Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E90/E91/E92/E93 (2006 - 2013)

E90/E91/E92/E93 (2006 - 2013)
The E9X is the 4th evolution of the BMW 3 series including a highly tuned twin turbo 335i variant pushing out 300hp and 300 ft. lbs. of torque. BMW continues to show that it sets the bar for true driving performance! -- View the E9X Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-03-2009, 08:37 PM
ctt335i ctt335i is offline
Registered User
Location: Atlanta, GA
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 50
Mein Auto: 2008 335i Sedan
Engine Malfunction Warning... here then gone.

All,

Got the dreaded "Engine Malfunction - Reduced Engine Power" light this morning on the way to work: 2008 335i Sedan, 7K miles, iDrive. Immediately thought, ok... this is my first HPFP gone bad.

Got to work, called and made a service appt for Thursday morning. Then, got in the car to drive home and no check engine light... all systems go.

Car seems to be running fine... even when the CEL light came on, there seemed to be no noticeable difference in the way it drove. Drive the 16 miles home, no issue. Immediately went to Pep Boys and threw in a bottle of Techron for good measure.

So, my question... Was this just a fluke thing? Should I still take the car into the dealer or just wait to see if the light comes on again? I'm not sure how this "throwing codes" thing works with Bimmers.

Thanks!
__________________
My girl: Heidi - 2008 335i Sedan, Steptronic, TiAg, Black Dakota, Sport/Premium, Cold Weather, Aluminum Trim, Navigation, Comfort Access, HD Radio, iPod, PDC, Sunshades, Active Cruise.... she's loaded.

"So much happiness makes you beautiful" - Heidi Klum
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 08-03-2009, 08:52 PM
speed_330i speed_330i is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: chicago
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 113
Mein Auto: bmw 330i sedan 2006
Here's a stupid question, right before you got the engine malfunction light, you didn't fill up on gas?

From time to time when you refuel your car, if u delay in screwing back on the gas cap, the service light comes.

After a few days it usually goes away.

Just a thought.

Martin
Reply With Quote
  #3  
Old 08-03-2009, 09:42 PM
ctt335i ctt335i is offline
Registered User
Location: Atlanta, GA
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 50
Mein Auto: 2008 335i Sedan
Not a stupid question... I've heard of that before. However, I think that my car has a specific warning light related to that. Either way though, I had not recently filled up.

Thanks for your help though, perfectly valid question.

Any other thoughts from others???
__________________
My girl: Heidi - 2008 335i Sedan, Steptronic, TiAg, Black Dakota, Sport/Premium, Cold Weather, Aluminum Trim, Navigation, Comfort Access, HD Radio, iPod, PDC, Sunshades, Active Cruise.... she's loaded.

"So much happiness makes you beautiful" - Heidi Klum
Reply With Quote
  #4  
Old 08-04-2009, 12:24 PM
SAM67 SAM67 is offline
Registered User
Location: Highlands Ranch, CO
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 33
Mein Auto: 2008 335i Sedan
I had a similar experience a few weeks ago. Got the yellow check engine light on my 2008 335i with about 13,000 miles (manual tranny, no iDrive). It appeared within a few minutes of starting the car one morning - I was accelerating a little harder than normal as I merged with traffic. Didn't notice any loss of power.

Pulled over a few minutes later and shut off the car. Restarted - no warning light since. Decided to hold off on taking it to the dealer. So far, so good. The car seems to be running normally. My only theory is that the engine wasn't warm enough when I jumped on the gas. RPMs got a little higher than normal because some traffic was bearing down on me. I usually shift around 2,500 RPM until the car is warmed up. Did you have a similar experience by any chance?

Hopefully we both just experienced a fluke. Good luck.
__________________


2008 E90 335i >Blue Monaco, Lemon/Aluminum, 6MT, Sport, Prem, Cold, iPod, CA, Sirius >European Delivery in April 2008
Reply With Quote
  #5  
Old 08-04-2009, 03:02 PM
ctt335i ctt335i is offline
Registered User
Location: Atlanta, GA
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 50
Mein Auto: 2008 335i Sedan
Thanks for the reply... makes me feel a little better.

Quote:
Originally Posted by SAM67 View Post
Did you have a similar experience by any chance?

Hopefully we both just experienced a fluke. Good luck.
Short answer to your question is no. I was 12+ miles into my 70+mph daily commute, so my engine was warm. However, my experience was the same as far as the engine light going off. It came on as I was exiting the highway then disappeared when I restarted the car later that day to return home.
__________________
My girl: Heidi - 2008 335i Sedan, Steptronic, TiAg, Black Dakota, Sport/Premium, Cold Weather, Aluminum Trim, Navigation, Comfort Access, HD Radio, iPod, PDC, Sunshades, Active Cruise.... she's loaded.

"So much happiness makes you beautiful" - Heidi Klum
Reply With Quote
  #6  
Old 08-04-2009, 03:09 PM
Perfectus Perfectus is offline
Registered User
Location: NOVA
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 8
Mein Auto: 2007 e92 335i
I had this on my car a couple of weeks ago and brought it to the dealer. My light would come on in the mornings or after work when the car was sitting for 9 hours. It idled rough when cold. They ran the codes and found a misfire code. They updated the DME software and it's working fine now. Crossing my fingers!
Reply With Quote
  #7  
Old 08-04-2009, 03:18 PM
ctt335i ctt335i is offline
Registered User
Location: Atlanta, GA
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 50
Mein Auto: 2008 335i Sedan
Quote:
Originally Posted by Perfectus View Post
They ran the codes and found a misfire code. They updated the DME software and it's working fine now. Crossing my fingers!
Thanks for that info! You answered my my question perfectly. In other words, a software update may be in order. Therefore, I should keep my service appointment as there is a relevant course of action despite the light no longer being on.
__________________
My girl: Heidi - 2008 335i Sedan, Steptronic, TiAg, Black Dakota, Sport/Premium, Cold Weather, Aluminum Trim, Navigation, Comfort Access, HD Radio, iPod, PDC, Sunshades, Active Cruise.... she's loaded.

"So much happiness makes you beautiful" - Heidi Klum
Reply With Quote
  #8  
Old 08-04-2009, 03:37 PM
Calif65GM's Avatar
Calif65GM Calif65GM is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: CA
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 4,072
Mein Auto: E93-35 May08 ED
Quote:
Originally Posted by ctt335i View Post
Thanks for that info! You answered my my question perfectly. In other words, a software update may be in order. Therefore, I should keep my service appointment as there is a relevant course of action despite the light no longer being on.
Yes also the car will store fault codes, so it may still be there when you bring it into the Svc. Dept.
__________________
E93-35 ED 5/2/08 completed 16:20.
Montego/Jade Gray, Gray Poplar trim, Step w/Paddles, PP, SP, CA, Heated Seats & iPod. 24-mth lease with 19,250 mi/yr. Re-delivery 6/20/08 (1st day of summer); 7-wks total.
[/SIZE]

De-badged 330xi/Mystic Blue/Gray Leather/Alumin. trim/Auto/PP/SP/CA/Fold-down rear seat/alarm. ED date 11/14/05 and redelivery completed 1/14/06. Sold to Carmax 6/7/08 w/ 50,650 miles on the clock
Reply With Quote
  #9  
Old 08-25-2009, 08:26 PM
Perfectus Perfectus is offline
Registered User
Location: NOVA
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 8
Mein Auto: 2007 e92 335i
Quote:
Originally Posted by ctt335i View Post
Thanks for that info! You answered my my question perfectly. In other words, a software update may be in order. Therefore, I should keep my service appointment as there is a relevant course of action despite the light no longer being on.
any updates? my car has been running fine since the software update.
Reply With Quote
  #10  
Old 08-26-2009, 08:29 PM
thkfast's Avatar
thkfast thkfast is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Iowa - 11 curves 318 miles
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 201
Mein Auto: 2010 335i Sedan
I've had the CEL light come on and experienced reduced power for being a quart low on oil and another time when service was due on the car. Seems like each time it came on right after full throttle acceleration.
__________________


"This situation calls for panic."
Reply With Quote
  #11  
Old 08-27-2009, 02:54 AM
Gregg C Gregg C is offline
Registered User
Location: Albuquerque NM
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 37
Mein Auto: 2009 E92 "M Sport PKG"
Same thing here, with 550 miles on the odometer I started the engine and let it idle for several
minutes while I was paring my Blackberry, got the yellow engine light, turned off the engine
and restarted it, no light, no light since.
I've got 4 years of warrantee so I'm not worried.
__________________
Gregg
2009 E92 M-Sport
2005 E46
Reply With Quote
  #12  
Old 08-27-2009, 05:38 AM
slant83 slant83 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: South Florida
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 493
Mein Auto: 2008 335 coupe
Had same thing happen..Turned out to be the unplugging of the exhaust flap sensor in the trunk to make the dual exhausts work from startup (kinda like golf tee mod). Happened only once and when I was at the dealer, he filled me in as to the culprit and code thrown for the CEL at the time
__________________

2013 X5
Reply With Quote
  #13  
Old 08-27-2009, 07:29 PM
kt325ci kt325ci is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Jacksonville
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 39
Mein Auto: 2002 325ci
Good luck. I've had turbo replaced and this week the vanos was replaced. Been in shop 4 time in last year for the limp mode problem. 2007 335i 40K miles.
__________________
07 335i PDC delivery 1/18/07 - week 49 build
Space Gray / Saddle Brown / Aluminum / Sport Pkg / Premium Pkg / Auto / Navigation / PDC / Comfort Access
Reply With Quote
  #14  
Old 08-27-2009, 08:29 PM
gEEkChris gEEkChris is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Broomfield, CO
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 653
Mein Auto: 2012 X3 35i
This happened to me multiple times before I finally took it in and got my new HPFP. It seems to intermittently fail in some cases I guess.
__________________
2012 X3 35i Premium/Technology/Cold

Retired:
2008 335xi
2006 330xi
2002 330xi
Reply With Quote
  #15  
Old 08-31-2009, 02:58 PM
Mineo335i Mineo335i is offline
335i N3WB
Location: Orlando, FL
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 379
Mein Auto: 11' Audi S4 Prestige
Quote:
Originally Posted by speed_330i View Post
Here's a stupid question, right before you got the engine malfunction light, you didn't fill up on gas?

From time to time when you refuel your car, if u delay in screwing back on the gas cap, the service light comes.

After a few days it usually goes away.

Just a thought.

Martin
I had the same thing happen yesterday... I was wondering if it had to do when i filled the gas... I had just filled it and was driving 45 and it came on out of no where... I turned off the car at the light and started it back up and havnet seen the light since...
__________________

Currently Drive: 2011 S4 Prestige, Quartz Gray, Black Alcantara, Adv key, B&O, NAV + rear sensors, 19's, Carbon Fiber Trim, iPod...
Previously drove:2007 335i Coupe, Titanium Silver Metallic,Black Leather, Gray Poplar trim, Premium package, Cold weather package, Sports package, i-Drive, Rear sensors, iPod.

Previously drove: 1998 3000GT Vr-4 Red/Black TT AWD AWS
Reply With Quote
  #16  
Old 08-31-2009, 03:22 PM
Terry @ BMS's Avatar
Terry @ BMS Terry @ BMS is offline
'Fest Sponsor
Location: terry@burgertuning.com
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 1,693
Mein Auto: I hate PM. Email me!
With a BT cable you could read the extended code, and then we could give better advice.
__________________
BMS products labeled for use only in competition racing vehicles may only be used on competition racing vehicles operated exclusively on a closed course in conjunction with a sanctioned racing event, in accordance with all federal and state laws, and may never be operated on public roads/highways. Please click here for more information on legal requirements related to use of BMS parts.
Reply With Quote
  #17  
Old 01-31-2010, 06:50 AM
XFOS XFOS is offline
Registered User
Location: Florida
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 96
Mein Auto: 335I, E93 Alpine \ Brown
Check engine, loss of power

Quote:
Originally Posted by thkfast View Post
I've had the CEL light come on and experienced reduced power for being a quart low on oil and another time when service was due on the car. Seems like each time it came on right after full throttle acceleration.
Is an old post but I want to give my 2 cents. Yesterday I took a 140 mile trip, most of the miles are on Interstate, flat straights, it was early in the morning and its been awhile since I pushed my 335, so after about 100 miles on a lone straight I push the pedal flat, all I can say is I was going VERY fast for probably 3 minutes then I let go, cruised at 90-100 for another few minutes then pushed it a bit again but not as hard and only for a bit then let go again and that is when the light came on, lost 50% power at least. In panic I called BMW road assitance, they told me if the light was yellow I could still drive it to the closest dealer. So I did, cruised at 75 mph for another 35 miles, steady 2500 revs but car had no responsive power. So I reached the dealer service bay area, no one around, left engine on but after no one appeared I turned off engine and went inside to look for some SA, found one , I explained the problem and he says, ok, lets see it. Turn on the engine and guess what, Nothing, gone. He said it could be a glitch on the system and if I wanted to leave it for diagnostic, which would take 3 hours and no loaner. So I decided just to drive away, everything fine, no light, power ok. Then I tought it could be low oil, I checked it and it was in between the min and max marks, so I guess about half quart low.

Here's the nice part, I drove back to the dealer so they can pour HALF DAMNED QUART OF OIL. They would not do it, they wanted to charge me for a full quart. I complaint saying it was part of the emergency service, warranty, maintenance, etc.. but the SERVICE MANAGER, said no, and not for the triple price of the oil, but for pure pride I leftm bought a quarter at a store pour half in and level went to max.

So, here I am, I will drive back home today, hopefully the problem was the low oil but if the light comes up I will stop, restart and drive and of course car will go to Service immediately . By the way, the ECU has been updated on my car at least 3 times, once because of the Fuel Pump replacement and they put the bad update, I complaint and they took it back to original, then on another service they programmed it to the latest which is not as bad.

Good Luck
__________________
2007 335I, ZSP, Monaco\Saddle Brown, ED Drop Off, ZURICH Oct 30, REDELIVERED DEC 29 2006 GONE.

2008 335i E93, Alpine \ Saddle Brown, 19"M3 wheels, lip, loaded. DROP TOP

2008 wife's X3, Auto,Sports activity pack,platinum bronze, black leatherette. ED Drop off Rome Dec 12th. Dec 20 onboard the Otello.Sched NY arrival Jan 05. Redelivered Jan 23, just 6 weeks wait. BOTH RETIRED !!!
Reply With Quote
  #18  
Old 01-31-2010, 09:01 PM
speed_330i speed_330i is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: chicago
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 113
Mein Auto: bmw 330i sedan 2006
hope its the the dreaded fuel pump issue.

Martin
Reply With Quote
  #19  
Old 02-01-2010, 08:52 AM
lensman314's Avatar
lensman314 lensman314 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Fort Worth, TX
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 336
Send a message via AIM to lensman314
Mein Auto: '11 E92 335i
I had the issue when in Dec of '08 (it was frakin cold for a Floridian/Texan), I was in Omaha, and the CEL comes on almost immediatly after turning on the car. I was taking my family somewhere, but on the trip home it did not come on. I still call up the local dealer, (I have a 10 hour drive to get home, so I dont want anything happening in the weather at the time) take it in, and they say it is the O2 sensor, and I dont need to replace it if the CEL isnt coming on again. It's been fine up until this winter when TX got into the 20's, on the way home from work, CEL light as I turn on the car, I stop at the closest gas station, turn the car off for 2 mins, start it back up, no CEL. If it happens a 3rd time, its going to the shop!
__________________

'11 E92 335i 6MT/LeMans/MSport/iDrive/BT/USB/HeatedSeats
-Euro-Delivery 06/16-06/21 '10 Pics
'07 E92 335i 6MT/Monaco/Sport/iDrive/BT/USB/HeatedSeats
-Euro-Delivery 06/11-06/18 '07 Re-Delivery 08/09/07 Pics/Log
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E90/E91/E92/E93 (2006 - 2013)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms