looks like you got that part. as soon as you code it the AUX becomes available and selectable. the other part is the ASK unit. it has to be 06/06 or newer. mine was 01/06 and it wouldn't work. as soon as i put there a newer unit it works great.

Paper,
the sound quality though (playing through my iphone) is not the same as radio or cd. it is lacking the bass and deep sounds like a true cd quality.
is there something i can do to improve the sound quality?
don't get me wrong. i love the fact that i can play music through my iphone but i wish the sound quality was better/deeper.

Have you tried to adjust the settings yet ?
Reply With Quote
  #96  
Old 03-05-2013, 08:06 PM
tamir15 tamir15 is offline
Registered User
Location: usa
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 30
Mein Auto: 2006 750i E65
what settings?
if you are referring to the sound settings of the car audio then yes i have adjusted them
Reply With Quote
  #97  
Old 03-07-2013, 12:04 PM
ggguy23 ggguy23 is offline
Registered User
Location: San Diego, CA
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 7
Mein Auto: 750LI
Hey Paper,

Not sure if you got my PM or not, but do you repair logic 7 amps or ask units?

I have been researching AUX input and NCS Expect and playing around with it, but don't want to mess up the MMI unit. Anyways my car was built 01/06 so I think I have to buy a 06/06 ask unit or newer. Do you have one for sale? I found a few on ebay but thought I might try the forum first.

Thanks
Reply With Quote
  #98  
Old 03-07-2013, 05:12 PM
PAPER's Avatar
PAPER PAPER is online now
CRISP & CLEAN
Location: on the moon
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3,003
Mein Auto: Ford Pinto
Quote:
Originally Posted by ggguy23 View Post
Hey Paper,

Not sure if you got my PM or not, but do you repair logic 7 amps or ask units?

I have been researching AUX input and NCS Expect and playing around with it, but don't want to mess up the MMI unit. Anyways my car was built 01/06 so I think I have to buy a 06/06 ask unit or newer. Do you have one for sale? I found a few on ebay but thought I might try the forum first.

Thanks
Sorry , but no I did not get a PM from you .
As for Ask & L7 repairs , I posted a topic
In the DIY section so you can do it yourself .
All the chips are easily available on Ebay .

Now for your Ask unit , I would buy the
auxiliary plug 1st before replacing your
ASK unit . It may or may not work , I have
Had both good & bad luck with Ask units
With 01/06 & 02/06 dates . A couple have
Worked fine & a couple didn't .

But I do have 1 for sale if tou need it ...

Sent from my GT-N7000 using Bimmer App
Reply With Quote
  #99  
Old 03-07-2013, 08:07 PM
SWIFT-7 SWIFT-7 is offline
Registered User
Location: Los Angeles
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 4
Mein Auto: 745
hey paper, i have a 2005 745i it was built in nov.2004 and not alot of ipod/video interface modules for mine will this aux connection work on my ride? you can email me better will like to ask you a couple of other stuuf from your ride
Reply With Quote
  #100  
Old 03-07-2013, 08:25 PM
PAPER's Avatar
PAPER PAPER is online now
CRISP & CLEAN
Location: on the moon
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3,003
Mein Auto: Ford Pinto
I would need your email address to email you .
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms