Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)

7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Discussion pertaining to the flagship BMW here.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-19-2011, 06:11 AM
Sims84 Sims84 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Arizona
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 119
Mein Auto: Chrysler 300
06 750Li with Massive errors

Hi guys, I have had my car about 6 months now and the CPO Warranty just ran out on Halloween.

The display is not functioning, meaning the MPH's don't move, it shows I have no gas in the car, the RPM's don't move and I'm getting a ton of errors pop up such as:

Dynamic Drive inactive
Brake/Drive fault drive moderately
Parking brake malfunction
Transmission fault, Drive moderately
Servotronic malfunction - increase steering effort.

The gear display (R, N, D, P) is not even showing up. That spot is blank on the display.

Any help would be greatly appreciated.

There are 89K miles on, all maintenance/services up to date.
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 11-19-2011, 06:34 AM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,395
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
did u check the battery???
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-19-2011, 06:38 AM
Sims84 Sims84 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Arizona
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 119
Mein Auto: Chrysler 300
No I didn't. Could I just take it to Autozone for that? The battery is brand new (July). This is only my 2nd car (Chrysler 300 being the first) so maintenance is not yet my forte lol. I'm thinking with this car, it will soon become it though
Reply With Quote
  #4  
Old 11-19-2011, 07:17 AM
1bad540's Avatar
1bad540 1bad540 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: newyork
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 9,395
Mein Auto: E65 750i Sport,C5 z51 e46
The battery needs to be registered to the car, even if its new. if it wasnt it could be the source of your problems. you need to bring the car to the dealer or have a mech with the proper tools register the battery.
__________________
[SIGPIC]
e39 540i sport, acs type 2's chrome, acs spler pdls,Euroclrs
e65 745i aw sport,21's aib's acspedals& rf splr(sold)
e46 328i Prem Aw18" 335spt whls(sold)
c5 Corvette 6sp,z51,2"drp,19"ccw'sshrt shft,corsa exh,dd nav
e53 X5 3.0, pana rf,nav,xenon,cldweather, premium.ipod hookup, 20"4.6rims staggered 315rrs.
e65 750I aw, sport. chrome21's,acs pdls,acs rfsplr,mtecs,8k hid fogs,Leds.oem ipod&sirius
Srt10 VIPER, 19-20" rennen forgedwheels,tune,exhaust,intake.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-19-2011, 07:47 AM
Sims84 Sims84 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Arizona
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 119
Mein Auto: Chrysler 300
Ok thanks. I just took it to Autozone and they said the battery needs to be charged. I got the battery through my local BMW dealership, you would think they would register it on the spot since I paid about $450 for it
Reply With Quote
  #6  
Old 11-19-2011, 08:03 AM
Chillviper Chillviper is offline
Registered User
Location: USA
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 56
Mein Auto: 2013 F01
Mine did the same thing. They replaced the alternator. When it starts to sieze up it creates an over voltage situation that throws the car into chaos.

Quote:
Originally Posted by Sims84 View Post
Hi guys, I have had my car about 6 months now and the CPO Warranty just ran out on Halloween.

The display is not functioning, meaning the MPH's don't move, it shows I have no gas in the car, the RPM's don't move and I'm getting a ton of errors pop up such as:

Dynamic Drive inactive
Brake/Drive fault drive moderately
Parking brake malfunction
Transmission fault, Drive moderately
Servotronic malfunction - increase steering effort.

The gear display (R, N, D, P) is not even showing up. That spot is blank on the display.

Any help would be greatly appreciated.

There are 89K miles on, all maintenance/services up to date.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-19-2011, 08:30 AM
Sims84 Sims84 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Arizona
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 119
Mein Auto: Chrysler 300
Thanks bro, how much did that cost you?
Reply With Quote
  #8  
Old 11-19-2011, 08:32 AM
Chillviper Chillviper is offline
Registered User
Location: USA
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 56
Mein Auto: 2013 F01
They also replaced the Alternator bracket at the same time as it was leaking. The total was about $1400 or so I think, which was with the 15% discount you get with the BMW Service Card.

Last edited by Chillviper; 11-19-2011 at 08:35 AM.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-19-2011, 08:42 AM
Sims84 Sims84 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Arizona
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 119
Mein Auto: Chrysler 300
Ok thanks. I'm going to try and charge my battery overnight and see how it is in the morning and if no change, I'll look into the alternator issue.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-28-2011, 03:23 PM
mcnuzum mcnuzum is offline
MCNUZUM
Location: Marietta, GA
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 6
Mein Auto: 750Li
Major Errors

Based on reading the transmission fault thread here, I went to BMW and spent $125 on a new Integrated Supply Module. Still nothing. My battery appears to be ok and I guess I am going to break down and take it to BMW.

Any Suggestions?

Here is link to a video of my issues:
Reply With Quote
  #11  
Old 11-28-2011, 05:47 PM
Busarider Busarider is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Toronto
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 353
Mein Auto: 745LI
Ask the dealer to re-register the batt, it takes less than 5 min to do.
Reply With Quote
  #12  
Old 11-28-2011, 06:42 PM
mcnuzum mcnuzum is offline
MCNUZUM
Location: Marietta, GA
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 6
Mein Auto: 750Li
will do...

I am taking it to a BMW Shop that is not a dealer. I will ask them if they can do that first before going through all the tests. What do you think about the Alternator issue???

The battery is not new. It came with the car and is original but I am not getting any other indication that the battery is the issue. I have bright lights, the car starts on the first try, etc. Just all the warnings on the dash and stuck in 3rd gear. The odometer doesnt register.
Reply With Quote
  #13  
Old 11-28-2011, 07:26 PM
joej85 joej85 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: NC
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 156
Mein Auto: 2004 745Li, 1989 735i
Alternator +1

When the regulator goes bad in the alternator the voltage goes way up and alot of the modules shut down. This explains why your instrument cluster is not working. The car will stay running and the trans will go into failsafe, but most un-necessary functions will shut down.

You really should get the car to someone who can read the error codes. The codes will tell you for sure if the alernator is the problem.

Autozone has the alternator for ~$299 with lifetime warranty.
Reply With Quote
  #14  
Old 11-28-2011, 08:34 PM
mcnuzum mcnuzum is offline
MCNUZUM
Location: Marietta, GA
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 6
Mein Auto: 750Li
Thanks Joej85. I will buy the alternator first and take it to the service shop and return it if its not what we think. I will post the solution for others. This forum has been awesome.

Do you think that I should put my old integrated supply module back in and take the new one I installed back to BMW? I think so but I am worried that I will have to reset the on-board computer after getting it back from the dealer. If I do need one, I found one online for $40 but not fast shipping when I thought I was in a have to.

Thanks,..

Chris.
Reply With Quote
  #15  
Old 11-29-2011, 09:44 AM
joej85 joej85 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: NC
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 156
Mein Auto: 2004 745Li, 1989 735i
I doubt BMW will accept a return of an electrical part.
Reply With Quote
  #16  
Old 11-29-2011, 10:46 AM
roadfrog's Avatar
roadfrog roadfrog is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Chilliwack, BC Canada
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,092
Mein Auto: 2003 745i
Quote:
Autozone has the alternator for ~$299 with lifetime warranty
Actually, I just checked and it's only $249! Thats a great price!
Reply With Quote
  #17  
Old 11-29-2011, 12:24 PM
mcnuzum mcnuzum is offline
MCNUZUM
Location: Marietta, GA
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 6
Mein Auto: 750Li
I just got a call from the Service Department. They tell me I have to replace the transmission pan because its leaking, the Alternator Bracket is leaking and the Rear Breaks need changed....about $1900 in repairs and still no idea why the massive errors are occuring. They said it sounds like a short in one of the modules.

What do you guys think? How hard is it to do the transmission pan myself??? is it worth it?
Reply With Quote
  #18  
Old 12-02-2011, 01:07 PM
mcnuzum mcnuzum is offline
MCNUZUM
Location: Marietta, GA
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 6
Mein Auto: 750Li
UPDATE:

After two days in the shop, BMW replaced the wire going from the front control box to the rear control box. The wire was damaged by the transmission fluid eating into the line. I had a leak. The cost was $500 for the repairs.
Reply With Quote
  #19  
Old 12-13-2011, 07:49 AM
Sims84 Sims84 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Arizona
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 119
Mein Auto: Chrysler 300
Well, I put a slow charge on the battery and that seemed to work. I just replaced the micro filter and oil since it was due for a service but I'm sure neither of those were the cause of THOSE errors.

I was told by Keif and a BMW Tech the battery could have low or too much voltage at the beginning of winter and that could cause the erroneous and erratic codes.

So I left a slow (2A) charge on the battery for a day and a half and have been error free for a week now ::crosses fingers::
Reply With Quote
  #20  
Old 12-13-2011, 09:44 AM
QMAX1234 QMAX1234 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Chicago
 
Join Date: May 2010
Posts: 401
Mein Auto: 1997 BMW 528I
Very informative post. I'm having similar problems with my 745LI. Keep the info coming please!
Reply With Quote
  #21  
Old 12-13-2011, 09:53 AM
pepe65's Avatar
pepe65 pepe65 is offline
750li 745i
Location: Greencastle Pennsylvania.
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 519
Mein Auto: 745.750.x5.350z.ram1500v8
same thing happend to me and i got lucky... everything went away after about 2 days. thank god and knock on wood.
__________________
Reply With Quote
  #22  
Old 12-13-2011, 02:30 PM
AceFX AceFX is offline
Banned
Location: I come from the land down under
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,338
Mein Auto: BMW 760Li BMW X5 4.8iS
Check you ZGM....the gateway module....everything goes through it
Reply With Quote
  #23  
Old 02-11-2013, 08:13 AM
BimmerBeast01 BimmerBeast01 is offline
Registered User
Location: NYC
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 11
Mein Auto: Bmw 6sp 540i/ Bmw 745i
Dynamic Drive inactive
Brake/Drive fault drive moderately
Parking brake malfunction
Transmission fault, Drive moderately
Servotronic malfunction - increase steering effort.
im having these same warnings here,plus ive found water on my pass foot well,front and rear too fig because i park at an incline so water accum at rear pass foot well also..i wonder if it is the ZGM since ive tracked water coming down from under pass side dash/glove box
Reply With Quote
  #24  
Old 07-13-2014, 02:00 AM
Simplechris Simplechris is offline
Registered User
Location: Nigeria
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 3
Send a message via Skype™ to Simplechris
Mein Auto: BMW 750LI
Post Multiple error messages on my 06 750LI

hi guys,
the RPM's don't move and I'm getting a ton of errors pop up such as:
Dynamic Drive inactive
Brake/Drive fault drive moderately
Parking brake malfunction
Transmission fault, Drive moderately
Servotronic malfunction - increase steering effort.
The gear display (R, N, D, P) is not even showing up. That spot is blank on the display.Any help would be greatly appreciated.
Simplechris
Reply With Quote
  #25  
Old 07-13-2014, 03:25 AM
First_745Li's Avatar
First_745Li First_745Li is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: South FL
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2,224
Mein Auto: '03 745Li
Quote:
Originally Posted by Simplechris View Post
hi guys,

the RPM's don't move and I'm getting a ton of errors pop up such as:

Dynamic Drive inactive

Brake/Drive fault drive moderately

Parking brake malfunction

Transmission fault, Drive moderately

Servotronic malfunction - increase steering effort.

The gear display (R, N, D, P) is not even showing up. That spot is blank on the display.Any help would be greatly appreciated.

Simplechris

Start with your battery, if it's weak all sorts of errors will pop up. Check the manufacture date on it and go from there. These cars do crazy things when the battery is low.


Sent from BimmerApp mobile app
__________________


'11 328i
'07 Audi A8 (w/ 20,000 miles)
'03 745Li (sold)
'03 Acura TL-S
'02 Infiniti QX4 (sold )

For those like that love INK checkout join
Myinkedspace.com with my referral code and enjoy

http://myinkedspace.com/?ref=REF65900
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series / 8 Series > 7 Series - E65 / E66 (2002 - 2008)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms