Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E28 (1982 - 1988)

E28 (1982 - 1988)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-28-2010, 06:18 PM
sonechkah sonechkah is offline
Registered User
Location: Northampton, MA
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 3
Mein Auto: 1987 BMW 528E
Unhappy BMW 528E Starting problems!!

Hi!

I have had my car for for about 8 years (since I was sixteen!), driven it cross-country twice and it has always been wonderfully reliant, and wonderfully good looking.

In the past year however, it has had issues starting with ever-increasing frequency.

Basically, when I turn the ignition, the lights on the dash will all turn on, including the battery light, and sometimes the windshield wipers will surge, but the car will not even crank. It doesn't make any sounds at all, just the lights and stereo come on. It always starts fine from a jump. It seems to happen in little episodes and then will drive fine for a few weeks, but lately, only for a few days. Now it happens very often and I often have to rely on the kindness of strangers to jump my car. It seems that the battery is not holding much charge because if you leave the stereo or the lights on for even seconds without the battery running, the battery will drain. But even if you don't have lights on or anything, and even after a good long drive, sometimes it just won't start. I never had this issue until about 12 months ago---before that, I'd been known to leave the headlights on all night without a problem.

It has a brand new battery and the alternator was replaced about 2 years ago. I brought it to a mechanic who didn't figure out what the issue was, he thought maybe it was some issue with the ignition???

Other than occasionally having a very rough idle (which will happen for a few minutes and then go away) the car runs very well.

Thank you in advance for any ideas, I absolutely love my little car but the issue is becoming a struggle and I'm not sure how much money I can put into it!
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 10-29-2010, 06:14 AM
catso's Avatar
catso catso is offline
catso
Location: Chicago
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 2,854
Mein Auto: 2000 323i, 1988 528e
Quote:
Originally Posted by sonechkah View Post
Hi!

I have had my car for for about 8 years (since I was sixteen!), driven it cross-country twice and it has always been wonderfully reliant, and wonderfully good looking.

In the past year however, it has had issues starting with ever-increasing frequency.

Basically, when I turn the ignition, the lights on the dash will all turn on, including the battery light, and sometimes the windshield wipers will surge, but the car will not even crank. It doesn't make any sounds at all, just the lights and stereo come on. It always starts fine from a jump. It seems to happen in little episodes and then will drive fine for a few weeks, but lately, only for a few days. Now it happens very often and I often have to rely on the kindness of strangers to jump my car. It seems that the battery is not holding much charge because if you leave the stereo or the lights on for even seconds without the battery running, the battery will drain. But even if you don't have lights on or anything, and even after a good long drive, sometimes it just won't start. I never had this issue until about 12 months ago---before that, I'd been known to leave the headlights on all night without a problem.

It has a brand new battery and the alternator was replaced about 2 years ago. I brought it to a mechanic who didn't figure out what the issue was, he thought maybe it was some issue with the ignition???

Other than occasionally having a very rough idle (which will happen for a few minutes and then go away) the car runs very well.

Thank you in advance for any ideas, I absolutely love my little car but the issue is becoming a struggle and I'm not sure how much money I can put into it!
First you need to be certain the alternator is charging the battery. Sometimes it's as simple as a loose belt. Use a voltmeter to see what the voltage is when the car is off and when it's running. Try disconnecting the battery overnight and see if you have similar problems the next day (this helps determine whether something is draining the battery when everything is supposed to be shut off). If there's no drain on the battery start looking at all the electrical wiring, cables, and connections, particularly at the battery, starter, chassis grounds, and fusebox. Lastly if the drain continues put an ammeter on the battery and start removing and replacing fuses one at a time to try to find which circuit is causing the drain. These old cars have wiring issues, solve it or get rid of it.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-16-2011, 11:22 AM
Muerto Muerto is offline
Registered User
Location: San Diego, CA
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 9
Mein Auto: BMW 535i 1986
Im having a similar issue with my 86 535i

Car was running fine without any problems... i just got home turn it off and when trying to start the car 15 minutes later it wont start

Starter isnt making any noise and no loose wiring there, fuel pump works fine and all... but the transmission selector ( I think that is what its called ) will make a clicking sound and resets to E ( see picture ) when i choose a different selection

Any ideas what this could be????
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Jan16_0001.jpg
Views:	192
Size:	37.6 KB
ID:	262486  
Reply With Quote
  #4  
Old 02-01-2011, 10:57 AM
quasio quasio is offline
Registered User
Location: Las Vegas
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 2
Mein Auto: 528e BMW
Hello all. I am new to this forum today.

I have a question for all the community. Where is the fuel pump relay or jumping connections at on a 528E? My Bimmer wont start it's not getting fuel to the fuel rail. When I turn the key, it does nothing. I hook up an externel power source to the pump and fuel belches out. Can someone please tell me WTF is going on with this thing.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-01-2011, 11:27 AM
catso's Avatar
catso catso is offline
catso
Location: Chicago
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 2,854
Mein Auto: 2000 323i, 1988 528e
Quote:
Originally Posted by quasio View Post
Hello all. I am new to this forum today.

I have a question for all the community. Where is the fuel pump relay or jumping connections at on a 528E? My Bimmer wont start it's not getting fuel to the fuel rail. When I turn the key, it does nothing. I hook up an externel power source to the pump and fuel belches out. Can someone please tell me WTF is going on with this thing.
The fuses and relays are grouped together in the engine compartment near the driver's side strut tower. The fuel pump relay and the horn relay are interchangable. Try switching the two. To jump the car just connect the cables to the battery; just behind the driver's side headlite area. Check and clean your battery terminals and the other electrical connections. The fuses are a known weak point to. Carefully remove and examine your fuses and replace the ones that are suspect. If you get nothing when jumping the car, I'd would start by getting a good fully charged battery. It's also possible your starter or the starter connections or positive cable from the battery is bad. Many times the corrosion is hidden under the insulation.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-01-2011, 01:09 PM
quasio quasio is offline
Registered User
Location: Las Vegas
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 2
Mein Auto: 528e BMW
Fuel Pump External

Catso,
There are two sets of three relays on each side of the Fuse box. Do you know which one it is. I have afully charged battery (its brand new). I had replaced the pos and neg cables new, and just put a new bosch starter in. Fuses I am not getting power to the ext. fuel pump in the fuse box area. When i turn the key all the other fuses are getting power except the fuel pump fuse.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-01-2011, 02:19 PM
catso's Avatar
catso catso is offline
catso
Location: Chicago
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 2,854
Mein Auto: 2000 323i, 1988 528e
Quote:
Originally Posted by quasio View Post
Catso,
There are two sets of three relays on each side of the Fuse box. Do you know which one it is. I have afully charged battery (its brand new). I had replaced the pos and neg cables new, and just put a new bosch starter in. Fuses I am not getting power to the ext. fuel pump in the fuse box area. When i turn the key all the other fuses are getting power except the fuel pump fuse.
The #2 relay (outside of fuse box closer to the engine) is the fuel pump relay, and the #8 (inside the fuse box) is for the horn. That's counting from top left to right. If you're not getting any cranking at all, try jumping the starter solenoid switch with the ignition on. You may have a bad ignition switch, or if it's an automatic, possibly even a bad start relay or neutral safety switch.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-04-2011, 09:46 AM
xz14 xz14 is offline
Registered User
Location: los angeles
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 15
Mein Auto: bmw 528I
[QUOTE=sonechkah;5582317]Hi!

I have had my car for for about 8 years (since I was sixteen!), driven it cross-country twice and it has always been wonderfully reliant, and wonderfully good looking.

In the past year however, it has had issues starting with ever-increasing frequency.

Basically, when I turn the ignition, the lights on the dash will all turn on, including the battery light, and sometimes the windshield wipers will surge, but the car will not even crank. It doesn't make any sounds at all, just the lights and stereo come on. It always starts fine from a jump. It seems to happen in little episodes and then will drive fine for a few weeks, but lately, only for a few days. Now it happens very often and I often have to rely on the kindness of strangers to jump my car. It seems that the battery is not holding much charge because if you leave the stereo or the lights on for even seconds without the battery running, the battery will drain. But even if you don't have lights on or anything, and even after a good long drive, sometimes it just won't start. I never had this issue until about 12 months ago---before that, I'd been known to leave the headlights on all night without a problem.

It has a brand new battery and the alternator was replaced about 2 years ago. I brought it to a mechanic who didn't figure out what the issue was, he thought maybe it was some issue with the ignition???

Other than occasionally having a very rough idle (which will happen for a few minutes and then go away) the car runs very well.

Thank you in advance for any ideas, I absolutely love my little car but the issue is becoming a struggle and I'm not sure how much money I can put into it![/QUOTE


Follow all the advise above and if not working then try the ignition swith.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-04-2011, 09:47 AM
xz14 xz14 is offline
Registered User
Location: los angeles
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 15
Mein Auto: bmw 528I
Follow the above suggestions and if not working. You should try to check the ignition switch. Good Luck.
Reply With Quote
  #10  
Old 03-04-2011, 01:08 PM
quimby55 quimby55 is offline
Registered User
Location: detroit
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3
Mein Auto: 86 325e, 84 528e (killed)
Wink

if you dont want to replace your ignition switch, because of price or whatever, my 84 528e uses a trigger start hooked to the battery and starter run into my car to start it. i just turn the key on and press the trigger, 15 bucks from an auto store. i love my 84 and will do what it takes to keep her goin on the cheap.
Reply With Quote
  #11  
Old 03-04-2011, 05:44 PM
south26 south26 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Dayton, OH
 
Join Date: May 2009
Posts: 646
Mein Auto: 535i 1989
Or I have the ignition switches for 20 each. Both kinds.

Andy
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
alternator, battery problems, electrical problems, ignition


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E28 (1982 - 1988)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms