Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E60 (2004 - 2010)

E60 (2004 - 2010)
BMW 5-Series (E60 chassis) was first seen in the Unites States in the fall of 2003 with a 2004 Model Year designation. The E60 is now available as a 528i, 528xi, 535i, 535xi, 550i and a 535xi sports wagon! -- View the E60 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-03-2011, 07:18 AM
robgra robgra is offline
Registered User
Location: Michigan
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 9
Send a message via AIM to robgra Send a message via Yahoo to robgra
Mein Auto: 2004 530i
Unhappy 2004 530i, iDrive screen blank, no radio

Here's what happened. Started up the car and the system started it's boot sequence. Got to the BMW screen and it rebooted itself. Did this a couple more times and then the screen remained blank. Control knob is now free spinning. I can hear the NAV DVD spinning on start up and then I hear it now and then, so it is getting power. I checked the fuse in the trunk - good. Checked the spare tire well - dry. Looked inside the white control box under the spare tire - clean. Pulled the CD/DVD/Radio unit from the dash and checked the connections and 20A fuse - all good and tight. I tried the 3-finger reboot - nothing. I can't get the discs to eject. Otherwise, the car is driving fine.

Anyone have any insight? I'm wondering if a failed DVD or CD drive could be mucking up the system - M-ASK or such. I'm a DIYer - rebuilt motors, transmissions, etc, so I'm not afraid to tear into anything if someone has any ideas. I dread having to take this into the dealer to get bent over for an analysis.

I have access to AllDataPro and looked throught the wiring diagrams, but I need some help with troubleshooting before I buy any replacement parts or dread, take it to the dealer.

Thanks in advance!
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 05-03-2011, 08:34 AM
bnadzaku bnadzaku is offline
Registered User
Location: Chicago
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 13
Mein Auto: 545i
This happened to my 05 545i when i brpught it to the dealer they said the idrive failed. So when i got back in my car it was fine. It happened to me a few times but after driving for a while and turning the car off and on again it loaded back up.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-03-2011, 10:15 AM
robgra robgra is offline
Registered User
Location: Michigan
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 9
Send a message via AIM to robgra Send a message via Yahoo to robgra
Mein Auto: 2004 530i
Thanks for taking the time to reply.

Well, it's been about a week now that it's been dead, so I don't think it's going to come back. I originally thought it was a loose connection, but none were loose. BMW does do a good job on the connection interlocks - they're not coming loose on their own. Does anyone know a secret to forcing the CD and DVD to eject? I'm also getting the orange lights on the buttons and I can hear the DVD drive spinning intermittently, so I know it's getting power.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-05-2011, 12:11 PM
bryant bryant is offline
Registered User
Location: Indianapolis
 
Join Date: May 2007
Posts: 35
Send a message via ICQ to bryant
Mein Auto: 545i
Try pushing the volume button and the eject button for the CD and DVD all together at the same time. This is how I get my idrive to reset on the rare occasion that it freezes up on me.
__________________

BMW 545i sport (active steering, sport suspension, dynamic drive) moonroof, adaptive headlights, CD changer, cold weather package, Logic 7 sound, Navigation, Park distance control, homelink, voice input system, hard wired V1
Reply With Quote
  #5  
Old 05-09-2011, 08:50 AM
robgra robgra is offline
Registered User
Location: Michigan
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 9
Send a message via AIM to robgra Send a message via Yahoo to robgra
Mein Auto: 2004 530i
Took the car to an independent mechanic with a friend at a BMW shop and they diagnosed that the CCC needs to be replaced. I'm still not convinced, so I pulled the unit this past weekend.


Per AllData, here's what they say is one procedure to remove the CD and/or DVD:

PROCEDURE
[NEW] Use the following procedure to try and remove the disc from the drive:

1. Turn the ignition on.

2. Press the rotary knob along with both drive eject buttons simultaneously.

3. Release the buttons. This will initiate a CCC reset.

4. Once the CCC starts to reset, press the eject buttons repeatedly to eject the discs.

5. If necessary, try this procedure several times.

I ended up disassembling the system and manually removed them (found this info after the fact.)

I'm planning on putting the system back in the car today to see if it miraculously fixes itself.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-09-2011, 09:50 AM
06530IDAN 06530IDAN is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Long Beach, California
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 217
Mein Auto: 2006 530I, Sports Package
Sorry about the bad news. I had a similar problem a few weeks ago. CCC was bad and had to be replaced. The Indy Shop used the Autologic Computer to update the software via connecting the fiber optic cable to the glove compartment's connector; took about 5-6 hours for update! "While" doing it, be sure to copy the old code (FSC?) to enable voice command feature!

Supposedly, the shop bought the CCC from the dealer for $850. They charged me $315 to install CCC, IBS, battery negative cable and a new battery. In your case, I hope it's just the CCC or something less expensive. Also check the MPM (?)under the spare tire to make sure it is not burnt!

Good luck!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
530i, e60, idrive, nav, screen


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E60 (2004 - 2010)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms