Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > The Best of Bimmerfest! > BMW Coding and Programming

BMW Coding and Programming
Discuss coding options and features on your BMW here.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #26  
Old 06-09-2012, 09:45 AM
ImSW1 ImSW1 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Sacramento, CA
 
Join Date: May 2012
Posts: 165
Mein Auto: F10
Quote:
Originally Posted by cn555ic View Post
Okay. Thanks Sean. I guess the next part is showing us how to actually code the cafd stored back into the ecu in case we somehow messed up the coding!

cn555ic,

We think we have the process set thanks to hans_gregor. It's just a matter of testing it. The issue is; I don't know anyone that wants to take the risk of testing it on their perfectly functioning car.

Sean
Reply With Quote
  #27  
Old 06-09-2012, 06:48 PM
esmond esmond is offline
Registered User
Location: Singapore
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 12
Mein Auto: 740i F01
Is there any requirement for the torque meter and horse power meter

Hi Newbie here,

Show up this torque meter and horse power meter in your youtube video is really interested, can F01 add this? only show up in sport gear?

Thanks.
Reply With Quote
  #28  
Old 06-14-2012, 04:06 PM
ccrc2001 ccrc2001 is offline
Registered User
Location: Amesbury
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 6
Mein Auto: 528i X-Drive 2012
Hi Newbie here, picking up my New 528i at the end of this month and I'm looking for someone in MA that might be able to help me out on coding, I would like to enable a few things. let me know
Reply With Quote
  #29  
Old 06-15-2012, 05:10 AM
RyanBuckner RyanBuckner is offline
Registered User
Location: Virginia
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 5
Mein Auto: 330ci convertible
New 528i in VA

Anyone in VA or MD willing to help me get started. I don't have a problem with the coding but would like some help building the wire and making sure I do it right the first time.
Reply With Quote
  #30  
Old 06-16-2012, 01:46 PM
Griffin 27 Griffin 27 is offline
Verified Trusted User
Location: San Diego
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 120
Mein Auto: 2012 535i, Space Grey
So no one has been able to figure out how to keep the car in the sport mode if you selected it ? I just reached my 1300 mile mark and I have been driving in sport mode. Wow what I difference from comfort mode !! Love the no disclaimers, no seat belt warnings etc.
__________________
2012 535i, April build, Space Grey, Oyster Interior, 19" M sport rims/tires, premium pkg, premium sound, side/top cameras, heated seats, comfort access, ceramic controls, OEM spoiler, painted front reflectors, 35% tint, rear Fog lights, coded to my liking.

Reply With Quote
  #31  
Old 06-16-2012, 01:48 PM
svache's Avatar
svache svache is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Hawaii
 
Join Date: May 2012
Posts: 215
Mein Auto: 2012 F30 328i
Quote:
Originally Posted by Griffin 27 View Post
So no one has been able to figure out how to keep the car in the sport mode if you selected it ? I just reached my 1300 mile mark and I have been driving in sport mode. Wow what I difference from comfort mode !! Love the no disclaimers, no seat belt warnings etc.
I wish.. I want it to be in Eco-Pro when my wife drives it

But yeah, been looking for this high and low.. have found several locations (on my F30) where it could be and what were clear indications that it had something to do with it.. but nothing related to memory or another default setting so far
__________________
'12 F30 328i w/ A17, LCLY, ZLL/7S2, ZCW, ZDA, ZPK, ZPP, ZPS, ZTP, 205, 2VL, 302, 3DZ, 415, 417, 522, 524, 5AC, 5AP, 5DP, 615, 6AA, 6AB, 6NF, 6NL, 6NR, 6UH, 6VA, 6WA, 8S4, 8TH (yes, that's all lol)
Retired: '09 E70 X5, '04 E46 M3
Reply With Quote
  #32  
Old 06-17-2012, 10:29 PM
mercury_f10 mercury_f10 is offline
Registered User
Location: NorCal
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2
Mein Auto: F10 535i
Quote:
Originally Posted by park828 View Post
i can help in norcal area
I'm in Sunnyvale would love to get your help on coding. New to Bimmerfest but been active on Bimmerpost. Will PM you . . .
Reply With Quote
  #33  
Old 06-18-2012, 09:35 AM
park828 park828 is offline
Registered User
Location: San Jose CA
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 40
Mein Auto: f10 535 m, e60 550 m
sure i can help. do you need me to just code somethings for you? or do you want me to help with your setup so you can code?

contact me via email at byongpark at gmail what would you like coded?

Byong.
Reply With Quote
  #34  
Old 06-20-2012, 06:07 AM
grigz95 grigz95 is offline
Registered User
Location: England
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 33
Mein Auto: F10 520d
Hi guys,

With reference to the resistor in the cables. I've managed to get hold of the following and I intend to solder these in series. I just thought I would mention this as this may be an option for people struggling with the resistor

1x 240R 0.6W
1x 270R 0.6W

Hope this may help someone. In the UK this are readily available from Maplins.
Reply With Quote
  #35  
Old 06-20-2012, 09:29 PM
mercury_f10 mercury_f10 is offline
Registered User
Location: NorCal
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2
Mein Auto: F10 535i
Thanks, I sent you an email. If you're willing to do the coding that would be great, though I wouldn't mind learning how myself.

Quote:
Originally Posted by park828 View Post
sure i can help. do you need me to just code somethings for you? or do you want me to help with your setup so you can code?

contact me via email at byongpark at gmail what would you like coded?

Byong.
Reply With Quote
  #36  
Old 06-24-2012, 04:47 AM
gicamuci gicamuci is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Montreal, Canada
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 139
Mein Auto: 535i xDrive
I have some findings to share. Canadian 535i x-drive, build 25.01.2011 without NAV.
1. In "E-Sys - Getting Started Coding - Part 1.pdf" after step 9, the FA can be activated as it will stay that way and it will activate at the first attempt. No retries needed.
2. In "F10_CheatSheet_V3.0.pdf" for the following two values:
- KOMFORTSCHLIESSUNG_FB
- KOMFORTSCHLIESSUNG_PA
The default values given are nicht_aktiv / Werte=00 but on my car the values I did find were nicht_aktiv / Werte=01. I did try three times to program these two with aktiv / Werte=01 and won't work. What worked for both is aktiv / Werte=00.
3 For cars without NAV to turn off the iDrive disclaimer, the module is called HU_CHAMP instead of HU_CIC

Maybe specify somewhere that for reading and writing the modified values to the car, the car is safer be on with the engine running. Also one has to go by module. Read it, save it, modify whatever needed and code it. Then move on to another module if needed.
The idea is you don't have to code each value by itself. Only each module.

You can add me to the "Volunteers" list as gicamuci (Montreal)
__________________
Regards,
Alex
2012 w204 Mercedes-Benz C350 4MATIC MY 05/2012 Black/Sahara
2011 F10 535i xDrive MY 01/2011 Sophisto Grey/Black

Last edited by gicamuci; 06-24-2012 at 05:01 AM.
Reply With Quote
  #37  
Old 06-24-2012, 07:00 AM
shawnsheridan's Avatar
shawnsheridan shawnsheridan is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 11,769
Mein Auto: 2011 535i M-Sport
@gicamuci;

Thanks for the feedback.

Quote:
Originally Posted by gicamuci View Post
I have some findings to share. Canadian 535i x-drive, build 25.01.2011 without NAV.
2. In "F10_CheatSheet_V3.0.pdf" for the following two values:
- KOMFORTSCHLIESSUNG_FB
- KOMFORTSCHLIESSUNG_PA
The default values given are nicht_aktiv / Werte=00 but on my car the values I did find were nicht_aktiv / Werte=01. I did try three times to program these two with aktiv / Werte=01 and won't work. What worked for both is aktiv / Werte=00.
3 For cars without NAV to turn off the iDrive disclaimer, the module is called HU_CHAMP instead of HU_CIC
This is the second time I have heard of this. Last week, I helped a guy in Vegas code an F25 X3, and his was the same way. After numerous attempts to force Werte=01 with aktiv, he just toggled it to aktiv / Werte=00, and viola, it worked. I chalked it up to it being a different chassis, but now your F10 is setup this way, which frankly confuses me. I don't get why F10's would be different. I will add a note in the comments in this regard for the next version.

Quote:
Originally Posted by gicamuci View Post
Also one has to go by module. Read it, save it, modify whatever needed and code it. Then move on to another module if needed. The idea is you don't have to code each value by itself. Only each module.
While not expressly stated, the Cheat Sheet is purposely organized in ascending order by Module (rather than related features, e.g. VIM, HUD, SLI, etc.) and then further within each Module ascending by Section, and then within each Section ascending by Function Value Name so that one can start at the beginning of a module, and move down though it making all desired changes, and then code the module one time, and move onto the next one.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips

Last edited by shawnsheridan; 06-24-2012 at 07:55 AM.
Reply With Quote
  #38  
Old 06-24-2012, 07:11 AM
gicamuci gicamuci is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Montreal, Canada
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 139
Mein Auto: 535i xDrive
Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
This is the second time I have heard of this. Last week, I helped a guy in Vegas code an F25 X3, and his was the same way. After numerous attempts to force Werte=01 with aktiv, he just toggled it to aktiv / Werte=00, and viola, it worked. I chalked it up to it being a different chassis, but now your F10 is setup this way, which frankly confuses me. I don't get why F10's would be different. I will add a note in the comments in this regard for the next version.
Another thing to notice. Don't know about the US models but on my car getting the windows and sunroof to close was working from doesn't matter which door through comfort access but not from the fob. Mirrors would not fold from comfort access nor from the fob.

When I forced aktiv / Werte=01 and coded then trying to see if it works, windows and sunroof would not close even from comfort access, as was with the original values.
__________________
Regards,
Alex
2012 w204 Mercedes-Benz C350 4MATIC MY 05/2012 Black/Sahara
2011 F10 535i xDrive MY 01/2011 Sophisto Grey/Black
Reply With Quote
  #39  
Old 06-30-2012, 09:13 AM
mrbombastic mrbombastic is offline
Registered User
Location: Atl, GA
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 67
Mein Auto: 2012 535i
Thanks to all

My first code attempt on my 2012 535i today was successful, thanks to all that contribute to this forum, I was able to get the power and torque meter and some misc Navi stuff working on my first try. Question, do you need to have the HUD package to code HUD Turn Signal, and is it possible play mp4 video file from usb drive ?.

Last edited by mrbombastic; 06-30-2012 at 09:18 AM.
Reply With Quote
  #40  
Old 06-30-2012, 09:56 AM
shawnsheridan's Avatar
shawnsheridan shawnsheridan is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 11,769
Mein Auto: 2011 535i M-Sport
Quote:
Originally Posted by mrbombastic View Post
My first code attempt on my 2012 535i today was successful, thanks to all that contribute to this forum, I was able to get the power and torque meter and some misc Navi stuff working on my first try. Question, do you need to have the HUD package to code HUD Turn Signal, and is it possible play mp4 video file from usb drive ?.
Yes, you need a HUD in order to have HUD Turn Signals. I don't think MP4 Video is possible (no Codec), although if someone figures it out, I will be very happy.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Reply With Quote
  #41  
Old 06-30-2012, 11:00 AM
mrbombastic mrbombastic is offline
Registered User
Location: Atl, GA
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 67
Mein Auto: 2012 535i
Can you play video from a ipod with idrive ?. (dont own one), gonna try to play a dvd vob file from my usb drive and see if that work. Shawn thanks again.
Reply With Quote
  #42  
Old 07-01-2012, 07:12 AM
shajan shajan is offline
Registered User
Location: Long Island
 
Join Date: May 2012
Posts: 4
Mein Auto: DSB F10
Just made my cable and verified connection with the car, YEAH!
Now, is there a way to create a backup file that I can use later to revert the car back into the original mode?
Thanks to all you guys for the great work. Especially Dreamcar and Shawn. Couldn't have gotten to this point without you guys.
Peace!
Shajan
Reply With Quote
  #43  
Old 07-01-2012, 07:26 AM
April1 April1 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: San Francisco, CA
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 185
Mein Auto: X3 2011
Quote:
Originally Posted by shajan View Post
Just made my cable and verified connection with the car, YEAH!
Now, is there a way to create a backup file that I can use later to revert the car back into the original mode?
Thanks to all you guys for the great work. Especially Dreamcar and Shawn. Couldn't have gotten to this point without you guys.
Peace!
Shajan
Well done.

Follow the procedures to read all the FDLs and then copy and save all the CAF files manually or use my utility Copy_Caf_v2 to get a back up.
Reply With Quote
  #44  
Old 07-01-2012, 08:05 AM
shawnsheridan's Avatar
shawnsheridan shawnsheridan is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 11,769
Mein Auto: 2011 535i M-Sport
Quote:
Originally Posted by April1 View Post
...or use my utility Copy_Caf_v2 to get a back up.
+1

http://www.bimmerfest.com/forums/sho...3&postcount=21
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Reply With Quote
  #45  
Old 07-04-2012, 09:16 AM
shajan shajan is offline
Registered User
Location: Long Island
 
Join Date: May 2012
Posts: 4
Mein Auto: DSB F10
Thanks guys! So I was able to activate most of the things I wanted. The one thing I'm having difficulty is enabling DVD during drive. When going into edit mode, the only options are 3 and 8Km/h. How do I change the value to FF?
Thanks,
Shajan
Reply With Quote
  #46  
Old 07-04-2012, 09:22 AM
shawnsheridan's Avatar
shawnsheridan shawnsheridan is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 11,769
Mein Auto: 2011 535i M-Sport
Quote:
Originally Posted by shajan View Post
Thanks guys! So I was able to activate most of the things I wanted. The one thing I'm having difficulty is enabling DVD during drive. When going into edit mode, the only options are 3 and 8Km/h. How do I change the value to FF?
Thanks,
Shajan
You need to change the Werte Value to FF. Read this:

http://www.bimmerfest.com/forums/att...5&d=1338725691
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Reply With Quote
  #47  
Old 07-04-2012, 09:32 AM
shajan shajan is offline
Registered User
Location: Long Island
 
Join Date: May 2012
Posts: 4
Mein Auto: DSB F10
Oh snap! Didn't read through the whole thing. Thanks Shawn!
Reply With Quote
  #48  
Old 07-06-2012, 08:34 AM
April1 April1 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: San Francisco, CA
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 185
Mein Auto: X3 2011
Mswinsck error

Its noted that on some of the Windows 7, 64 bit OS, you get a MSWINSCK.OCX missing error while trying to run ZGW_SEARCH.EXE.

Copy the attached batch file WINSCK_ERROR.bat on desktop and run it, it will fix the error.

(NOTE: As the site does not accept bat or zip extensions, I have changed the extension to pdf. After downloading the file, please revert the extension back from pdf to bat.)
Attached Files
File Type: pdf WINSCK_ERROR.pdf (428 Bytes, 263 views)

Last edited by April1; 07-06-2012 at 08:37 AM.
Reply With Quote
  #49  
Old 07-06-2012, 08:44 AM
grilodan grilodan is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Chicago, IL
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 243
Mein Auto: E70 X5 35i Sport Activity
I don't even run ZGW ... i go straight into eSys and hit connect and it works like a charm.
__________________


- 2013 X5 35i Sport Activity (Born 08/12) - Titanium Silver /Oyster Nevada /Dark Bamboo - ZCV /ZCW /ZPS /Sport Package /Adaptive Drive /Soft-Close Doors/Running Boards /HUD /Shift Paddles /Comfort Seats /6NR /6NF
- 2011 535i (Born 08/10) - Titanium Silver /Black Dakota /Anthracite - ZCV /ZCW /ZPP /ZP2 /6FL /6NF (Sold 08/12)
- 2010 335i (Born 02/10) - Titanium Silver /Black Dakota - ZCW /ZPP /6FL (Sold 09/10)
- 2007 328i (Born 07/07) - Jet Black /Black Dakota - ZSP /ZPP /6FL (Sold 04/10)
Reply With Quote
  #50  
Old 07-06-2012, 08:58 AM
April1 April1 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: San Francisco, CA
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 185
Mein Auto: X3 2011
Quote:
Originally Posted by grilodan View Post
I don't even run ZGW ... i go straight into eSys and hit connect and it works like a charm.
I believe even ESys uses the same ActiveX component and if ZWG fails, ESys will also fail to connect.

This is a Getting Started thread and we would like starters to follow Step By Step instructions.

Last edited by April1; 07-06-2012 at 09:03 AM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > The Best of Bimmerfest! > BMW Coding and Programming
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms