Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E60 (2004 - 2010)

E60 (2004 - 2010)
BMW 5-Series (E60 chassis) was first seen in the Unites States in the fall of 2003 with a 2004 Model Year designation. The E60 is now available as a 528i, 528xi, 535i, 535xi, 550i and a 535xi sports wagon! -- View the E60 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-26-2012, 12:37 PM
BrianMW BrianMW is offline
Registered User
Location: Ridgecrest, CA
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 8
Mein Auto: 2008 550i
Burning oil?

I bought an 08 550i in July and got a minimum oil level warning a month later. I added a quart of oil and just got the same warning again yesterday. I had the car into the dealership to fix a motor on the seat and they did a full inspection on the car and found no problems. Does anybody know if it's normal to have to add a quart every couple of months?
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 11-26-2012, 12:42 PM
UltimateDriving UltimateDriving is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Somewhere
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 869
Mein Auto: A Car
Could be that your engine is really burning oil or it could be that your oil level sensor is not working properly.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-26-2012, 01:20 PM
HPIA4v2 HPIA4v2 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: washington
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 2,128
Mein Auto: E60, E71, E92
Quote:
Originally Posted by BrianMW View Post
I bought an 08 550i in July and got a minimum oil level warning a month later. I added a quart of oil and just got the same warning again yesterday. I had the car into the dealership to fix a motor on the seat and they did a full inspection on the car and found no problems. Does anybody know if it's normal to have to add a quart every couple of months?
top off in August, if you drive 15k-mile a year that means you need a bout a quart every 4k-mile. normal for agressive syle of driving.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-06-2013, 07:59 PM
Rebound X3 Rebound X3 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Cereal City
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 107
Mein Auto: 2010 528Xi
I bought my 528xi in July, and have steadily had to add a quart about once a month (approx every 1500 miles). Had it in for an oil change, and the dealership said they saw no leaks. I have no leaks under the car, and the exhaust tips show no sign of burned oil exhaust. WTF? I've never owner a car, BMW or otherwise, that required that much additional oil between changes.
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 01-06-2013, 11:25 PM
UltimateDriving UltimateDriving is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Somewhere
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 869
Mein Auto: A Car
My previous E60 N52 engine also consumed a LOT of oil. About a quart every 1K kilometers . . . YES, KILOMETERS.
I sold it after a year, never found out what was the problem. (I did not sell the car for the oil consumption)
Reply With Quote
  #6  
Old 01-07-2013, 12:00 AM
bimmerfan52 bimmerfan52 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Arizona
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 909
Mein Auto: 545i
Quote:
Originally Posted by BrianMW View Post
I bought an 08 550i in July and got a minimum oil level warning a month later. I added a quart of oil and just got the same warning again yesterday. I had the car into the dealership to fix a motor on the seat and they did a full inspection on the car and found no problems. Does anybody know if it's normal to have to add a quart every couple of months?
Hi Brian,

Congrats on your purchase of an awesome machine. The 8 cylinder models are beasts!

When you post, please try to give as much information as you can about your vehicle and situation so some of the more experienced readers can give you an opinion.

For example:
1. How many miles total do you have on the car?
2. How many miles have you driven since July? Have you changed the oil since you purchased it?
3. Do you know anything about the previous service done to the car? Specifically how often the oil was changed.
4. Have you noticed any leaks or had the front belly pan off to look underneath the engine and in the belly pan for stains?
5. You ask about adding a quart every couple of months but don't tell us how many miles you have driven or approximate hours the engine has been operated.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-24-2013, 10:28 AM
batmbl's Avatar
batmbl batmbl is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: MS Gulf Coast
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 397
Mein Auto: 2009 535i
Burning oil?

I, too, bought my 08 550i three months ago. On a return trip from Houston, TX to Miss Gulf Coast I got the low oil message. Of course it startled me. I pulled off the interstate 10 about 5 min later and added 1 quart. Car ran smoother and no more problems. Call bmw service next morning; they advised me that 1 quart consumption every couple thousand miles is, indeed, normal. Guess I'll keep a quart in the trunk, just in case.


Sent from BimmerApp mobile app
Reply With Quote
  #8  
Old 04-24-2013, 11:02 AM
pjinca pjinca is online now
USAF Pararescue Veteran
Location: SoCal
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,128
Mein Auto: 2008 550i
Quote:
Originally Posted by batmbl View Post
Guess I'll keep a quart in the trunk, just in case.
Sent from BimmerApp mobile app
Like the dealer said: It's normal. I keep an extra quart in my trunk and one or two in my garage for just such an occasion. My old 530 went through about half a qt every 5k miles, dealer told me this was perfectly normal as well.
__________________

[B]2008 550 - Carbon Black/Black - M-sport, Cold Weather, Premium, NAV, Comfort Access, Logic 7 (LOADED, every option except night vision)

Previous 3 cars (the 550 is my 38th car):
2005 530i - Prem, Sport, NAV
2006 Jeep SRT-8
2003 Infiniti G35 coupe
Reply With Quote
  #9  
Old 04-24-2013, 11:03 AM
Mac Hadley Mac Hadley is offline
Nac
Location: Olney, Md
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 350
Mein Auto: 535XI, 328I
Quote:
Originally Posted by batmbl View Post
I, too, bought my 08 550i three months ago. On a return trip from Houston, TX to Miss Gulf Coast I got the low oil message. Of course it startled me. I pulled off the interstate 10 about 5 min later and added 1 quart. Car ran smoother and no more problems. Call bmw service next morning; they advised me that 1 quart consumption every couple thousand miles is, indeed, normal. Guess I'll keep a quart in the trunk, just in case.


Sent from BimmerApp mobile app
Maybe it's because my 08 535xi is very low mileage, but I've never added any oil whatsoever.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-24-2013, 11:35 AM
gcvt gcvt is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: SF, CA
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 464
Mein Auto: 2008 550i, 1997 Dodge Ram
I also have to add oil on a regular basis - every few months. Everything I've read here indicates it is normal.
__________________
2008 550i, Sport Package, Sport Transmission, Active Steering, Navigation, Comfort Access, L7 Audio, Miro 111 wheels 19", MagnaFlow Exhaust.

Last edited by gcvt; 05-07-2013 at 09:15 PM.
Reply With Quote
  #11  
Old 05-06-2013, 12:04 PM
husker husker is offline
Registered User
Location: Basehor, Kansas
 
Join Date: May 2013
Posts: 3
Mein Auto: 550i
Try replacing the CCV...Mine is an 2006 550i and after 50K it started to take oil...Replaced the CCV and I am down to a quart every 3500 miles, which is normal.
Reply With Quote
  #12  
Old 05-06-2013, 06:02 PM
NorCal550i NorCal550i is offline
Registered User
Location: california
 
Join Date: May 2013
Posts: 1
Mein Auto: 06 550i
I have a 06 550i same thing is happening need to get valves done. the car smokes only when sitting for like 5 mins and clears out once you take off.
Reply With Quote
  #13  
Old 05-06-2013, 06:10 PM
pjinca pjinca is online now
USAF Pararescue Veteran
Location: SoCal
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,128
Mein Auto: 2008 550i
Quote:
Originally Posted by NorCal550i View Post
I have a 06 550i same thing is happening need to get valves done. the car smokes only when sitting for like 5 mins and clears out once you take off.
No error messages? How many miles? Check this out before doing the valves:
http://forums.5series.net/diy-do-you...no-more-85337/
__________________

[B]2008 550 - Carbon Black/Black - M-sport, Cold Weather, Premium, NAV, Comfort Access, Logic 7 (LOADED, every option except night vision)

Previous 3 cars (the 550 is my 38th car):
2005 530i - Prem, Sport, NAV
2006 Jeep SRT-8
2003 Infiniti G35 coupe
Reply With Quote
  #14  
Old 05-07-2013, 12:42 PM
jim165 jim165 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Texas
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 423
Mein Auto: 2008 BMW 550i Sport
60K miles with regular 7K mile oil changes. Zero consumption, although my I-drive monitor constantly reads "Oil level too high". I check every week with the dipstick and it's spot on the max fill line. Thought it could be the sensor, but it's possibly a programming issue as others have replaced theirs only to get the same message.
__________________
2008 550i Sport
Space Gray, Black Dakota, Bamboo Anthracite
SAT, Sat, Shades, Cold Wthr, Comf Access, Nav,L7, PDC, LUX V3 AEs, BMW Perf. Grilles, HID fogs, ACS Roof Spoiler, M5 Lip Spoiler, RPI GT Exhaust

Others:
2006 Corvette Conv, Z51,6sp (wife)
2007 Honda CBR1000RR Sold
2005 Triumph Daytona 650 (wife) Sold

Reply With Quote
  #15  
Old 05-07-2013, 01:36 PM
UltimateDriving UltimateDriving is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Somewhere
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 869
Mein Auto: A Car
I hate you V8 guys. I miss the oil dipstick.
Reply With Quote
  #16  
Old 05-07-2013, 02:46 PM
edgt edgt is offline
Registered User
Location: Long Island , NY.
 
Join Date: May 2013
Posts: 6
Mein Auto: 545i
2004 545i issues oil, tranny slip, electrical? Anyone??

Quote:
Originally Posted by bimmerfan52 View Post
Hi Brian,

Congrats on your purchase of an awesome machine. The 8 cylinder models are beasts!

When you post, please try to give as much information as you can about your vehicle and situation so some of the more experienced readers can give you an opinion.

For example:
1. How many miles total do you have on the car?
2. How many miles have you driven since July? Have you changed the oil since you purchased it?
3. Do you know anything about the previous service done to the car? Specifically how often the oil was changed.
4. Have you noticed any leaks or had the front belly pan off to look underneath the engine and in the belly pan for stains?
5. You ask about adding a quart every couple of months but don't tell us how many miles you have driven or approximate hours the engine has been operated.

Hi All,
I purchased my 2004 545 i as a certified preowned vehicle in 2006 with 18k miles on it. I love the car but it is supper expensive to maintain. I have recently run into a few other issues that are making me rethink its value. I now have 91k on the odo and car is immaculate looking.
Issue 1... Tranny slips or seems to be searching for 5 or 6th gear while cruising at 35 to 40 mph.

Issue 2... While driving with heads up display on and radio, it appears that they both cut out for a split second. the display flashes on and off sporatically about 1 per minute.
I have recently had the battery changed and this seems to have appeared afterwards.

and finally,,,,

Issue 3... Oil leaks and burning. I know what the issue is here seals and valve issue.. Been in contact with bmwoem1 on this.

Any suggestions would be helpful.
Thanks
Ed
Reply With Quote
  #17  
Old 05-07-2013, 03:08 PM
jim165 jim165 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Texas
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 423
Mein Auto: 2008 BMW 550i Sport
Quote:
Originally Posted by edgt View Post
Hi All,
I purchased my 2004 545 i as a certified preowned vehicle in 2006 with 18k miles on it. I love the car but it is supper expensive to maintain. I have recently run into a few other issues that are making me rethink its value. I now have 91k on the odo and car is immaculate looking.
Issue 1... Tranny slips or seems to be searching for 5 or 6th gear while cruising at 35 to 40 mph.

Issue 2... While driving with heads up display on and radio, it appears that they both cut out for a split second. the display flashes on and off sporatically about 1 per minute.
I have recently had the battery changed and this seems to have appeared afterwards.

and finally,,,,

Issue 3... Oil leaks and burning. I know what the issue is here seals and valve issue.. Been in contact with bmwoem1 on this.

Any suggestions would be helpful.
Thanks
Ed
#1 Have the tranny fluid level checked...could be low? Ever had it serviced (fluid change)?
#2 Was the battery registered when it was changed? I'd get one of those little battery/voltage monitors from Autozone that plugs into the lighter socket to monitor what kind of voltage you're getting...could be an alternator issue:



#3.XXXXXX
__________________
2008 550i Sport
Space Gray, Black Dakota, Bamboo Anthracite
SAT, Sat, Shades, Cold Wthr, Comf Access, Nav,L7, PDC, LUX V3 AEs, BMW Perf. Grilles, HID fogs, ACS Roof Spoiler, M5 Lip Spoiler, RPI GT Exhaust

Others:
2006 Corvette Conv, Z51,6sp (wife)
2007 Honda CBR1000RR Sold
2005 Triumph Daytona 650 (wife) Sold

Reply With Quote
  #18  
Old 05-07-2013, 03:09 PM
bimmerfan52 bimmerfan52 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Arizona
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 909
Mein Auto: 545i
Quote:
Originally Posted by edgt View Post
Hi All,
I purchased my 2004 545 i as a certified preowned vehicle in 2006 with 18k miles on it. I love the car but it is supper expensive to maintain. I have recently run into a few other issues that are making me rethink its value. I now have 91k on the odo and car is immaculate looking.
Issue 1... Tranny slips or seems to be searching for 5 or 6th gear while cruising at 35 to 40 mph.

Issue 2... While driving with heads up display on and radio, it appears that they both cut out for a split second. the display flashes on and off sporatically about 1 per minute.
I have recently had the battery changed and this seems to have appeared afterwards.

and finally,,,,

Issue 3... Oil leaks and burning. I know what the issue is here seals and valve issue.. Been in contact with bmwoem1 on this.

Any suggestions would be helpful.
Thanks
Ed
Issue 1 - First have your trans fluid level checked. And if it hasn't been changed (drain and fill twice) then have it done. If fluid level is good then try a reset of the transmission (see previous posts on forum).

Issue 2 - Have your battery and alternator checked at an auto store (they will do it for free). Next, see if heads-up and radio are on the same fuse. It might be a loose ground connection if both are doing it at the same time. Both might also be on the communications MOST BUS and you might be having issues with it.

Issue 3- Fact of life on high miles BMW V8's. If leaks are manageable (don't leave huge puddles of oil on your garage floor) then either fix the leaks or live with them. For oil consumption you don't say how many miles you drive before you add a half quart or quart (better to add half quarts and not let it get a full quart low). It could be sign of advanced engine component wear or something as simple as crank case ventilation valves.
Reply With Quote
  #19  
Old 05-07-2013, 08:54 PM
edgt edgt is offline
Registered User
Location: Long Island , NY.
 
Join Date: May 2013
Posts: 6
Mein Auto: 545i
Thanks for the quick reply guys...
I have had the battery registered so will do the alternator check and check the fuse.

Not sure when the tranny fluid was changed so will do that as well. ( Is this something I can do in my driveway? Myself?

What voltage should I be getting out of the alternator?
Reply With Quote
  #20  
Old 05-07-2013, 08:55 PM
edgt edgt is offline
Registered User
Location: Long Island , NY.
 
Join Date: May 2013
Posts: 6
Mein Auto: 545i
BTW.. i did the tranny reset ( foot on pedal) didnt help the slipping at all.. will check the fluid...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E60 (2004 - 2010)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 06:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms