Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E21 (1975 - 1983)

E21 (1975 - 1983)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-25-2012, 11:57 PM
DavidCrevenston DavidCrevenston is offline
David Crevenston
Location: Alexandria,VA
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 24
Mein Auto: 1983 320i 1.8 Manual
83 320i 5 speed Need help on fuel pump/ignition questions

Hello to all thanks for helping me out in my previous post 1st off. I have a 83 320i 5 speed and I have a difficult problem to pinpoint on what is causing this issue so again I turned to anyone on here who could help or has been through similar problems. I will try to describe what happens the best I can. When the car is HOT and while driving the car will bog down and conk out. Then it wonít start until it is cool again. Also note when the car bogs down it also wonít let me give the car fuel or accelerate when I push down the pedal. Itís as though the fuel pump is not working to give gas. Also note when this happens and I am trying to start the car and it wonít start when I put the key in the run position you can hear some clicking going on from what appears to be a mechanical fuel pump under the hood right behind where the fan is. I believe this model has 2 fuel pumps 1 in the tank and 1 mechanical I just described to you. Please help me out here as I am at a loss on what this could be. Here are my 3 ideas please indulge me as to which one is correct if any. 1 the mechanical fuel pump is going bad somehow (but why) 2 Perhaps a fuel pump relay switch or device is going bad when hot and 3 the (I think itís called the COIL) is going bad. That is what the 1 wire runs to from the distributor cap. Again itís only happening when the car is hot and you run it hard give it a lot of gas. Please advise me here as to what this could be as I am at a trouble spot. I know with all the knowledge on these forums someone out there must have had a similar problem/the same problem thanks for your help in advance.
Dave
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 04-11-2012, 06:48 AM
BMC New York BMC New York is offline
Registered User
Location: Abilene,TX
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 5
Mein Auto: 1979 320i, Harley!!
had a similar issue with mine, but when my car was starting to died i pulled over and opened the gas cap and it would sound like a rush of air and be fine, i asked the question on Bimmerforums(much better place for info) and someone said it was the The tank(s) use a ventilation system.
It may be plugged somewhere, maybe the can is plugged...havent had the time to do that as of yet just put my old gas cap on with afew small holes it as a vent, good luck and maybe see ya on the other forum BMC New York
Reply With Quote
  #3  
Old 04-11-2012, 05:26 PM
DavidCrevenston DavidCrevenston is offline
David Crevenston
Location: Alexandria,VA
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 24
Mein Auto: 1983 320i 1.8 Manual
Hello there thanks for getting back to my question 1st off. My question to you now is did you vent the gas cap (meaning drill holes in it) or do you mean you got a gas cap that was already vented please advise thanks.
Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 04-11-2012, 08:57 PM
BMC New York BMC New York is offline
Registered User
Location: Abilene,TX
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 5
Mein Auto: 1979 320i, Harley!!
meant i had an old cap and drilled holes in it, actually having the same problems today and got a wealth of info on the other web site, send me your email and i can pass along the info and if i can help i will just ask away, Thanks Lou
Reply With Quote
  #5  
Old 04-11-2012, 09:54 PM
DavidCrevenston DavidCrevenston is offline
David Crevenston
Location: Alexandria,VA
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 24
Mein Auto: 1983 320i 1.8 Manual
Hello Lou sure please do email me the information all of it and I will decipher from there what I have tried and what I have not tried from what you tell me thanks again. dcrevenston@gmail.com
Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 04-13-2012, 05:56 AM
BMC New York BMC New York is offline
Registered User
Location: Abilene,TX
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 5
Mein Auto: 1979 320i, Harley!!
sent ya an email good luck
Reply With Quote
  #7  
Old 06-13-2012, 07:20 PM
Flotsam's Avatar
Flotsam Flotsam is offline
New to this board
Location: Maryland
 
Join Date: May 2012
Posts: 136
Mein Auto: 1995 BMW 325i
Since this is obviously fuel related have you changed your fuel filter at all? Proper operation of K-Jetronic fuel injection is very dependent on proper fuel pressure. I know from first hand experience of this problem. Good luck.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E21 (1975 - 1983)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms