Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > The Best of Bimmerfest! > BMW Coding and Programming

BMW Coding and Programming
Discuss coding options and features on your BMW here.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #126  
Old 03-03-2013, 05:45 AM
Chuck W.'s Avatar
Chuck W. Chuck W. is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Agoura Hills (LA) CA
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 949
Mein Auto: 12 BMW 535I MS Alpine Wht
Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
What ISTA/P is on these cars? 48.3 or the new 49.0?
Because mine was done in June of 2012, I am guessing 48.3.

Quote:
Originally Posted by DreamCar View Post
looks like there are two modules starting with ICM even i got confused initially as i was looking for it in a wrong module.

I am pretty confident you already have this.


when did you get your car flashed?
Yes, Chase checked both modules. The Global Update was done in June of 2012.
__________________
2012 BMW 535I 24,000 Miles
ED Pick Up on 12/03/2011; US Pick Up on 01/27/1012
Alpine White, M Sport, Blk Nappa, Cold Weather, Luxury Seating, Premium, Premium Sound, Tech, Sports Trans, Active Cruise, Heads-Up

Mods - Quad Exhaust Tips, HID Fog Lights, Clear Front Reflectors, M5 Spoiler, Calipers Painted Black, 12.5 mm Rear Wheel Spacers, Tint - 5% Rear, 35% Front & 50% Windshield - BlackVue DR500GW Dash Cam, Blendmount for Valentine One

Coding by tuesday (aka; itschase) (Chase)
Reply With Quote
  #127  
Old 03-03-2013, 02:06 PM
shawnsheridan's Avatar
shawnsheridan shawnsheridan is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 11,278
Mein Auto: 2011 535i M-Sport
Quote:
Originally Posted by Chuck W. View Post
Because mine was done in June of 2012, I am guessing 48.3.



Yes, Chase checked both modules. The Global Update was done in June of 2012.
Strange. If you can, post the CAFD names for both ICM ECU's.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Reply With Quote
  #128  
Old 03-03-2013, 06:27 PM
Chuck W.'s Avatar
Chuck W. Chuck W. is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Agoura Hills (LA) CA
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 949
Mein Auto: 12 BMW 535I MS Alpine Wht
Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
Strange. If you can, post the CAFD names for both ICM ECU's.
Chase is out of town. I'll get it as soon as we can meet up.
__________________
2012 BMW 535I 24,000 Miles
ED Pick Up on 12/03/2011; US Pick Up on 01/27/1012
Alpine White, M Sport, Blk Nappa, Cold Weather, Luxury Seating, Premium, Premium Sound, Tech, Sports Trans, Active Cruise, Heads-Up

Mods - Quad Exhaust Tips, HID Fog Lights, Clear Front Reflectors, M5 Spoiler, Calipers Painted Black, 12.5 mm Rear Wheel Spacers, Tint - 5% Rear, 35% Front & 50% Windshield - BlackVue DR500GW Dash Cam, Blendmount for Valentine One

Coding by tuesday (aka; itschase) (Chase)
Reply With Quote
  #129  
Old 03-23-2013, 11:13 PM
coco135's Avatar
coco135 coco135 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Los angeles
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 233
Mein Auto: 750i
when decoding my 2009 750 (F01) i see this installed

S2VBA-REIFENDRUCKANZEIGE-Tyre pressure display

HU_CIC-3001 EXBOX-RDC_SAFETYaktiv / Werte=01 *confirmed
IcmKod_B_SA2VB = verbaut *confirmed

I do not have CIC i do have HU_cic so i confirmed:
HU_CIC:
RPA_CIC = nicht_aktiv
RDC = aktiv
RDC_SAFETY = aktiv

On the bottom of the screen i see ' Status: TPM active'
I just get the green marking with no data, any ideas?

Last edited by coco135; 03-23-2013 at 11:42 PM.
Reply With Quote
  #130  
Old 03-24-2013, 08:09 AM
shawnsheridan's Avatar
shawnsheridan shawnsheridan is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 11,278
Mein Auto: 2011 535i M-Sport
Quote:
Originally Posted by coco135 View Post
when decoding my 2009 750 (F01) i see this installed

S2VBA-REIFENDRUCKANZEIGE-Tyre pressure display

HU_CIC-3001 EXBOX-RDC_SAFETYaktiv / Werte=01 *confirmed
IcmKod_B_SA2VB = verbaut *confirmed

I do not have CIC i do have HU_cic so i confirmed:
HU_CIC:
RPA_CIC = nicht_aktiv
RDC = aktiv
RDC_SAFETY = aktiv

On the bottom of the screen i see ' Status: TPM active'
I just get the green marking with no data, any ideas?
CIC is HU_CIC.

You clearly have the 2VB hardware, but RDC_SAFETY = aktiv is not working. Are you even getting the box displayed which shows dashes for PSI and DEG, or you are getting nothing new at all?

Did you force the Werte Value = 01, or just change the drop down from nicht_aktiv to aktiv?
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Reply With Quote
  #131  
Old 03-24-2013, 08:42 AM
coco135's Avatar
coco135 coco135 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Los angeles
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 233
Mein Auto: 750i
Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
CIC is HU_CIC.

You clearly have the 2VB hardware, but RDC_SAFETY = aktiv is not working. Are you even getting the box displayed which shows dashes for PSI and DEG, or you are getting nothing new at all?

Did you force the Werte Value = 01, or just change the drop down from nicht_aktiv to aktiv?
Changing it from the drop down list changed also the Werte value
Attached is the screen shot
i used to see dashes never did i got actual reading but now i dont have the dashes also

Edit: after another reset I see the dashes
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	TPM SCREEN.jpg
Views:	149
Size:	83.7 KB
ID:	367897  

Last edited by coco135; 03-24-2013 at 09:33 AM.
Reply With Quote
  #132  
Old 03-24-2013, 09:40 AM
shawnsheridan's Avatar
shawnsheridan shawnsheridan is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 11,278
Mein Auto: 2011 535i M-Sport
Quote:
Originally Posted by coco135 View Post
Changing it from the drop down list changed also the Werte value
Attached is the screen shot
i used to see dashes never did i got actual reading but now i dont have the dashes also
Ok. So the coding works, but the readouts do not. There are many cars like yours, but small as a percentage of the whole, where it simply refuses to work, and without explanation. It seems though it is early Fxx cars like yours that are affected, so it may be the firmware on the RDC module.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Reply With Quote
  #133  
Old 03-24-2013, 09:44 AM
coco135's Avatar
coco135 coco135 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Los angeles
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 233
Mein Auto: 750i
Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
Ok. So the coding works, but the readouts do not. There are many cars like yours, but small as a percentage of the whole, where it simply refuses to work, and without explanation. It seems though it is early Fxx cars like yours that are affected, so it may be the firmware on the RDC module.
Got it. Can I update the firmware myself Or is it too complicated?
Reply With Quote
  #134  
Old 03-24-2013, 10:04 AM
shawnsheridan's Avatar
shawnsheridan shawnsheridan is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 11,278
Mein Auto: 2011 535i M-Sport
Quote:
Originally Posted by coco135 View Post
Got it. Can I update the firmware myself Or is it too complicated?
You can flash the RDC module in E-Sys, but the process is undocumented, and at worst you can brick the ECU.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Reply With Quote
  #135  
Old 03-24-2013, 06:31 PM
coco135's Avatar
coco135 coco135 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Los angeles
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 233
Mein Auto: 750i
Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
You can flash the RDC module in E-Sys, but the process is undocumented, and at worst you can brick the ECU.
mmmmm...i think i'll survive without the data
Reply With Quote
  #136  
Old 03-24-2013, 07:04 PM
intex98 intex98 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: LA and Santa Barbara
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 103
Mein Auto: 2011 535i
One more datapoint - Aug '11 build F10 here and no temp or PSI readings on the TPMS screen; only dashes

Oh well.
__________________
2011 535i (8/11 production)
Space Gray, Black Dakota/Aluminum, Premium 1&2 Pkgs, Sports Pkg, SAT, Dynamic Handling Pkg, Convenience Pkg, BMW Apps
2007 335i Coupe (sold 9/11)
Titanium Silver/Black Leather/Aluminum Trim, Auto, Paddles, Premium, Sport, Navigation, RTTI, Comfort Access, PDC, Rear Sunshade
2003 X5 3.0i (sold 11/06)
Titanium Silver/Black Leather/Dark Wood Trim, Auto, Premium, Sport, Navigation, Rear Climate
Reply With Quote
  #137  
Old 03-24-2013, 07:16 PM
shawnsheridan's Avatar
shawnsheridan shawnsheridan is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 11,278
Mein Auto: 2011 535i M-Sport
Quote:
Originally Posted by intex98 View Post
One more datapoint - Aug '11 build F10 here and no temp or PSI readings on the TPMS screen; only dashes

Oh well.
I don't know. It works on my 10/10 build. Yet, maybe 5% of cars seem to have problems.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Reply With Quote
  #138  
Old 05-03-2013, 07:09 AM
dmunz dmunz is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 234
Mein Auto: 535i GT
A new twist...

Quote:
Originally Posted by dmunz View Post
Ok in a WTF moment my TMPS is now showing data. I bumped a curb pulling out of the bank and switched to the display just to check and the pressure and temp data is now there.

No idea why I have not messed with coding in months and my car has not been in the shop.

We will see if it stays...

FWIW
DLM

PS I did scuff my rim dammit. Not too bad but I know it is there.
I chagned my tires (Michelin Pilot Sport A/S Plus) and the numbers are still there but they are all messed up. The front right is the most off (temp +10 degrees over the other three and the pressure is 4psi down). The other three are consistant with temp but the pressures are all over the map.

Is this something that takes time to stabilize? I've reset the system and the tires are all showing green. I assume it reads the pressure at reset and will monitor that correctly but I am a little worried that it wont.

Going to a non-runflat I want to make sure I have a good warning system even if I can't get accurate numbers.

TIA
DLM
__________________
"...hovering like a fly waiting for a windshield on the freeway..." p.g.

Last edited by dmunz; 05-03-2013 at 07:10 AM.
Reply With Quote
  #139  
Old 05-03-2013, 08:42 AM
snj1013 snj1013 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 538
Mein Auto: 2011 528i
Quote:
Originally Posted by dmunz View Post
I chagned my tires (Michelin Pilot Sport A/S Plus) and the numbers are still there but they are all messed up. The front right is the most off (temp +10 degrees over the other three and the pressure is 4psi down). The other three are consistant with temp but the pressures are all over the map.

Is this something that takes time to stabilize? I've reset the system and the tires are all showing green. I assume it reads the pressure at reset and will monitor that correctly but I am a little worried that it wont.

Going to a non-runflat I want to make sure I have a good warning system even if I can't get accurate numbers.

TIA
DLM
My temps and pressures are all pretty consistent. The pressures read within a couple of tenths of my handheld gauge. Cold tire temps initially are pretty close to ambient temps, so I am assuming they are close as well. Sounds like yours have some issues.
Reply With Quote
  #140  
Old 05-05-2013, 09:09 AM
dmunz dmunz is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 234
Mein Auto: 535i GT
All better now...

Quote:
Originally Posted by snj1013 View Post
My temps and pressures are all pretty consistent. The pressures read within a couple of tenths of my handheld gauge. Cold tire temps initially are pretty close to ambient temps, so I am assuming they are close as well. Sounds like yours have some issues.
I guess it just took some time to stabilize. I dropped all the pressures below the recommended limits (32 front, 35 rear), pumped them back up, hit the reset button and put a couple of hundred miles on the car. Everything seems to be where it should now.

And the Michelins are great. I wasn't too impressed at first (no bad, just not the rave I expected from all the forum traffic on RFs) but after some miles I really can say dumping the RFs makes the car ride better.

FWIW
DLM
__________________
"...hovering like a fly waiting for a windshield on the freeway..." p.g.
Reply With Quote
  #141  
Old 01-21-2014, 06:55 AM
zev zev is offline
Registered User
Location: China
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 27
Mein Auto: F20 118i
Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
I don't know. It works on my 10/10 build. Yet, maybe 5% of cars seem to have problems.

Hi Shawn,

how to retrofit the RDC on F20/F30? have anyone discuss it before?

all the item list, right?
36106857938*1
36106856227*4
36146792829*4

and another question, I retrofit NBT on my F20 with HU_entry, and the touchpad idrive controller does not work. someone said I have to get new CAN from NBT, touchpad idrive controller use another CAN bus instead of the old wire. could you help on this?

thanks a lot!
Reply With Quote
  #142  
Old 01-21-2014, 07:26 AM
Chuck W.'s Avatar
Chuck W. Chuck W. is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Agoura Hills (LA) CA
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 949
Mein Auto: 12 BMW 535I MS Alpine Wht
IMHO, this is not a hardware problem. It is a software issue. I had this feature then after a software update at the dealer it can not longer be activated.
__________________
2012 BMW 535I 24,000 Miles
ED Pick Up on 12/03/2011; US Pick Up on 01/27/1012
Alpine White, M Sport, Blk Nappa, Cold Weather, Luxury Seating, Premium, Premium Sound, Tech, Sports Trans, Active Cruise, Heads-Up

Mods - Quad Exhaust Tips, HID Fog Lights, Clear Front Reflectors, M5 Spoiler, Calipers Painted Black, 12.5 mm Rear Wheel Spacers, Tint - 5% Rear, 35% Front & 50% Windshield - BlackVue DR500GW Dash Cam, Blendmount for Valentine One

Coding by tuesday (aka; itschase) (Chase)
Reply With Quote
  #143  
Old 01-21-2014, 08:33 AM
snj1013 snj1013 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 538
Mein Auto: 2011 528i
Quote:
Originally Posted by Chuck W. View Post
IMHO, this is not a hardware problem. It is a software issue. I had this feature then after a software update at the dealer it can not longer be activated.
And you have gone back and coded but RDC_SAFETY = aktiv and now the temp and PSI no longer show?
Reply With Quote
  #144  
Old 01-21-2014, 08:43 AM
Chuck W.'s Avatar
Chuck W. Chuck W. is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Agoura Hills (LA) CA
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 949
Mein Auto: 12 BMW 535I MS Alpine Wht
Quote:
Originally Posted by snj1013 View Post
And you have gone back and coded but RDC_SAFETY = aktiv and now the temp and PSI no longer show?
I'll ask Chase, but he has tried several times without success. Thanks.
__________________
2012 BMW 535I 24,000 Miles
ED Pick Up on 12/03/2011; US Pick Up on 01/27/1012
Alpine White, M Sport, Blk Nappa, Cold Weather, Luxury Seating, Premium, Premium Sound, Tech, Sports Trans, Active Cruise, Heads-Up

Mods - Quad Exhaust Tips, HID Fog Lights, Clear Front Reflectors, M5 Spoiler, Calipers Painted Black, 12.5 mm Rear Wheel Spacers, Tint - 5% Rear, 35% Front & 50% Windshield - BlackVue DR500GW Dash Cam, Blendmount for Valentine One

Coding by tuesday (aka; itschase) (Chase)
Reply With Quote
  #145  
Old 01-21-2014, 09:46 AM
Tuesday Tuesday is offline
.
Location: .
 
Join Date: May 2012
Posts: 283
Mein Auto: .
.

Last edited by Tuesday; 03-20-2014 at 08:20 PM.
Reply With Quote
  #146  
Old 01-21-2014, 10:45 AM
iansanderson iansanderson is offline
Registered User
Location: USA
 
Join Date: May 2011
Posts: 61
Mein Auto: 2014 335i M-Sport
Model: 335i 6MT
Build Date: 08/13
Delivery Date: 09/13
Status: Not Working
Did you ever change the wheels and/or tires: no
TPMS Type: original, nothing replaced.
Tires: Air
Reply With Quote
  #147  
Old 01-23-2014, 09:03 AM
GermanRoots GermanRoots is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Oklahoma City, OK
 
Join Date: May 2012
Posts: 162
Mein Auto: 2012 550i M-sport
I coded the TPMS last week and had no issues getting the info to display. I do question the accuracy of the information. For those of you who have successfully coded, do you feel the temp and pressure values are accurate? Do I need to reset TPMS to force a recalibration or something? Thanks!
__________________
2012 550i M Sport (June 2012 ED Link)
Dark Graphite Metallic II, Oyster / Black, Cold Weather, Convenience, Luxury Seating, Premium Sound, Paddle Shifters
Reply With Quote
  #148  
Old 01-23-2014, 10:09 AM
snj1013 snj1013 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 538
Mein Auto: 2011 528i
Quote:
Originally Posted by GermanRoots View Post
I coded the TPMS last week and had no issues getting the info to display. I do question the accuracy of the information. For those of you who have successfully coded, do you feel the temp and pressure values are accurate? Do I need to reset TPMS to force a recalibration or something? Thanks!
I have checked my displayed pressures vs my hand held tire gauge and the pressures are within +/- 0.5 psi, so they appear spot on.

As far as the temperatures, I can only add that the displayed temperatures seem to be within a degree or 2 of the ambient temperature when I first start my car in the morning. So once again, my experience is that the temps seems to be fairly accurate as well.

Resetting the TPMS system doesn't calibrate the sensors. I believe it just relearns the thresholds for alarms.

Last edited by snj1013; 01-23-2014 at 10:18 AM.
Reply With Quote
  #149  
Old 01-23-2014, 10:00 PM
zev zev is offline
Registered User
Location: China
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 27
Mein Auto: F20 118i
Quote:
Originally Posted by GermanRoots View Post
I coded the TPMS last week and had no issues getting the info to display. I do question the accuracy of the information. For those of you who have successfully coded, do you feel the temp and pressure values are accurate? Do I need to reset TPMS to force a recalibration or something? Thanks!
detele VO 258, add 2VB. Code hu_nbt/cic (63)
Reply With Quote
  #150  
Old 01-24-2014, 03:05 AM
shawnsheridan's Avatar
shawnsheridan shawnsheridan is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 11,278
Mein Auto: 2011 535i M-Sport
Quote:
Originally Posted by zev View Post
detele VO 258, add 2VB. Code hu_nbt/cic (63)
You can't just change coding from FTMS (RPA - Reifen Pannen Anzeige) to TPMS (RDC - Reifen Druck Control) and have it work. The hardware is different, and FTMS has no actual sensor to measure Pressure and Temp as it determines low pressure condition based on tire rotational speed.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > The Best of Bimmerfest! > BMW Coding and Programming
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms