Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-28-2011, 12:05 PM
caprep1 caprep1 is offline
Registered User
Location: North Carolina
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 6
Mein Auto: 2006 325 xi
Right parking lights and signal stay on-2003 525

My 2003 525i began activating the right turn signal on its own. I drive down the road, and all of a sudden, the signal comes on and (without touching the turn signal) cannot be turned off. When I shut off the car, eventually, my right parking lights come on (front and back). Sounds like a grounding issue, but I would appreciate any of your good thoughts.
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 05-28-2011, 12:41 PM
Woolshire Woolshire is offline
Registered User
Location: Quad Cites - Iowa
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 16
Mein Auto: 1999 540i Sport
A friend of mine has an 01' 530 that was doing the same thing. We looked for the problem to no avail. He finally took it to the dealer. It was the Light Control Module (LCM). It cost him $950 to be replaced. The dealer has to (or gets to) program it, so there weren't many options in his situation.
I have heard of people replacing a chip in the LCM, but not sure if this would be an option for you or not...good luck
Reply With Quote
  #3  
Old 05-28-2011, 12:42 PM
kc5's Avatar
kc5 kc5 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Texas. What country are you from?
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 1,260
Mein Auto: '03 530i 5-speed, SP, PP
Quote:
Originally Posted by Woolshire View Post
A friend of mine has an 01' 530 that was doing the same thing. We looked for the problem to no avail. He finally took it to the dealer. It was the Light Control Module (LCM). It cost him $950 to be replaced. The dealer has to (or gets to) program it, so there weren't many options in his situation.
I have heard of people replacing a chip in the LCM, but not sure if this would be an option for you or not...good luck
$950.
__________________
Sent from my iPad...............no one cares

-------------------------------------------------------------------
'03 530i 5-speed, Sport & Premium Pkgs
Reply With Quote
  #4  
Old 05-28-2011, 04:49 PM
caprep1 caprep1 is offline
Registered User
Location: North Carolina
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 6
Mein Auto: 2006 325 xi
Many thanks...not what I had hoped for, but I will check out your recommendation.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-24-2013, 05:37 AM
macgy macgy is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: KL
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 140
Mein Auto: E34 M50, E39 M52, M54
I had the same problem this morning, E39 523i 98, have u solved your problem?
Reply With Quote
  #6  
Old 02-24-2013, 06:00 AM
caprep1 caprep1 is offline
Registered User
Location: North Carolina
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 6
Mein Auto: 2006 325 xi
Sorry, before I could get a final diagnosis, the car was totaled in an accident.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-24-2013, 08:57 AM
bmw_n00b13's Avatar
bmw_n00b13 bmw_n00b13 is offline
Freude am Fahren
Location: Cambridge, ON
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 6,372
Mein Auto: 99 528iA
Check and clean the signal lever as a starting point…. http://www.bimmerfest.com/forums/sho...853&highlight=
__________________
'99 528i ('98/12 build). 174,000km BY29428/Royalrot
Breaking My Wallet since 2009
Mods: Stoptech SS brake hose, 280piece toolkit resting on trunk floor, Beisan VANOS seals
'99 540i (grandfather's)

Reply With Quote
  #8  
Old 02-25-2013, 04:45 AM
macgy macgy is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: KL
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 140
Mein Auto: E34 M50, E39 M52, M54
Thanks for the advise, however since i have dismantle the LCM, i am just going to chk for any bad solder joint, I will clean the signal level next, hope this fix the problem. Is this the LCM ?



I also wish to add that my parking light will turn on after I press the lock button at the key, I m aware of the parking light switch and it was at 'off' position.

Last edited by macgy; 02-25-2013 at 04:52 AM.
Reply With Quote
  #9  
Old 02-25-2013, 07:21 AM
macgy macgy is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: KL
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 140
Mein Auto: E34 M50, E39 M52, M54
I have reinstall the LCM after soldering a few joint but once I turn the key on, right signal still blinking and I can't turn it off. Then I disconnect the connection at the signal level but the right signal light still blinking. i also discover that the parking light is behaving the same, once I turn the right parking light on, it cannot be switch off, similarly when i lock the car using key remote, the right light will turn on after a few minutes, however if I lock the car manually, it seems to be fine.
I will clean the level switch tomorrow and update.
Reply With Quote
  #10  
Old 02-26-2013, 12:55 AM
macgy macgy is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: KL
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 140
Mein Auto: E34 M50, E39 M52, M54
ok, cleaning d signal level doesn't work, it has to b the LCM, going to get a donor LCM from another car and try. it was suggested here that it wont work unless it was coded, well i will find out soon!
Reply With Quote
  #11  
Old 02-26-2013, 05:52 AM
HTK12 HTK12 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Finland
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 840
Mein Auto: E39 540i
It should work without coding, but you will get the tampering dot in cluster.
Reply With Quote
  #12  
Old 02-27-2013, 08:36 AM
macgy macgy is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: KL
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 140
Mein Auto: E34 M50, E39 M52, M54
First of all, the picture I posted is not a LCM, my mistake, after google for hours, I managed to locate the LCM, see the pic below, took a good look for any solder joint crack but cannot find any, I put it back and was looking for a replacement, found a discussion here that suggest recoding of used LCM is possible, http://www.odometer-correction.com/f...=1326&start=15,
http://forums.bimmerforums.com/forum....php?t=1621447
first you need to reset the LCM to zero using P.A Soft among others, I have a P.A Soft in my storeroom, their website seems to suggest the same! so I thought I should give that a try by getting a used LCM.

The car was not in use for some time, I have decided to drive it to work this morning with the right signal light blinking all the way, my intention to visit the used part supplier this afternoon to get a replacement, however no luck, they can't find the exact model for my replacement. I drove the car back home and on the way, while I got stuck in a traffic jam, the problem stop ! then reapprear, anyway it went back to normal twice during my drive home, could it be the battery is a bit low ?, I m now charging the battery, anyway recoding of used LCM is possible and easy.
Reply With Quote
  #13  
Old 02-28-2013, 06:11 AM
macgy macgy is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: KL
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 140
Mein Auto: E34 M50, E39 M52, M54
sorry to disappoint, I drove d car for a 3rd day, signal light still blinking in d morning, so I went out to get a used LCM at the local shop, on the way home however, the car is back to normal again and this time, she stays normal for as long as i get home ! If she is ok by the next tomorrow, I am going to return the used LCM for a refund.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms