Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E90/E91/E92/E93 (2006 - 2013)

E90/E91/E92/E93 (2006 - 2013)
The E9X is the 4th evolution of the BMW 3 series including a highly tuned twin turbo 335i variant pushing out 300hp and 300 ft. lbs. of torque. BMW continues to show that it sets the bar for true driving performance! -- View the E9X Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-08-2012, 08:47 AM
pattimpeets pattimpeets is offline
Registered User
Location: Dallas Texas
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1
Mein Auto: 328i hardtop
328i hardtop "hardtop not locked"

Picked up new 2012 BMW 328i coupe hardtop convertible yesterday in Dallas. Drove it to Mississippi for a death in family. Drove in driveway and showed my family my new car. Took top down and top up to demonstrate the convertible. Drove car out to in-laws, kids there wanted to see the convertible. I repeated the process bringing top up and down. A couple of hours later i was driving out of the driveway and noticed the warning "hardtop not locked". I stopped car and tried to proceed with taking top down and the greenlight would not go off. If I release button, it blinks red. I tried to put top back up and it appears to bring all the way to closure but green light will not go off and red light blinks. Warning remains the "hardtop is not locked" and the windows, of course, will not roll up nor can I open the trunk with this error. I'm thinking it must be a sensor is bad or something. Any insight or experience will be greatly appreciated. At this point, I only know to take it to a dealer Monday when they open juggling a funeral and trying to get back to Texas after that. Help......
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 01-08-2012, 10:53 AM
justinnum1's Avatar
justinnum1 justinnum1 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: South Florida
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2,741
Mein Auto: F30 328i Sport
not sure, this isnt the e93 forum...
Reply With Quote
  #3  
Old 01-08-2012, 03:14 PM
Inline Sixer's Avatar
Inline Sixer Inline Sixer is offline
smooth like butter
Location: Northeast Ohio
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,518
Mein Auto: '13 F10 535i | '14 F15 X5
This could only mean it is not shut all the way? Try to make sure each close ends with the clicking sounds.

Otherwise, try stepping out of the car and try to close the top completely using the fob.

PS> This thread should be moved to the E9x forum.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-08-2012, 06:03 PM
tim330i's Avatar
tim330i tim330i is offline
Administrator
Location: Boston
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 6,772
Mein Auto: Ti Silver 03 M3
Moved over to the E9x forum.

Tim
Reply With Quote
  #5  
Old 01-08-2012, 06:43 PM
Nordic_Kat's Avatar
Nordic_Kat Nordic_Kat is offline
Omnes rationi moderatum
Location: Texas
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 7,371
Mein Auto: Certified Garage Princess
I wonder if turning the car off, and locking it would help clear the error sequence and reset the system.

Maybe try using the metal key in the door lock to actuate the top?

I know that when I'm doing my weekly wash and top seal maintenance, I'll use the metal key in the door to partially open the top. I'll leave it in the half open position, take the key out and do my maintenance then put the key back in and finish the sequence. I've never had any bad effects of stopping things mid sequence and starting them back up again.

OP,
I'm sorry to hear you are having trouble with it especially with all the other stuff going on.
Best of luck in getting it straightened out.
__________________
If your sport doesn't put blood, dirt or grease under your fingernails,
then it's just a game.

Euro Modded|Split Armrest|Rear Foglight Mod|BMW Performance Exhaust|CDV Delete|Shark Fin Antenna Delete|Front Reflector Delete|LUX H8 Angel Eyes|328i|3 Pedals|Das Fahren im Freien| BMWCCA#445793
Reply With Quote
  #6  
Old 01-09-2012, 02:37 PM
boothguy boothguy is offline
Piacere di guidare
Location: Vista CA
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 1,388
Mein Auto: 428 Cabrio - ED'ed 8-14
I second Kat's suggestion. When there were issues with the top on my E93 M3 completely opening on delivery day at Welt, my specialist used the key-in-door-lock procedure to "force" the top to cycle open. Turned out that my problem was that the specialist had set the USA front license plate mount in the "no-go" zone in the trunk while showing me something else. Since yours is a problem with closing and not opening, I'd also vote for it being a problem with a switch somewhere.
__________________

My 2014 ED trip report: Born Yesterday - 3rd ED off to a (mostly) flawless start
http://www.bimmerfest.com/forums/sho...d.php?t=793345


My 2011 ED trip report: Second ED off and running... after a brief interruption
http://www.bimmerfest.com/forums/sho...d.php?t=545068


My 2008 ED trip report: "Thirteen months, 135 miles and wha....?"
http://www.bimmerfest.com/forums/sho...d.php?t=288271
Reply With Quote
  #7  
Old 01-09-2012, 03:33 PM
AZ_BMW67 AZ_BMW67 is offline
Registered User
Location: Scottsdale, Az
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 22
Mein Auto: 335i Convertible
Quote:
Originally Posted by Nordic_Kat View Post
I wonder if turning the car off, and locking it would help clear the error sequence and reset the system.

Maybe try using the metal key in the door lock to actuate the top?

I know that when I'm doing my weekly wash and top seal maintenance, I'll use the metal key in the door to partially open the top. I'll leave it in the half open position, take the key out and do my maintenance then put the key back in and finish the sequence. I've never had any bad effects of stopping things mid sequence and starting them back up again.

OP,
I'm sorry to hear you are having trouble with it especially with all the other stuff going on.
Best of luck in getting it straightened out.
Hi,

Can you explain more about "Maybe try using the metal key in the door lock to actuate the top?". I've never been able to stop the top in mid-sequence without just stopping to push the button on the key fob (I"ve picked up some good habits about conditioning my seals from Nordic Kat). SA told me that was how to do it (no way to get the top to stop in mid-open close), but I've heard of people getting the top to open half way. It's even in the manual but coudl never get it to work.

I have CA...not sure if that makes a difference.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-09-2012, 06:05 PM
Nordic_Kat's Avatar
Nordic_Kat Nordic_Kat is offline
Omnes rationi moderatum
Location: Texas
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 7,371
Mein Auto: Certified Garage Princess
Quote:
Originally Posted by AZ_BMW67 View Post
Hi,

Can you explain more about "Maybe try using the metal key in the door lock to actuate the top?". I've never been able to stop the top in mid-sequence without just stopping to push the button on the key fob (I"ve picked up some good habits about conditioning my seals from Nordic Kat). SA told me that was how to do it (no way to get the top to stop in mid-open close), but I've heard of people getting the top to open half way. It's even in the manual but coudl never get it to work.

I have CA...not sure if that makes a difference.
You take the metal key that resides inside the keyfob out, and physically insert it into the lock on the drivers side door. With mine, turning the key right, opens the top, but you have to keep the key turned as soon as you quit putting pressure on it, the top will stop moving. I usually get the top to a stacked but trunk not open position, then stop do my seal stuff, then put the key back in the lock and continue to a full open position. To close the top, it's the reverse.

As Boothguy mentioned using the key in the door overrides CA or the console switch.
I'll bet Boothguy can verify that it works the same way with CA.
__________________
If your sport doesn't put blood, dirt or grease under your fingernails,
then it's just a game.

Euro Modded|Split Armrest|Rear Foglight Mod|BMW Performance Exhaust|CDV Delete|Shark Fin Antenna Delete|Front Reflector Delete|LUX H8 Angel Eyes|328i|3 Pedals|Das Fahren im Freien| BMWCCA#445793
Reply With Quote
  #9  
Old 01-10-2012, 05:09 PM
thaight thaight is offline
Registered User
Location: California
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 5
Mein Auto: California
I had the same problem. It is the sensor. Took it to dealer and fixed under warranty!
Reply With Quote
  #10  
Old 05-14-2014, 11:18 PM
Geouj Geouj is offline
Registered User
Location: Seattle
 
Join Date: May 2014
Posts: 4
Mein Auto: 09 E93 335i
Quote:
Originally Posted by thaight View Post
I had the same problem. It is the sensor. Took it to dealer and fixed under warranty!
Would you by any chance know which sensor? or have that receipt?
Reply With Quote
  #11  
Old 05-15-2014, 09:09 AM
BostonB6's Avatar
BostonB6 BostonB6 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Boston
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 299
Mein Auto: 2013 E93
Quote:
Originally Posted by thaight View Post
I had the same problem. It is the sensor. Took it to dealer and fixed under warranty!
Would this be the infamous "salmon sensor"?
Reply With Quote
  #12  
Old 05-15-2014, 11:51 AM
fdriller9 fdriller9 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: NJ/Philly
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 3,859
Mein Auto: '06 AW 330xi
Quote:
Originally Posted by BostonB6 View Post
Would this be the infamous "salmon sensor"?
That's not a sensor. It's a relay that is salmon colored
__________________

| LCI Msport Conversion | Custom Kevlar/Carbon Fiber Wind Splitter | Exotic Tuning Front Lip | H&R Coilovers | M3 Subframe Bushings | E93 M3 23.6mm Rear Sway Bar | Whiteline 27mm Front Sway Bar | Ground Control Camber Kit | L7 | Hand-Made LED Angel Eyes | Breyton GTS-R | Bridgestone Pole Position S-04 | CarPC with Centrafuse Front End | Alpine MRP-M500 | Custom LED Reverse Lights | OEM Blacklines | BMW Performance Trunk Spoiler |
Reply With Quote
  #13  
Old 05-15-2014, 07:52 PM
Geouj Geouj is offline
Registered User
Location: Seattle
 
Join Date: May 2014
Posts: 4
Mein Auto: 09 E93 335i
So there's actually two of these relays in the trunk, same part number, one for clockwise and the other anti-clockwise.
I tried swapping them out, to see if the system will behave differently, now that the bad relay is in the other slot. It didn't. So unless both relays are bad, this isn't the issue.
Reply With Quote
  #14  
Old 05-16-2014, 02:48 PM
Geouj Geouj is offline
Registered User
Location: Seattle
 
Join Date: May 2014
Posts: 4
Mein Auto: 09 E93 335i
i looked up the status of each of the 15 sensors/microswitches in each position of the system (attached pictures) and their respective P/N and $.
my issue (the annoying sounds, dashboard light and "Hardtop Not Locked!" message on the screen) is only when the top is down.
So a sensors that is supposed to be ON when the top is down, and OFF when the top is up must be malfunctioning; most likely sensor 10 (the smaller sensor in p/n 7).
I repositioned it to purposely not turn ON when i put the top down it, had i gotten the same behavior as when it is correctly positioned, i would've found the problem. The roof package sat in the truck, but the rear module would not go back down as the sensor did not turn on... So this can't be the issue.

The other thing that would explain the symptoms is if one of the sensors/switches works properly but is not getting triggered when the top is down, due to a misalignment or maladjustment. Damn pot holes!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	E93 Sensors.PNG
Views:	103
Size:	269.7 KB
ID:	440030   Click image for larger version

Name:	E93 Sensors 2.PNG
Views:	85
Size:	85.7 KB
ID:	440031   Click image for larger version

Name:	sensors p-n.PNG
Views:	91
Size:	150.0 KB
ID:	440032  

Last edited by Geouj; 05-16-2014 at 03:24 PM.
Reply With Quote
  #15  
Old 05-16-2014, 04:55 PM
fun2drive's Avatar
fun2drive fun2drive is offline
BMWCCA 149159
Location: Panhandle of Florida
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,634
Mein Auto: 335 vert//M3/4/ 13Outback
Well you are closer now then you were before...
Reply With Quote
  #16  
Old 05-16-2014, 08:08 PM
hondo402000 hondo402000 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Charlotte, NC
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 1,908
Mein Auto: 2007-335 HTC
How about you start with the simple fix, Read Kats top maintenance and get some spray grease and if you can open the top spray some liquid lube in those plunger lock things, it could be a matter of they are just gunned up and cannot move and grease all the other bearing locations too

remember minor to major repair, don't just skip to major first

try it its free!
Reply With Quote
  #17  
Old 05-17-2014, 06:51 AM
CALWATERBOY's Avatar
CALWATERBOY CALWATERBOY is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: San Francisco
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 10,007
Mein Auto: 2009 E93 N54
Quote:
Originally Posted by Geouj View Post
i looked up the status of each of the 15 sensors/microswitches in each position of the system (attached pictures) and their respective P/N and $.
my issue (the annoying sounds, dashboard light and "Hardtop Not Locked!" message on the screen) is only when the top is down.
So a sensors that is supposed to be ON when the top is down, and OFF when the top is up must be malfunctioning; most likely sensor 10 (the smaller sensor in p/n 7).
I repositioned it to purposely not turn ON when i put the top down it, had i gotten the same behavior as when it is correctly positioned, i would've found the problem. The roof package sat in the truck, but the rear module would not go back down as the sensor did not turn on... So this can't be the issue.

The other thing that would explain the symptoms is if one of the sensors/switches works properly but is not getting triggered when the top is down, due to a misalignment or maladjustment. Damn pot holes!

Hey give us a URL for those illustrations!

Hall Effect Sensors?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E90/E91/E92/E93 (2006 - 2013)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms