Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E60 (2004 - 2010)

E60 (2004 - 2010)
BMW 5-Series (E60 chassis) was first seen in the Unites States in the fall of 2003 with a 2004 Model Year designation. The E60 is now available as a 528i, 528xi, 535i, 535xi, 550i and a 535xi sports wagon! -- View the E60 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-11-2011, 05:38 AM
guydutil guydutil is offline
Mr
Location: Ottawa Ontario
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 16
Mein Auto: 2007 530 XI Touring Wagon
Exclamation Tire Pressure Monitor Intermittent Failure

2007 530XI Touring Wagon, my TPM suddenly comes on while driving without any loss of pressure or flat tires. It resets OK. It has happened twice in the last month. Any ideas on how to check/fix?
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 10-11-2011, 05:45 AM
crewzer crewzer is offline
Registered User
Location: Vienna, VA
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 98
Mein Auto: 06 E61 530Xi 6-spd manual
Lightbulb

Do you keep your car in a garage overnight?

It might be something as simple as reduced outdoor temperature causing a drop in tire pressure. Considering your location (Ontario), marked drops in ambient temps in the Autumn might be the cause.

More info: http://www.tirerack.com/tires/tirete....jsp?techid=73

HTH,
Jim / crewzer
__________________
E61: 2006 530xi Sports Wagon | N52B30 & 6-Speed MT w/ CDV mod | A08 Silver Gray | Premium- & Cold Weather Packages | Member BMWCCA/NCC
E3: 1972 Bavaria 3.0A, retired long, long ago...

Last edited by crewzer; 10-11-2011 at 05:49 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-11-2011, 05:56 AM
guydutil guydutil is offline
Mr
Location: Ottawa Ontario
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 16
Mein Auto: 2007 530 XI Touring Wagon
The car is garaged every night. The tire pressures are all good, within 0.5 pounds on each axle.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-11-2011, 06:31 AM
Munich77 Munich77 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Washington DC
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,019
Mein Auto: 2014 E550 4matic
Quote:
Originally Posted by guydutil View Post
The car is garaged every night. The tire pressures are all good, within 0.5 pounds on each axle.
Right but what happens is that as you drive outside where it is cooler, the tire pressure drops due to the drop in ambient pressue which kicks off your TPM warning. Nothing unusual for this time of year.
__________________
2008 535 xi, space grey, black dakota leather, premium package, sport package, cold weather package, nav, folding seats, PDC

BMW CCA Member
Reply With Quote
  #5  
Old 10-11-2011, 06:37 AM
crewzer crewzer is offline
Registered User
Location: Vienna, VA
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 98
Mein Auto: 06 E61 530Xi 6-spd manual
Lightbulb

Quote:
Right but what happens is that as you drive outside where it is cooler, the tire pressure drops due to the drop in ambient pressue which kicks off your TPM warning. Nothing unusual for this time of year
Almost! The tire pressure drops as a result of ambient air temperature being lower than garage air temperature. It's that dang Ideal Gas Law thing.

Quote:
The car is garaged every night.
The solution is to normalize tire air pressure for outdoor conditions. The "old" way as to add ~1 lb of pressure for every ~10 degree F (~5 C) increase in garage temp vs. outdoor temp. This way, the tire pressure would drop to "normal" after the vehicle was moved out from the garage.

But, the TPMS may not be so easily fooled. I suggest you leave/move the car outdoors for several hours in the AM, set and check the tire pressures (different front & back?), and then reset the TPMS. This way, the cold tire pressure(s) and the TPMS will be set for ambient driving conditions instead of the warm and cozy garage.

Regards,
Jim / crewzer
__________________
E61: 2006 530xi Sports Wagon | N52B30 & 6-Speed MT w/ CDV mod | A08 Silver Gray | Premium- & Cold Weather Packages | Member BMWCCA/NCC
E3: 1972 Bavaria 3.0A, retired long, long ago...

Last edited by crewzer; 10-11-2011 at 06:48 AM.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-11-2011, 07:43 AM
guydutil guydutil is offline
Mr
Location: Ottawa Ontario
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 16
Mein Auto: 2007 530 XI Touring Wagon
Thank you All.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-11-2011, 08:25 AM
Munich77 Munich77 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Washington DC
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,019
Mein Auto: 2014 E550 4matic
Crewdzer - I meant temperatuer - good catch and yes dang ideal gas law: PV = nRT - I was having flash backs to highschool chemistry and Chem 101 when I was typing up my response
__________________
2008 535 xi, space grey, black dakota leather, premium package, sport package, cold weather package, nav, folding seats, PDC

BMW CCA Member
Reply With Quote
  #8  
Old 10-11-2011, 09:08 AM
PimoX3 PimoX3 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Calgary, AB
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 434
Mein Auto: 2008 550 m-sport, 2006 X3
Quote:
Originally Posted by guydutil View Post
2007 530XI Touring Wagon, my TPM suddenly comes on while driving without any loss of pressure or flat tires. It resets OK. It has happened twice in the last month. Any ideas on how to check/fix?
Are you getting a low pressure warning, or "TPM Malfunction" message? If the latter, then you may have a sensor starting to fail in one of your wheels - I had this off and on for a few months with my winter wheels until the faulty sensor was replaced.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-11-2011, 12:03 PM
guydutil guydutil is offline
Mr
Location: Ottawa Ontario
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 16
Mein Auto: 2007 530 XI Touring Wagon
I am getting "tire loss of pressure" quickly followed by "flat tire" warning. I will have my sensors checked.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-11-2011, 12:27 PM
crewzer crewzer is offline
Registered User
Location: Vienna, VA
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 98
Mein Auto: 06 E61 530Xi 6-spd manual
Lightbulb

Quote:
Originally Posted by guydutil View Post
I am getting "tire loss of pressure" quickly followed by "flat tire" warning.
I got the same message and warning this past Saturday. I had some wheel and tire work done that morning, and the techs didn't restore all tire pressures to the original references (30 F / 38 R). All is fine since I corrected the tire pressures and re-initialized the system.

HTH,
Jim / crewzer
__________________
E61: 2006 530xi Sports Wagon | N52B30 & 6-Speed MT w/ CDV mod | A08 Silver Gray | Premium- & Cold Weather Packages | Member BMWCCA/NCC
E3: 1972 Bavaria 3.0A, retired long, long ago...
Reply With Quote
  #11  
Old 10-14-2011, 03:15 AM
crewzer crewzer is offline
Registered User
Location: Vienna, VA
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 98
Mein Auto: 06 E61 530Xi 6-spd manual
Question

Update?

Thx,
Jim / crewzer
__________________
E61: 2006 530xi Sports Wagon | N52B30 & 6-Speed MT w/ CDV mod | A08 Silver Gray | Premium- & Cold Weather Packages | Member BMWCCA/NCC
E3: 1972 Bavaria 3.0A, retired long, long ago...
Reply With Quote
  #12  
Old 10-14-2011, 03:28 AM
guydutil guydutil is offline
Mr
Location: Ottawa Ontario
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 16
Mein Auto: 2007 530 XI Touring Wagon
I have increased all my tire pressures by 2 pounds. It seemed to have solved it for now.
Reply With Quote
  #13  
Old 10-14-2011, 05:06 AM
crewzer crewzer is offline
Registered User
Location: Vienna, VA
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 98
Mein Auto: 06 E61 530Xi 6-spd manual
Cool

OK; thx.

Regards,
Jim / crewzer
__________________
E61: 2006 530xi Sports Wagon | N52B30 & 6-Speed MT w/ CDV mod | A08 Silver Gray | Premium- & Cold Weather Packages | Member BMWCCA/NCC
E3: 1972 Bavaria 3.0A, retired long, long ago...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E60 (2004 - 2010)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms