Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X3 E83 (2004 - 2010)

X3 E83 (2004 - 2010)
Talk about the E83 BMW X3 in this forum!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-20-2009, 09:10 AM
bjm442 bjm442 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: chicago
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 176
Mein Auto: 2004 X3 & 1999 323i vert
check engine light came on

So I took the car in sine I have it under the CPO. They took a look at it and said the MAF was bad. They replace the part and sent me on my way. A week later the light came back on and I took it in. This time they said that the rubber hose for the intake boot is bad. I passed on getting the part fixed since it was $350 to get it done. Any one know what might need to get fix? I ask if it was the one from the MAF to the intake, they said it was the lower one. I took a look when I got home and I don't see a lower one, am I missing something?
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 09-20-2009, 08:05 PM
Bill97Z Bill97Z is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: NJ
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 835
Mein Auto: 2005 330i ZHP
This went bad on my 330i......i think it's like a 25 dollar part!
__________________
2005 330i ZHP 6M (SOLD!) / 2006 X3 / 2007 328xi


Reply With Quote
  #3  
Old 09-20-2009, 10:04 PM
Supercourse Supercourse is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: British Columbia, Canada
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 3,066
Mein Auto: 2004 X3 2.5i
Quote:
Originally Posted by bjm442 View Post
.... they said it was the lower one. I took a look when I got home and I don't see a lower one, am I missing something?
Could it be this one (item #3):
http://www.realoem.com/bmw/showparts...85&hg=11&fg=45

(This is for the 2.5i, the 3.0 could be different.)

But that doesn't look like a $350 job. Maybe they are referring to a hose from the CVV which is hidden below there and much harder to access.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-21-2009, 06:36 AM
X3-terrestrial's Avatar
X3-terrestrial X3-terrestrial is offline
Aficionado
Location: N.Miss - Memphis,TN Area
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 2,630
Mein Auto: '05 X3, '95 M3, '89 MkI
Quote:
Originally Posted by bjm442 View Post
So I took the car in sine I have it under the CPO. They took a look at it and said the MAF was bad. They replace the part and sent me on my way. A week later the light came back on and I took it in. This time they said that the rubber hose for the intake boot is bad. I passed on getting the part fixed since it was $350 to get it done. Any one know what might need to get fix? I ask if it was the one from the MAF to the intake, they said it was the lower one. I took a look when I got home and I don't see a lower one, am I missing something?
There's a famous "elbow" little hose that goes down the main intake tube. This is prone to cracking and it's known to cause a "whistle" is like $18 at the dealer and you can replace it yourself.
Question-Why are they not honnoring the CPO for this? I'm kind of thinking that, that was the real problem in the first place...
Do a search on the e46 forum for "elbow hose" for a lot of info.

#7 in this diagram.
http://www.realoem.com/bmw/showparts...05&hg=13&fg=15

Last edited by X3-terrestrial; 09-21-2009 at 08:36 AM. Reason: added link
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X3 E83 (2004 - 2010)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms