Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X3 E83 (2004 - 2010)

X3 E83 (2004 - 2010)
Talk about the E83 BMW X3 in this forum!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-12-2009, 09:20 AM
Flambeaux Flambeaux is offline
Registered User
Location: Utah
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 12
Mein Auto: x3
2004 X3 Jerking

Hi guys, I have a 2004 X3 that I have owned for about 15 months now. I bought it at a dealer as a CPO with 36k miles. It now has 55k.
Ok, after a few months I noticed my car would kinda jerk several times when i would let off the gas going about 40mph in drive or 30mph in sport mode. The dealer checked it out and replaced the fluid in the transfer case. Well that didnt fix anything. They then replaced the transfer case, after about a week i noticed it again. The dealer had me come in and drive the tech around to recreate the jerk while he had his scan tool attached. I got the car to do it for 2 city blocks straight. The tech said his scanner didnt see a problem but would send the data off to bmw to look at. Well they said to reprogram the computer....didnt help. Changed the computer...no help. Replaced the transmission.....didnt fix it. Regional tech came out and told the dealer to replace the injectors, coils and wires....thanks for the parts but still not fixed..Im about done with bmw..anyone have any input on my problem.

Just a sidenote. The car will do it several times when you dont look for it. Its not so easy to make it jerk on demand, tho i can with a few miles of driving. The dealer has been chasing this for over 9 months now. I live over 100 miles from the dealer this is getting old.
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 08-12-2009, 09:39 AM
szee1 szee1 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Las Vegas
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 144
Mein Auto: 2 2004 X3's
My wife's 2.5 (2004) is doing the exact same thing. As hers still has the CPO it's been on my to do list for the dealership and look forward to hearing how this gets resolved. I guess the good news is you have a lot of new parts which is not a bad thing.
Will keep an eye on your post for the resolution.
cheers
Stephan
Reply With Quote
  #3  
Old 08-12-2009, 10:06 AM
Flambeaux Flambeaux is offline
Registered User
Location: Utah
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 12
Mein Auto: x3
Lets make a Club

Nice to see somebody else with the same issue. According to the dealer this is something they have never seen nor heard about before. I mean I'm sorry you have this problem but happy I have somebody to tell that understands. This Friday, the 14th, the dealer is coming down to my house to have me take them for a ride and show them, again, it still does it. They might think its fixed and i am just stringing them along. I will post that afternoon when the big test drive the the 100th time is over. They said they will bring me a loaner so they can take mine back with them if they feel its needed. LOL..they didnt fix anything so I told them to make sure they brought something.
Take care, Steve K
Reply With Quote
  #4  
Old 08-12-2009, 10:57 AM
Vyce77 Vyce77 is offline
Registered User
Location: IL
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 56
Mein Auto: 2005 545i
I have the same issue with my 2005 545i. I have just been trying to ignore it
Reply With Quote
  #5  
Old 08-12-2009, 11:25 AM
Flambeaux Flambeaux is offline
Registered User
Location: Utah
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 12
Mein Auto: x3
Yes..another clubmember

Sorry to hear that your 545 has this issue. I tried to ignore it but it became a painful memory each time I wrote out the payment at the end of the month. Its not scary or dangerous, just very annoying to me. My friends old Kia Sophia that cost him like $6k new can shift and drive smooth as hell, why cant my bmw shift like a Kia..lol
Reply With Quote
  #6  
Old 08-12-2009, 12:00 PM
x3ml x3ml is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Ontario
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 177
Mein Auto: X3 2007 3.0si AT
This isn't the "2007-2008 X3 Automatic Transmission Problem Master Thread" thread, so I am sure VATKENS will show up any minute now... Well, No! I am not so sure.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-12-2009, 12:02 PM
Flambeaux Flambeaux is offline
Registered User
Location: Utah
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 12
Mein Auto: x3
My X3 is a 2004
Reply With Quote
  #8  
Old 08-12-2009, 12:10 PM
Vyce77 Vyce77 is offline
Registered User
Location: IL
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 56
Mein Auto: 2005 545i
I suppose I'm lucky I rarely drive in 40 mph areas

Quote:
Originally Posted by Flambeaux View Post
Sorry to hear that your 545 has this issue. I tried to ignore it but it became a painful memory each time I wrote out the payment at the end of the month. Its not scary or dangerous, just very annoying to me. My friends old Kia Sophia that cost him like $6k new can shift and drive smooth as hell, why cant my bmw shift like a Kia..lol
Reply With Quote
  #9  
Old 08-12-2009, 12:29 PM
X3-terrestrial's Avatar
X3-terrestrial X3-terrestrial is offline
Aficionado
Location: N.Miss - Memphis,TN Area
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 2,630
Mein Auto: '05 X3, '95 M3, '89 MkI
Quote:
Originally Posted by x3ml View Post
This isn't the "2007-2008 X3 Automatic Transmission Problem Master Thread" thread, so I am sure VATKENS will show up any minute now... Well, No! I am not so sure.
Quote:
Originally Posted by Flambeaux View Post
My X3 is a 2004
Flambeaux, You'd had to be here longer to understand why he is saying that. Is not referring to you or your probblem...no worries.

X3ml, I guess Vatkens just don't come to the X3 forum anymore.
Reply With Quote
  #10  
Old 08-12-2009, 12:43 PM
Flambeaux Flambeaux is offline
Registered User
Location: Utah
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 12
Mein Auto: x3
I thought it was an "Inside" joke..no worries
Reply With Quote
  #11  
Old 08-12-2009, 01:34 PM
LvdB's Avatar
LvdB LvdB is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: South Africa
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 469
Mein Auto: F30 328i Modern Line
Quote:
Originally Posted by X3-terrestrial View Post
Flambeaux, You'd had to be here longer to understand why he is saying that. Is not referring to you or your probblem...no worries.

X3ml, I guess Vatkens just don't come to the X3 forum anymore.
...wonder what exile31's comments would be on this topic . Have not seen him around for some time either.

Sorry Flambeaux, can't help...
__________________

F30 328i Modern Line
E83 X3 2.0d

Retired: '07 X3 3.0d M-Sport - '04 X3 2.5i Sportpack - '99 328i E46 - '93 325i E36
Reply With Quote
  #12  
Old 08-17-2009, 06:39 AM
Flambeaux Flambeaux is offline
Registered User
Location: Utah
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 12
Mein Auto: x3
Update

Well the service manager drove down for a whole day ridealong, which was great that I didn't have to drive the 100+ miles to the dealer. He wanted to see if the problem really did exist still after the last visit. It took me about 15 miles of driving before I could recreate the problem. But once I did, I could make my car jerk for 3 city blocks. He tried unplugging the O2 sensors but that didnt work. He agreed it is a strange problem that has them stumped. He left the loaner car( 09 535ix) and took my x3 back to try one more time with the regional eng. He told me he would bring the car back fixed or come up with some compensation for the issue.
Guess I will wait and see what goes on from here.
Reply With Quote
  #13  
Old 08-17-2009, 08:32 AM
x3ml x3ml is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Ontario
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 177
Mein Auto: X3 2007 3.0si AT
Thanks Flambeaux for the update! We hope you'll get a satisfactory outcome soon, and let us know about it.

...It pays to have CPO warranty!
Reply With Quote
  #14  
Old 08-17-2009, 09:41 AM
AzNMpower32's Avatar
AzNMpower32 AzNMpower32 is offline
Tar Heel Faithful
Location: WNC
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 13,962
Send a message via AIM to AzNMpower32
Mein Auto: 2006 325i sport
No idea how "hard" your car is bucking, but it is very very slightly noticeable on my X3 at around 60km/h (40mph), usually in Drive. The torque converter is trying to lock up but the speed is too slow. I bet that if you accelerate to 45-50mph then let off, the problem disappears because the speed is sufficient for the converter to lockup.
Reply With Quote
  #15  
Old 08-17-2009, 11:46 AM
Flambeaux Flambeaux is offline
Registered User
Location: Utah
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 12
Mein Auto: x3
It is not the torque converter as that and the trans have been changed and monitored while it was jerking. It will do it at 30mph in Sport mode and it is more than a little bump. It only does it while you are in decel. I know its not a safety issue and I know it isnt going to get me stuck out on the road. Point is, you pay good money for a quality car and you should expect it to operate correctly.
Reply With Quote
  #16  
Old 08-23-2009, 08:50 PM
Flambeaux Flambeaux is offline
Registered User
Location: Utah
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 12
Mein Auto: x3
More New Parts

Well they keep throwing parts at it to see if they can fix it. Now they are going to put new a new rear diff in it. If that doesnt work i'm going to see if they will give me a new engine and body for it...lol
Reply With Quote
  #17  
Old 08-23-2009, 09:44 PM
minicrazy592's Avatar
minicrazy592 minicrazy592 is offline
about the mini part....
Location: Corpus Christi, TX
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,085
Send a message via Skype™ to minicrazy592
Mein Auto: E90 M-tech, E30 M-tech
OMG I thought I was the only one with this. It always happens when I'm getting off the highway and general decelerating.
__________________
-J.T.
Will be missed: 04' E83 M54B30
Reply With Quote
  #18  
Old 09-09-2009, 07:01 AM
Flambeaux Flambeaux is offline
Registered User
Location: Utah
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 12
Mein Auto: x3
No clue

Well as the story goes. The dealer has hit a wall. They have tried several things over the last 2 weeks and cant get to the bottom of it. I suggested they replace the engine and body... So, I am waiting to hear from the dealer as to the next plan. They can recreate the problem everytime they drive it. I know they are frustrated over the whole thing. I will post any new actions.
Reply With Quote
  #19  
Old 09-09-2009, 07:29 AM
x3ml x3ml is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Ontario
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 177
Mein Auto: X3 2007 3.0si AT
Thanks for the update, Flem! Always wonder what will happen or how much they will charge you if you don't have CPO. May be you can just give them the car and say: "just write-off the charges". With my luck, as soon as the factory warranty runs out on my X3, I am sure this is going to happen to me too. How's your loaner drives?
Reply With Quote
  #20  
Old 09-15-2009, 11:34 PM
PPXYZ PPXYZ is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: West Coast
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 672
Mein Auto: BMW X3 2009 AT
Quote:
Originally Posted by Flambeaux View Post
Hi guys, I have a 2004 X3 that I have owned for about 15 months now. I bought it at a dealer as a CPO with 36k miles. It now has 55k.
Ok, after a few months I noticed my car would kinda jerk several times when i would let off the gas going about 40mph in drive or 30mph in sport mode. The dealer checked it out and replaced the fluid in the transfer case. Well that didnt fix anything. They then replaced the transfer case, after about a week i noticed it again. The dealer had me come in and drive the tech around to recreate the jerk while he had his scan tool attached. I got the car to do it for 2 city blocks straight. The tech said his scanner didnt see a problem but would send the data off to bmw to look at. Well they said to reprogram the computer....didnt help. Changed the computer...no help. Replaced the transmission.....didnt fix it. Regional tech came out and told the dealer to replace the injectors, coils and wires....thanks for the parts but still not fixed..Im about done with bmw..anyone have any input on my problem.

Just a sidenote. The car will do it several times when you dont look for it. Its not so easy to make it jerk on demand, tho i can with a few miles of driving. The dealer has been chasing this for over 9 months now. I live over 100 miles from the dealer this is getting old.
Hello,

It sounds as if you have an interesting problem.

When you say jerk, does it feel as if the hood of the car wants to come back towards you? If it was a horse, it is as if its front legs are coming off the ground and it is tipping back for just a second? It's hard to explain but that is what I get intermittently at 30-35 mph.

Hard to recreate for anyone as I have no idea when it will happen or why it does.
Reply With Quote
  #21  
Old 11-09-2012, 07:02 PM
FensterB FensterB is offline
Registered User
Location: Tennessee
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 4
Mein Auto: United States
Hey Guys, I was hoping to resurrect this thread. Was there any resolution to this? My wife and I bought an 04 X3 about 3 months ago and when I drive it, I notice a similar issue. It mostly happens in the 30-40 mph range, and strangely seems like it happens when I am coasting/decelerating downhill. When I describe the issue as "jerking" what I am feeling is a slight jerking, but I also see the RPMs fluctuate really quickly within 100-200 rpms of what it is coasting it..... so if it was coasting at 1000RPM, I see the needle go from 900 - 1100 really quickly a few times.

Any ideas whats going on?

Other than that the car drives great and it doesnt feel like the transmission is "broken". It is just "acting funny"
Reply With Quote
  #22  
Old 11-28-2012, 05:10 PM
PhilH PhilH is offline
Audi, BMW or Porsche???
Location: Philadelphia, PA
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 3,923
Mein Auto: 2010 S4, 2004 X3 2.5i
We've had a 2004 X3 for the past six years, and it's always sort of done what you describe, at least in a very mild way. Like AzNMPower32 said, I think it's "normal vehicle operation", i.e. they all do that and it's not a problem...at least not a problem that can be fixed.
__________________
--My Garage--
Prior BMWs: 2003 330i, 1993 525i
Reply With Quote
  #23  
Old 12-04-2012, 07:07 PM
FensterB FensterB is offline
Registered User
Location: Tennessee
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 4
Mein Auto: United States
Thanks so much for the info. I notice that I have the bouncing RPM stick when slowing down, and I get like a strange hard shift when going slow. Do you experience the hard shift too? its mostly when going really slow, like 0 to 5 miles per hour. it is definitely very noticeable.

Me and my wife picked this car up used for a great price, but it looks like I am looking at some issues. I just had a coolant leak and now I think I am looking at a rear main seal replacement :\
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X3 E83 (2004 - 2010)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms