Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > The Best of Bimmerfest! > BMW Coding and Programming

BMW Coding and Programming
Discuss coding options and features on your BMW here.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-07-2012, 10:58 AM
DreamCar's Avatar
DreamCar DreamCar is offline
Moderator
Location: Planet Earth
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2,445
Mein Auto: F10 M5
Using ESYS --- Issues and Solutions

List of problems you may encounter and solutions to fix them


1) Problem:

When i choose "Read Coding Data" I get this error:

Transaktions-Report: Aktion: Codierdaten lesen

CAS [40] [C271460]
readCPS o.k.
cafd_0000000f-005_022_007 Fehler:
File for "cafd_0000000f-005_022_007" not found! [C012]


Solution:

Make Sure you have copied the SWE contents from PSDZData/SWE to C:/EsysData/SWE (You should have it in both the locations)




2) Problem:

I open E-Sys and when I hit connect get the pop up which has my VIN next to that radio buttion, but nothing shows up in the Target box.


Solution:

More than likely the "dist" folders missing from your installation. The folders should be empty, but they need to be there:
and make sure the folder names/directory is correct.

http://www.bimmerfest.com/forums/sho...postcount=1453


3) Problem

Ethernet Connection Problems

Solution:

Disconnect and Reconnect

Last edited by DreamCar; 06-12-2012 at 04:50 PM.
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 06-07-2012, 12:20 PM
dmunz dmunz is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 232
Mein Auto: 535i GT
Red face RTFM - Or Not!

Quote:
Originally Posted by DreamCar View Post
List of problems you may encounter and solutions to fix them



2) Problem:

I open E-Sys and when I hit connect get the pop up which has my VIN next to that radio buttion, but nothing shows up in the Target box.

Solution:

More than likely the "dist" folders missing from your installation. The folders should be empty, but they need to be there:

http://www.bimmerfest.com/forums/sho...postcount=1453
OR, you could have followed the EXACT letter of Shawn's instructions and created:

C:\ESysData\psdzdata\folders_1-7\ for the vehicle data...

Yes I put everything into the "folders_1-7" folder

I didn't get it until I looked at the path in the referenced post.

But I fixed it and did a test code with the L7 slider thing which is now on my F07 so I'm offically off and coding.

FWIW
DLM
__________________
"...hovering like a fly waiting for a windshield on the freeway..." p.g.

Last edited by dmunz; 06-07-2012 at 12:21 PM. Reason: typos
Reply With Quote
  #3  
Old 06-07-2012, 12:28 PM
DreamCar's Avatar
DreamCar DreamCar is offline
Moderator
Location: Planet Earth
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2,445
Mein Auto: F10 M5
Quote:
Originally Posted by dmunz View Post
OR, you could have followed the EXACT letter of Shawn's instructions and created:

C:\ESysData\psdzdata\folders_1-7\ for the vehicle data...

Yes I put everything into the "folders_1-7" folder

I didn't get it until I looked at the path in the referenced post.

But I fixed it and did a test code with the L7 slider thing which is now on my F07 so I'm offically off and coding.

FWIW
DLM
Sorry .. hep me understand what are you talking about?

These are the question i have seen from other members so that i will consolidate all the questions in one place!
Reply With Quote
  #4  
Old 06-07-2012, 12:42 PM
ImSW1 ImSW1 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Sacramento, CA
 
Join Date: May 2012
Posts: 165
Mein Auto: F10
Quote:
Originally Posted by DreamCar View Post
Sorry .. hep me understand what are you talking about?

These are the question i have seen from other members so that i will consolidate all the questions in one place!
DreamCar,

You've been connected to your car for too long.

He created a folder called "folders_1-7" and put the data in there. Just like the instructions said. Then he looked at the directory structure and had one of the "Oh!" moments.

dmunz, we've all be there and had one of THOSE moments. Glad you worked it out.

Sean
Reply With Quote
  #5  
Old 06-07-2012, 12:45 PM
DreamCar's Avatar
DreamCar DreamCar is offline
Moderator
Location: Planet Earth
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2,445
Mein Auto: F10 M5
Quote:
Originally Posted by ImSW1 View Post
DreamCar,

You've been connected to your car for too long.

He created a folder called "folders_1-7" and put the data in there. Just like the instructions said. Then he looked at the directory structure and had one of the "Oh!" moments.

dmunz, we've all be there and had one of THOSE moments. Glad you worked it out.

Sean
Oh thats classic.... thats reminds me of a saying Mukki to Mukki
Reply With Quote
  #6  
Old 06-11-2012, 05:51 PM
bigsarge bigsarge is online now
Registered User
Location: Oregon
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 90
Mein Auto: X3
Unhappy Having issues reading Vehicle Info

I downloaded all the files and installed. Copied SWE files to correct locations. I opened the options and pointed to the EST file location.

I can connect okay but when I try to read vehicle info I get the following errors:



Close it and get this one:



When I try to read VCM I get this error:



Please help.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-11-2012, 06:09 PM
1STBimmer 1STBimmer is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Birmingham, AL
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 409
Mein Auto: 550i GT/X5 35d
@Bigsarge

Make sure your car's Ignition is turned on. Otherwise you'll get all kinds of Ethernet errors.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-11-2012, 07:10 PM
bigsarge bigsarge is online now
Registered User
Location: Oregon
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 90
Mein Auto: X3
Quote:
Originally Posted by 1STBimmer View Post
@Bigsarge

Make sure your car's Ignition is turned on. Otherwise you'll get all kinds of Ethernet errors.
Ignition was on but not started. I just hit the start button once without my foot on the brake. Also, I don't know where the PIN number comes into the procedure. I find it odd that a PIN is provided but I haven't run into where to input it.

Kevin
Reply With Quote
  #9  
Old 06-11-2012, 07:26 PM
icuc's Avatar
icuc icuc is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Wisconsin
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 445
Mein Auto: 2012 X5, 2012 MINI ALL4
You have to hit twice and instrument cluster should be active during coding.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-11-2012, 08:57 PM
bigsarge bigsarge is online now
Registered User
Location: Oregon
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 90
Mein Auto: X3
Quote:
Originally Posted by icuc View Post
You have to hit twice and instrument cluster should be active during coding.
I will try tomorrow. Thanks, Kevin
Reply With Quote
  #11  
Old 06-11-2012, 09:04 PM
DreamCar's Avatar
DreamCar DreamCar is offline
Moderator
Location: Planet Earth
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2,445
Mein Auto: F10 M5
I think I got the similar/same error couple of times as other have suggested just disconnect and reconnect again.

Let me add this to our list.
Reply With Quote
  #12  
Old 06-11-2012, 09:19 PM
bigsarge bigsarge is online now
Registered User
Location: Oregon
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 90
Mein Auto: X3
Quote:
Originally Posted by DreamCar View Post
I think I got the similar/same error couple of times as other have suggested just disconnect and reconnect again.

Let me add this to our list.
Thanks! I haven't been able to spend much time with this because of work. I appreciate everyone's willingness to help.

Kevin
Reply With Quote
  #13  
Old 06-12-2012, 07:12 AM
captirwin captirwin is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Las Vegas, NV
 
Join Date: May 2012
Posts: 115
Send a message via Skype™ to captirwin
Mein Auto: 2013 X3 35i
Read The Instructions

I followed ShawnSheridan's instruction and connected to the ECM the first time...with my homemade cable.
"WHEN EVERTHING ELSE FAILS, READ THE INSTRUCTIONS..."
Reply With Quote
  #14  
Old 06-12-2012, 05:46 PM
bigsarge bigsarge is online now
Registered User
Location: Oregon
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 90
Mein Auto: X3
I got it to connect and read today. I disabled my wireless and reconnected to my X3. Everything worked after that but I'm not quite sure if disabling the wireless was the fix or just using "repair" to reconnect to the X3. No changes made to my F25 X3 but I will do more when I have time. I had a tough time trying to find what I wanted to change but I was in a hurry due to lack of time.


Thanks for all the suggestions.

Kevin

Last edited by bigsarge; 06-12-2012 at 05:47 PM.
Reply With Quote
  #15  
Old 06-22-2012, 05:46 AM
nj323ci nj323ci is offline
Registered User
Location: USA
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 30
Mein Auto: f10 535i
Quote:
Originally Posted by DreamCar View Post
List of problems you may encounter and solutions to fix them


1) Problem:

When i choose "Read Coding Data" I get this error:

Transaktions-Report: Aktion: Codierdaten lesen

CAS [40] [C271460]
readCPS o.k.
cafd_0000000f-005_022_007 Fehler:
File for "cafd_0000000f-005_022_007" not found! [C012]


Solution:

Make Sure you have copied the SWE contents from PSDZData/SWE to C:/EsysData/SWE (You should have it in both the locations)


Just took delivery of a brand new 2012 f10 535i yesterday. Went to code it because i had the cable, software, etc waiting. Could only read some modules.... (FRM, CAS, KOMBI) were ok. HU_CIC and JBBF gave me the error listed above when i tried to read them. I am running 3.18 with the EST token and 46.3 data. Checked that all the proper files were in the correct folders and still can't read HU_CIC, JBBF. Any ideas? Maybe my car has newest software and needs 3.20/3.22? Thanks for any help
Reply With Quote
  #16  
Old 06-22-2012, 06:44 AM
DreamCar's Avatar
DreamCar DreamCar is offline
Moderator
Location: Planet Earth
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2,445
Mein Auto: F10 M5
Quote:
Originally Posted by nj323ci View Post
Just took delivery of a brand new 2012 f10 535i yesterday. Went to code it because i had the cable, software, etc waiting. Could only read some modules.... (FRM, CAS, KOMBI) were ok. HU_CIC and JBBF gave me the error listed above when i tried to read them. I am running 3.18 with the EST token and 46.3 data. Checked that all the proper files were in the correct folders and still can't read HU_CIC, JBBF. Any ideas? Maybe my car has newest software and needs 3.20/3.22? Thanks for any help

esys version shouldnt be a problem.

what version of data files do you have in your esys? i am guessing you have have higher version CAF files in your car than the one you have on your laptop

did you retry? diconecting and connecting?
Reply With Quote
  #17  
Old 06-22-2012, 06:55 AM
nj323ci nj323ci is offline
Registered User
Location: USA
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 30
Mein Auto: f10 535i
Quote:
Originally Posted by DreamCar View Post
esys version shouldnt be a problem.

what version of data files do you have in your esys? i am guessing you have have higher version CAF files in your car than the one you have on your laptop

did you retry? diconecting and connecting?
Thanks for the reply. I'm running 46.3 data files.

I tried copying over the data files and SWE content and also tried disconnecting/connecting... no luck.

I am running the latest Data files correct? unless i'm missing a newer version somewhere.
Reply With Quote
  #18  
Old 06-22-2012, 08:32 AM
DreamCar's Avatar
DreamCar DreamCar is offline
Moderator
Location: Planet Earth
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2,445
Mein Auto: F10 M5
46.3 is the latest i know...

Just curious what is your production date
Reply With Quote
  #19  
Old 06-22-2012, 09:04 AM
nj323ci nj323ci is offline
Registered User
Location: USA
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 30
Mein Auto: f10 535i
Quote:
Originally Posted by DreamCar View Post
46.3 is the latest i know...

Just curious what is your production date
05-2012 is the build date.

Like i said, strange how i can code windows/mirrors/digital speedo, but not idrive accept screen etc. I figured 46.3 was latest, unless there's a new one out we aren't aware of yet.
Reply With Quote
  #20  
Old 06-22-2012, 02:36 PM
cn555ic cn555ic is offline
The Coder guy in N.Y
Location: New York, Brooklyn
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 442
Mein Auto: bmw
subscribed to this issue that nj323ci is dealing with. So basically you cant even code VIM We need to know anyone with 5/12 or newer build has this issue too.

Last edited by cn555ic; 06-22-2012 at 02:55 PM.
Reply With Quote
  #21  
Old 06-22-2012, 05:02 PM
nj323ci nj323ci is offline
Registered User
Location: USA
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 30
Mein Auto: f10 535i
Quote:
Originally Posted by cn555ic View Post
subscribed to this issue that nj323ci is dealing with. So basically you cant even code VIM We need to know anyone with 5/12 or newer build has this issue too.
That's right. Cannot code VIM or rear windows auto up with door open. Those 2 modules I cannot read from and give me the error above. Frm, kombi CAS I can read and code fine.

Last edited by nj323ci; 06-22-2012 at 05:04 PM.
Reply With Quote
  #22  
Old 06-22-2012, 05:37 PM
cn555ic cn555ic is offline
The Coder guy in N.Y
Location: New York, Brooklyn
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 442
Mein Auto: bmw
Quote:
Originally Posted by nj323ci View Post
That's right. Cannot code VIM or rear windows auto up with door open. Those 2 modules I cannot read from and give me the error above. Frm, kombi CAS I can read and code fine.
Strange indeed

Last edited by cn555ic; 06-22-2012 at 05:50 PM.
Reply With Quote
  #23  
Old 06-22-2012, 08:20 PM
nj323ci nj323ci is offline
Registered User
Location: USA
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 30
Mein Auto: f10 535i
I'm not the only one with this issue.... same build date as me, 05-2012. Check this link out:
http://www.bmwcoding.com/showthread....ewer-than-46.3
Reply With Quote
  #24  
Old 06-23-2012, 05:55 AM
cn555ic cn555ic is offline
The Coder guy in N.Y
Location: New York, Brooklyn
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 442
Mein Auto: bmw
Quote:
Originally Posted by nj323ci View Post
I'm not the only one with this issue.... same build date as me, 05-2012. Check this link out:
http://www.bmwcoding.com/showthread....ewer-than-46.3

Thats me over there! My other SN was banned so I am using my friends SN to help solve the problem for you!
Reply With Quote
  #25  
Old 06-23-2012, 06:51 AM
nj323ci nj323ci is offline
Registered User
Location: USA
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 30
Mein Auto: f10 535i
Quote:
Originally Posted by cn555ic View Post
Thats me over there! My other SN was banned so I am using my friends SN to help solve the problem for you!
Oh. Lol. Ok. Thanks
Seems like there is a 46.5 and 46.6 version out there. That might be the solution to my problem. Anyone have access to the newer data files? I can test it ASAP!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > The Best of Bimmerfest! > BMW Coding and Programming
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms