Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)

X5 E53 (1999 - 2006)
The X5 SAV Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-17-2013, 03:45 AM
jemachin18 jemachin18 is offline
Registered User
Location: london
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 3
Mein Auto: 2006 E53 X5
No beep on rear sensor

My E53 X5 2006 Parking sensor seem to have a mind of their own. When I start the light on the P button flashes - but there is no sound. The sound stopped working some time ago when things were working as they should, I think I have identified the fault sensor - however all the threads I have read say theirs beeps - mine doesn't beep so think I have a faulty beeper - anyone know where it is located and whether it is easy to replace
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 02-17-2013, 12:05 PM
Gurjit Gurjit is offline
Registered User
Location: Vancouver
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 74
Mein Auto: 2004 4.8is
if the green LED is flashing you have a bad wire/sensor

turn ignition on, engine off
press button
go up to each sensor put ur face close to it and listen for a clicking sound
the one that doesnt beep is bad
Reply With Quote
  #3  
Old 02-17-2013, 01:54 PM
jemachin18 jemachin18 is offline
Registered User
Location: london
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 3
Mein Auto: 2006 E53 X5
thank

Thnx - bur I know how to do this, but it has not answered the bit about the lack of beeping...
Reply With Quote
  #4  
Old 02-18-2013, 04:09 AM
QSilver7's Avatar
QSilver7 QSilver7 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northeast Indiana
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 6,948
Mein Auto: 1997 740iL / 2006 X5 4.4
Can you clarify for us which rear sensor you determined is making the "clicking" sound (share with us it's location...left rear, right rear, 2nd from left rear, etc) it's obviously the one rear sensor that has failed. And when you say there's no more beeping from the rear PDC sound generator (chime/gong/etc)...have you tested the OTHER rear sensors in that there is an obstruction in their field...but the sound generator doesn't beep?

The only way we know what's occurring is by what you tell us (the picture you paint)...and when you leave out details or leave holes in the story...it makes it difficult to give suggestions without repeating what you've already done or ruled out. Help us hlep you better by making sure you give enough details for others to make good suggestions about something they can't see, hear, or know what you've already done.
__________________
Q {BMW CCA Member #191509}
2006 E53 X5 4.4i (Sterling Gray) 12/05 mfg date <<~>> 97 740iL (Arctic Silver) 3/97 mfg date
(SOLD)
99 540iT (Orient Blue) <<~>> 95 525IT (Alpine White)
91 735iL (Schwarz Black) <<~>> 85 325e (Bronzit)

http://imageshack.com/scaled/grid240/822/e38e532ndsigpic.jpg
Reply With Quote
  #5  
Old 02-18-2013, 06:27 AM
jemachin18 jemachin18 is offline
Registered User
Location: london
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 3
Mein Auto: 2006 E53 X5
OK I appear to have confused people. Let me be clear.......

Under normal conditions if everything is working OK I would expect to hear a series of beeps whilst in the cabin as I get closer and closer to an item. These beeps are no longer heard.

All my rear sensors are clicking when the ignition is switched to the on position, the front sensors (either side of the number plate) are not clicking and I will need to replace these.

However I want to know why I cannot hear any beep/tone from the cabin of the car? Will I need to replace the unit which omits the beeps and if so where is it located.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-18-2013, 08:07 AM
QSilver7's Avatar
QSilver7 QSilver7 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northeast Indiana
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 6,948
Mein Auto: 1997 740iL / 2006 X5 4.4
The PDC control module is located by the battery (see the component on the left side in front of the battery in the diagram below). I'm not exactly sure where the rear PDC speaker is located on the e53...but it sounds like it may be coming from the right cargo area. I'd pull the panel and check around the fuse/relay panel to see if there's a speaker back in that area. I know in the sedans, the rear PDC speaker is located under the rear parcel shelf on the right side near the audio system speaker...this probably translates to the right cargo area on the e53 & Tourings (as a guess).

If you find the rear PDC speaker, and it tests to be okay...my next move would be to check the PDC control module.

__________________
Q {BMW CCA Member #191509}
2006 E53 X5 4.4i (Sterling Gray) 12/05 mfg date <<~>> 97 740iL (Arctic Silver) 3/97 mfg date
(SOLD)
99 540iT (Orient Blue) <<~>> 95 525IT (Alpine White)
91 735iL (Schwarz Black) <<~>> 85 325e (Bronzit)

http://imageshack.com/scaled/grid240/822/e38e532ndsigpic.jpg

Last edited by QSilver7; 02-18-2013 at 08:09 AM.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-15-2015, 07:54 AM
VenkatV VenkatV is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northern Virginia
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 344
Mein Auto: 07 X3 6MT & 06 X5 4.8is
I have same problem. Front buzzer beeps as objects get closer. Rear buzzer is mute or inop looks like. I've been told sensors are ticking and computer diagnostics are fine to report on each rear sensor working.

I will check realoem etc or if someone located where it is on e53 since last post on this thread please update. Thank you
__________________
07 Crimson Red X3 6-Speed
Reply With Quote
  #8  
Old 07-15-2015, 04:42 PM
Rfreeman06 Rfreeman06 is offline
Registered User
Location: Texas
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 2
Mein Auto: E53 x5 4.4i
I've faced a similar problem where the front sensors work, back don't. Nothing beeps to indicate an error, ,no error flashing on the button, etc. and all of the sensors click. Today I took out the side panel where my sub and fuses are in the back passenger side, and unscrewed the sensor speaker which is rather easily accessible. I unplugged it, turned on my sensors and got all the error symptoms. I plugged the speaker back in, then I then turned on the parking sensors, put the speaker to my ear, and heard a faint buzzing noise. I then stood back and put my hand in front of the sensors and the speaker buzzing responded accordingly. So, my speaker is shot. However, since it is receiving power the car didn't detect a fault. So you might try that, put the speaker to your ear and see if you hear a faint buzzing.
Reply With Quote
  #9  
Old 07-16-2015, 03:54 PM
VenkatV VenkatV is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northern Virginia
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 344
Mein Auto: 07 X3 6MT & 06 X5 4.8is
Thank you, will try that now.
__________________
07 Crimson Red X3 6-Speed
Reply With Quote
  #10  
Old 07-16-2015, 04:25 PM
VenkatV VenkatV is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northern Virginia
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 344
Mein Auto: 07 X3 6MT & 06 X5 4.8is
Spot on. Thank you.

The pinger was bad. I am buying a replacement now.
__________________
07 Crimson Red X3 6-Speed
Reply With Quote
  #11  
Old 07-19-2015, 07:28 AM
QSilver7's Avatar
QSilver7 QSilver7 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northeast Indiana
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 6,948
Mein Auto: 1997 740iL / 2006 X5 4.4
Quote:
Originally Posted by Rfreeman06 View Post
...Today I took out the side panel where my sub and fuses are in the back passenger side, and unscrewed the sensor speaker which is rather easily accessible...
It's been almost 2 1/2 years...but thanks for being the one to verify that the rear PDC speaker is in the right rear side of the cargo area. It appears the OP never posted back with a resolution.....but now, at least we know the location of the rear speaker.

Quote:
Originally Posted by VenkatV
...The pinger was bad. I am buying a replacement now.
Can you share the BMW 11 digit part nbr so the next person in this situation will know which part to order?
__________________
Q {BMW CCA Member #191509}
2006 E53 X5 4.4i (Sterling Gray) 12/05 mfg date <<~>> 97 740iL (Arctic Silver) 3/97 mfg date
(SOLD)
99 540iT (Orient Blue) <<~>> 95 525IT (Alpine White)
91 735iL (Schwarz Black) <<~>> 85 325e (Bronzit)

http://imageshack.com/scaled/grid240/822/e38e532ndsigpic.jpg
Reply With Quote
  #12  
Old 07-19-2015, 02:51 PM
VenkatV VenkatV is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northern Virginia
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 344
Mein Auto: 07 X3 6MT & 06 X5 4.8is
@QSilver7, the part # is 66216903102
__________________
07 Crimson Red X3 6-Speed

Last edited by VenkatV; 07-19-2015 at 05:23 PM.
Reply With Quote
  #13  
Old 07-20-2015, 08:05 AM
QSilver7's Avatar
QSilver7 QSilver7 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northeast Indiana
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 6,948
Mein Auto: 1997 740iL / 2006 X5 4.4
Quote:
Originally Posted by VenkatV View Post
@QSilver7, the part # is 66216903102
...#3 in the diagram below to anyone else looking for the rear PDC speaker


__________________
Q {BMW CCA Member #191509}
2006 E53 X5 4.4i (Sterling Gray) 12/05 mfg date <<~>> 97 740iL (Arctic Silver) 3/97 mfg date
(SOLD)
99 540iT (Orient Blue) <<~>> 95 525IT (Alpine White)
91 735iL (Schwarz Black) <<~>> 85 325e (Bronzit)

http://imageshack.com/scaled/grid240/822/e38e532ndsigpic.jpg

Last edited by QSilver7; 07-20-2015 at 08:11 AM.
Reply With Quote
  #14  
Old 07-21-2015, 07:39 PM
VenkatV VenkatV is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northern Virginia
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 344
Mein Auto: 07 X3 6MT & 06 X5 4.8is
Replaced the buzzer. All set. Wife is happy.
__________________
07 Crimson Red X3 6-Speed
Reply With Quote
  #15  
Old 07-23-2015, 03:17 PM
Rfreeman06 Rfreeman06 is offline
Registered User
Location: Texas
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 2
Mein Auto: E53 x5 4.4i
I'm glad it worked out for you. Unless I was just looking in all the wrong places, I couldn't find a distributor within the states and had to order internationally. It hasn't arrived yet, but since it worked for you I have hope it will work for me.

Qsilver, glad I could help. I just picked up an 06 4.4i a couple of months ago and these forums have been very helpful in trying to take care of things.
Reply With Quote
  #16  
Old 07-23-2015, 03:39 PM
sully80 sully80 is offline
brandon
Location: New York
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 52
Mein Auto: BMW X5
My front doesn't beep and my back one will beep for a second when I put it in reverse then nothing. After that when I get close to something it doesn't beep
Reply With Quote
  #17  
Old 07-24-2015, 07:23 AM
VenkatV VenkatV is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northern Virginia
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 344
Mein Auto: 07 X3 6MT & 06 X5 4.8is
Quote:
Originally Posted by Rfreeman06 View Post
I'm glad it worked out for you. Unless I was just looking in all the wrong places, I couldn't find a distributor within the states and had to order internationally. It hasn't arrived yet, but since it worked for you I have hope it will work for me.

Qsilver, glad I could help. I just picked up an 06 4.4i a couple of months ago and these forums have been very helpful in trying to take care of things.
eBay item 391205613806 11.99 for *****it-now.
http://www.ebay.com/itm/06-Range-Rov...abf0ee&vxp=mtr
__________________
07 Crimson Red X3 6-Speed
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 03:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2015 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms