Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)

7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Discussion pertaining to the flagship BMW here.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-26-2011, 06:19 AM
jassoo jassoo is offline
Registered User
Location: Finland
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 28
Mein Auto: BMW 745iA
Multiple errors at once (safety/transmission...)

Hi to all

Yesterday was rainy day here and my wife was driving when all these errors showed up:

-Safety system error
-Airbag and Restraint system error
-Transmission Fail
-Transmission failsafe mode
-When engine is off, gear position P is engaged automatically
-N is only possible when engine is running
-Transportation mode
-Parking breake error (after using it)
+ windscreen wipers didnt stop from lever

She could drive the car to home.

-Buttons wont work in Steering wheel
-Windscreen vipers doesnt work
-Steering wheel adjust doesnt work
-Horn doesnt work

so I replaced new AGM 90AH battery today and recoded it with INPA, but no help.
Alternator seems to work --> steady 14.4-14.5volts when driving

I tried to clear errors and these keep coming back:
(INPA with carsoft 6.5box) i have read that i cant do everything when using carsoft box)
DME/DDE 282C 64
EGS 5147 68
DSC 5EF4 E0
ENF D3BD E8 & 6040 E1
CIM D989 64
KOMBI A3A9 60
LM E53E 20

I have had problems with CD Navigator rebooting itself sometimes before, but everything else has worked well.

745iA 2002 and about 90 000miles

Last edited by jassoo; 11-26-2011 at 06:36 AM.
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 11-26-2011, 07:28 AM
N60B44 N60B44 is offline
Account Under Review
Location: Emeryville, CA
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 85
Mein Auto: 745i 2003
Interesting!!!
So sounds like water got into the dme box. First check if there is water or smth, bc sounds like you have a swimming pool there!!
You have abs dsc lights on as well??? Water in the abs sensor connector?
Reply With Quote
  #3  
Old 11-26-2011, 08:41 AM
jassoo jassoo is offline
Registered User
Location: Finland
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 28
Mein Auto: BMW 745iA
Hi

Ok, I checked box where DME and 2 other modules are and it was dry, not even moisture.
I also checked all fuses from glovebox, trunk and from module from same box where DME is located --> all OK.

I did get one more fail code after test drive (OMG ) :

ZGM module (Gateway Module)
932A BYTEFLIGHT Communication Error

and yes I have abs dsc lights on

Last edited by jassoo; 11-26-2011 at 10:01 AM.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-26-2011, 08:50 PM
apaul99 apaul99 is offline
Registered User
Location: Ma
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 21
Mein Auto: 2003 745 li
Sounds like alternator problems to me; I had what appeared to be the same problem. The only thing I would suggest is to take the alternator out have a load test placed on it. There is a high failure rate on this type of alternator, I think you may find that's the problem. If it fails, you can find a remanufactured one on eBay for around $250. The one I have is the 180 amp Bosh water cooled. Make sure you get the right one they make a 150 also. After I replaced it she ran great. When it comes to voltage these cars are very fussy. You can also go to RealOEM.com type in your last seven digits of the vin model of your BMW and it will list all the parts for that vehicle. This is the company I bought the alternator from. USA Industries Remanufactured Alternator. Good Luck.

Last edited by apaul99; 11-26-2011 at 09:11 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-27-2011, 05:44 AM
jassoo jassoo is offline
Registered User
Location: Finland
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 28
Mein Auto: BMW 745iA
I found this on another forum:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Lack300 wrote:
2003 745i.
washed car last weekend, literally moved it from the garage 20ft washed it then went to start it and 4 errors appeared on screen.
1. Drive control Syst.em! Drive Moderatly. Drive control System Failure.
2. When engine is off, Gear position P is Engaged Automatically.
3. Gearbox Functions Impared. Possible risk of Gearbox Failure!
4. Function of Airbags, Belt tension Limiters Faulty. Ensure your seat belt is Fastned.

error codes:
282c CANSZL signal failure
5147 CAN Time-out SZL
5EF4 Steering Angle Sensor: Control Unit Internal
Ecu Type: GS19
Part number 7534929
Hardware number 40
software number 03
coding number 00
Diagnosis index (Hex) 0200

i can Reveal that now i have done further Testing, i have no steering adjustment, wipers not working, Adaptive cruise not working and so on, volume for radio, as there seems to be no power getting to the Steering wheel what so ever. as for fuses i think i have checked the relevent ones. and all seems fine.

Turned out to be the fibre optic Modul behind the fuse box. gateway module
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

this seems to be exactly same problem that I have and same error codes.

is it central gateway module (ZGM) or some other gateway module? link
the module he was talking about was located behind the fuse box

Last edited by jassoo; 11-27-2011 at 05:47 AM.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-29-2011, 01:18 PM
jassoo jassoo is offline
Registered User
Location: Finland
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 28
Mein Auto: BMW 745iA
I have ordered gateway module from germany.
Lets hope that it will fix my problem
Reply With Quote
  #7  
Old 11-29-2011, 01:37 PM
apaul99 apaul99 is offline
Registered User
Location: Ma
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 21
Mein Auto: 2003 745 li
Good luck, let us know the outcome..
Reply With Quote
  #8  
Old 12-13-2011, 01:09 PM
jassoo jassoo is offline
Registered User
Location: Finland
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 28
Mein Auto: BMW 745iA
Update
I changed ZGM (gateway module) and programmed it.
Now i can read all modules and error codes, except byteflight-BUS.
Every module in byteflight-BUS is giving error "module not found" incl. SIM-module (Safety information module) which communicates with all airbag satellite modules and ZGM.

Now i know why my wipers are not working and fuel pump goes like grazy

example how wiper signal goes in car.
SWS = Wiper lever
SWA = Wiper motor

SWS <--> SZL <-byteflight-> SIM <-byteflight-> ZGM <-K CAN S-> WIM <--> SWA

So when SIM (safety information module) is broken there are many other modules which cant communicate with ZGM, but still they have nothing to do with safety devices.

So I ordered a SIM-module also
Reply With Quote
  #9  
Old 12-16-2011, 09:03 AM
jassoo jassoo is offline
Registered User
Location: Finland
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 28
Mein Auto: BMW 745iA
ok now the new SIM module is changed and programmed.
all other errors cleared and everything started to work, but I still get error from SIM "93AC system time faulty"

does anyone know what that means?
Reply With Quote
  #10  
Old 12-18-2011, 03:08 PM
jassoo jassoo is offline
Registered User
Location: Finland
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 28
Mein Auto: BMW 745iA
it seems that i have to do "set system time SIM" and "set system time SATELLITES" in DIS, but i dont have it yet.
Reply With Quote
  #11  
Old 01-06-2012, 03:26 PM
jassoo jassoo is offline
Registered User
Location: Finland
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 28
Mein Auto: BMW 745iA
everything started to work after setting "system time" to SIM module
Reply With Quote
  #12  
Old 01-06-2012, 08:45 PM
B7M4W5's Avatar
B7M4W5 B7M4W5 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: CALIFORNIA
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 241
Mein Auto: BMW 745LI
Smile Rain

I HAD THAT HAPPEN TO ME CAUSE WATER GOT IN MY CAR RAIN FOR TWO DAYS AND WELL MY MOON ROOF DRAIN HOLES ARE PLUG FILL WITH DIRT CRAP , WELL HAD TO FIRST VACUM WATER OUT DRY ALL I COULD INSIDE OF MY CAR BUT MOIST GOT ELECTIC OF DASH SO EVERY THING WAS LIT UP IN GAUGE CLUSTER BOY , I WAS SOOOO PIST AND ****TIN MY PANTS THINKING THE COST TO FIX OR REPLACE COMPUTER., LUCKLY I JUST TURN ONCAR LEFT IT ON RUNNING TURN ON HEATER FULL BLAST AND PRAYED. WELL IT WORK DRYDE UP AND JUST HAD TO RESET COMPUTER FROM MY DASH GAUGE CLUSTER THANK GOD. SO YES CHECK FOR WATER IN EVERY AREA OF YOUR CAR GOOD LUCK.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	untitled.jpg
Views:	98
Size:	39.9 KB
ID:	307422  
Reply With Quote
  #13  
Old 01-06-2012, 08:51 PM
AceFX AceFX is offline
Banned
Location: I come from the land down under
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,381
Mein Auto: BMW 760Li BMW X5 4.8iS
I had exactly that problem with all those exact faults. It was the ZGM(Gateway Module) that was faulty. Check your ZGM first, it is in the passenger side footwell......and I would be pretty sure that will be your fault. All those faults that you are talking about are related to the SZL (Steering Wheel Cluster) which communicates everything through the ZGM to all the components in the car.

-Safety system error
-Airbag and Restraint system error
-Transmission Fail
-Transmission failsafe mode
-When engine is off, gear position P is engaged automatically
-N is only possible when engine is running
-Transportation mode
-Parking brake error (after using it)
+ windscreen wipers didnt stop from lever
-Buttons wont work in Steering wheel
-Windscreen wipers doesnt work
-Steering wheel adjust doesnt work
-Horn doesnt work

and the Dealer replaced my battery three times and the SZL three times. It wasn't until they did the ZGM that ALL THE LISTED FAULTS disappeared and I have never had a problem since.


It is highly unlikely that all the modules have failed. Thats why the problem with the ZGM affects absolutely everything that runs through it from the SZL on the Steering Wheel. As you are aware, all your faults relate to all your controls on the SZL (Steering Wheel Module) and because they can't communicate with all the related other modules through the ZGM (Gateway Module) you get all those errors. On your steering wheel is Trans control, Cruise Control, Wipers, Lights, Horn, Buttons for changing gears manually and Airbag (which is part of the SIM that goes through the ZGM.

I'll will be very interested to here the fix, but I would't mind betting it's the ZGM or maybe at a long shot the SZL, but for the SZL to go faulty on ALL controls is a real long shot unless you have crashed the car and the Air bag has been activated.

Last edited by AceFX; 01-06-2012 at 09:06 PM.
Reply With Quote
  #14  
Old 01-12-2012, 02:26 PM
iramada iramada is offline
Registered User
Location: toledo
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 3
Mein Auto: 2006 x5
did u guys think this is one of those sensors?? the sim or zgm?

i started having these problems yesterday when i drove home went to get something to eat came back in the car turned it on put my seat belt on and backed out then i noticed the seat belt light beeping and i stopped and turned the car off a couple of times and it did nothing and the steering controls went out such as volume etc.. then the wipers stopped working then after continuing to drive the tans.progfaliur came on with brake light but it drives absolutely fine then coming back home the 4x4 light thing came on. and now the 4x4 light is off.

its a 4.4i x5 2006
Reply With Quote
  #15  
Old 08-31-2012, 07:12 AM
markandersonus markandersonus is offline
Registered User
Location: Chicago
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 41
Mein Auto: 2005 745i
Quote:
Originally Posted by jassoo View Post
Update
I changed ZGM (gateway module) and programmed it.
Now i can read all modules and error codes, except byteflight-BUS.
Every module in byteflight-BUS is giving error "module not found" incl. SIM-module (Safety information module) which communicates with all airbag satellite modules and ZGM.
Hi Jassoo

What's involved in programming ZGM. I think mine is faulty. I have the Bavarian Tech entusiast tool (but actual values not working on my 04 745i, so hard to tell if it's over/under voltage - can't drive staring at operating voltage on dash all time)

Regards

Mark
Reply With Quote
  #16  
Old 11-26-2012, 07:40 AM
BorisBJL10 BorisBJL10 is offline
Registered User
Location: St. Petersburg, Russia
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 1
Mein Auto: BMW 730i E65 2003
Same f..cking failure as described

Jassoo,

It's raining here for a week and today I've got exactly the same symptoms and errors you described with your 745i E65, except that mine is 730i E65.
Same error codes and same faults.

Now when you've replaced your SIM and ZGM modules, which one finally turned out to be faulty? ZGM, SIM or both?

Also, was it in your case related to water, moisture and rain stuff ? Or was this just a coincidence?

Are you on FaceBook?

Regards,
Boris
Reply With Quote
  #17  
Old 02-04-2013, 07:02 AM
BimmerBeast01 BimmerBeast01 is offline
Registered User
Location: NYC
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 11
Mein Auto: Bmw 6sp 540i/ Bmw 745i
Hello i have the same issue with my steering wheel 02 745i but my REAR passenger footwell getting water especially when after heavy rain fills up alot, is there a module near pass side rear that can cause these symptoms? (new to this here) thx in advance

Last edited by BimmerBeast01; 02-04-2013 at 07:04 AM. Reason: word missing
Reply With Quote
  #18  
Old 02-19-2013, 01:59 AM
jassoo jassoo is offline
Registered User
Location: Finland
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 28
Mein Auto: BMW 745iA
In my case both ZGM and SIM modules was faulty.

if you get water in car you should immediately check drain pipes.
Here is a link to picture: http://farm5.staticflickr.com/4009/4...00dd2eea_o.jpg
Reply With Quote
  #19  
Old 02-19-2013, 05:27 AM
markandersonus markandersonus is offline
Registered User
Location: Chicago
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 41
Mein Auto: 2005 745i
Quote:
Originally Posted by jassoo View Post
In my case both ZGM and SIM modules was faulty.

if you get water in car you should immediately check drain pipes.
Here is a link to picture: http://farm5.staticflickr.com/4009/4...00dd2eea_o.jpg
Did you replace yourself? If not, what did Stealership charge?
Reply With Quote
  #20  
Old 06-28-2013, 03:30 AM
Qmetro Qmetro is offline
Qmetro
Location: NY/CT
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 55
Send a message via Yahoo to Qmetro
Mein Auto: 97 540i,03 745li
Multiple errors at once (safety/transmission...)

I just recently was bestowed with dynamic stability control light. Parked car for a few days. Did my normal engine bay scan and looked under passenger side charcoal filter. Found drain hole unplugged. Reconnected drain hose , the fuse box or DDM l were still dry. I have few other faults were hoping battery related . Just closely following thread.


Sent from BimmerApp mobile app
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms