Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E90/E91/E92/E93 (2006 - 2013)

E90/E91/E92/E93 (2006 - 2013)
The E9X is the 4th evolution of the BMW 3 series including a highly tuned twin turbo 335i variant pushing out 300hp and 300 ft. lbs. of torque. BMW continues to show that it sets the bar for true driving performance! -- View the E9X Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-01-2012, 11:38 AM
dave4 dave4 is offline
Registered User
Location: Northern Virginia
 
Join Date: May 2012
Posts: 9
Mein Auto: BMW 330xi
2006 BMW 330xi Would Not Start

Hi everyone,

I purchased my first BMW back in January with 62,000 miles on it. It is a 2006 330xi, looks like brand new. Everything worked fine, until 3 weeks ago.

I had a little bit less than a quarter gas in the tank, comp said 80 miles left so I didn't bother filling it up that night. Next day I was ready to leave, pushed the button to start it, it revd up to 1.5thouasand, hesitated, and stalled out. Try again, went up to 1,000 and died. I though ok, the gas level not high enough (was parking on a little hill) so I rolled down to a flat surface, waited 10 mins, tried starting it, nothing. I got a gallon gas from the gas station, filled her up, same problem. Later on after 10 try, I managed to get it started, went to fill her up all the way.

Next day, same thing. It revs up to 1,500 and dies right away. If I get lucky for the first time, it revs up to 2,000, back to 500 than back to 2,000 and dies. Sounds and acts like an old car or a weed eater. Sometimes it starts up for the 3-4th time. If it doesn't, I usually take off the battery for 15 sec, then it starts up.

This only happens in the morning, or if the car sat for more than 5 hrs. If I manage to get it started, and lets say I go to the groceries, after I come out it starts up right away. Only if it sits long that's when the problem happens.

Here is the video what is going on with it.

First one is without disconnecting the battery.


Second one is after disconnecting the battery. It started up for the 2nd try, and it WAS NOT me playing with the throttle. It was all the engine trying to run...


I got all the error codes after the battery was disconnected

For sure its not the fuel pump. My father in law is a mechanic and he checked the pressure and it was all good. I hope someone knows something. I take any advice...

Sorry for the long post...

Dave4

Last edited by dave4; 06-01-2012 at 12:36 PM.
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 06-01-2012, 11:53 AM
dave4 dave4 is offline
Registered User
Location: Northern Virginia
 
Join Date: May 2012
Posts: 9
Mein Auto: BMW 330xi
I was able to use an OBDII reader and get the codes. Here is what I got:

P0700
P1030
P1727

Don't really know what they mean and couldn't find answers online.

Dave4
Reply With Quote
  #3  
Old 06-01-2012, 12:16 PM
agx agx is offline
Registered User
Location: NY
 
Join Date: May 2010
Posts: 48
Mein Auto: 2006 330xi
You probably need a new battery. I have the same 06 330xi. Dealer told me my battery was getting low and would need one soon. Don't forget to get it registered-which is really some sort of snyc with the car electronics. Good luck.

Sent from my Ally using Bimmer App
Reply With Quote
  #4  
Old 06-10-2012, 05:40 AM
dave4 dave4 is offline
Registered User
Location: Northern Virginia
 
Join Date: May 2012
Posts: 9
Mein Auto: BMW 330xi
Quote:
Originally Posted by agx View Post
You probably need a new battery. I have the same 06 330xi. Dealer told me my battery was getting low and would need one soon. Don't forget to get it registered-which is really some sort of snyc with the car electronics. Good luck.

Sent from my Ally using Bimmer App
So, I got new batteries yesterday, put it in but didn't registered it. Tried to start the car this morning, the same thing happened... would not start, only trying like 10 times. Can it be because of the battery hasn't been registered yet?
Reply With Quote
  #5  
Old 06-10-2012, 06:06 AM
hmr's Avatar
hmr hmr is offline
.oo=||=oo.
Location: US
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 1,126
Mein Auto: Bimmers
2nd video, I noticed the mpg gauge is not moving. I don't know, but maybe that's an indication that the fuel pump might be bad.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E90/E91/E92/E93 (2006 - 2013)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms