Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)

X5 E53 (1999 - 2006)
The X5 SAV Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-10-2009, 06:37 AM
timcodes timcodes is offline
Registered User
Location: Canada
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1
Mein Auto: 2004 x5 4.4
Exclamation 2004 x5 4.4 start engine takes 30 seconds

Hello!

I'm new to the forums! I've been lurking here for a while but didn't register until today!

I wanted to ask your expert opinions or advice on how to handle my situation.
The truck can't seem to start until 30 seconds later, the dealer has checked it out and ordered a new key. They've claimed the key I dropped caused the malfunction. There goes that theory; I tried my spare key and it does the same thing.

It takes 30 seconds or so to start the truck, and I smell gasoline! After it starts, the engine feels shaky however, after it warms up its perfectly fine. This often happens from a cold start only.

Does anyone have any advice? I would very much appreciate it.
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 12-10-2009, 05:30 PM
tonywintn tonywintn is offline
Drivin' the dream
Location: Tennessee
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 187
Mein Auto: 2005 BMW X5 & 2007 Z4 si
Turn the key all the way on- but do not crank the engine. Listen for the fuel pump. It should run for about 2 seconds. Turn the key all the way off and then all the way back on again. Again, listen for the fuel pump. Repeat this 5 times and then crank the engine. If it starts right away, then you have a fuel system pressure decay leak. Letting the fuel pump cycle 5 times re-pressurized the system. If the car still takes 30 seconds to start, then the problem lies elsewhere.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:38 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms