Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X3 E83 (2004 - 2010)

X3 E83 (2004 - 2010)
Talk about the E83 BMW X3 in this forum!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-25-2011, 11:31 AM
ihavetwins ihavetwins is offline
Registered User
Location: Chicago
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 3
Mein Auto: X3 and 328I
Fans won't kick on

Well first off hello I'm new to the board but not new to cars.

So my problem is about 2 weeks ago i was picking my old man up from work and i noticed the temp gauge bounce back and forth drove a bit more and it went into the red. .

Drove it to a shop that wasn't far from there turns out my plastic filling tank exploded. guy fix's the car and tell's me i have bigger problems the fans wont kick on so i have no choice but to tow the car home because i didn't have the money to fix both.

Anyway I decided to do some work on the car and found a new fan for like 250 on ebay got it in replaced the fuse before hand just make sure.

got the fan in tossed it in and still nothing........

So now im lost could there be a sensor or something or a relay i don't know about ???

I know these cars have a fail safe when it comes to themostat the stick open right ?? Could that be the problem.

That's pretty much all i could think ANY HELP WOULD BE MUCH APPRECIATED.

Thanks
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 02-25-2011, 12:40 PM
Supercourse Supercourse is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: British Columbia, Canada
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 3,068
Mein Auto: 2004 X3 2.5i
Quote:
Originally Posted by ihavetwins View Post
So now im lost could there be a sensor or something or a relay i don't know about ???
Yes, but I think there is more than one sensor (coolant temp., A/C) that uses the 3rd. wire to switch on the fan.

Usually, the problem is either the switch integrated into the fan fails, or the fan motor itself seizes.

You new fan should cover off both of those, so I'd guess the problem is further upstream where those signals are processed.

You may have a good spare fan now.

Don't know how to diagnose the electronic problem - may need a specialist.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-25-2011, 07:26 PM
ihavetwins ihavetwins is offline
Registered User
Location: Chicago
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 3
Mein Auto: X3 and 328I
Thanks for the help im just gonna replace both i suck with electronics as well and have no idea how to test either.

any chance there is a service manual on line im gonna get up early in the morning and work on it.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-26-2011, 10:17 AM
ihavetwins ihavetwins is offline
Registered User
Location: Chicago
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 3
Mein Auto: X3 and 328I
anybody else have any insight ?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X3 E83 (2004 - 2010)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms