Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X3 E83 (2004 - 2010)

X3 E83 (2004 - 2010)
Talk about the E83 BMW X3 in this forum!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-23-2012, 08:21 AM
brewder brewder is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Allentown PA Area
 
Join Date: May 2010
Posts: 571
Mein Auto: 2011 328i xDrive
Fans like a jet!

Suddenly the fans in my '08 X3 seem to be running full-tilt. The car sounds like a jet engine... Is this an indication of a faulty thermostat? Or something else...?

__________________
//Brew

('11 E92 328i xDrive - Deep Sea Blue - New to Me)
('07 E92 328xi - Space Gray - still in the family)
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 06-23-2012, 08:54 AM
Supercourse Supercourse is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: British Columbia, Canada
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 3,057
Mein Auto: 2004 X3 2.5i
Among the possibilities:

- coolant leak

- air trapped in cooling system

- fan switch gummed up

- oil level low

- electric water pump faulty

- A/C on all the time

Thermostat would be my last suspect.

Does the '08 have more than one radiator fan?
I thought there was just one and it had variable speeds.
Yours must be running on highest speed for that noise.
You would have to monitor what is happening as engine warms up from cold start.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-24-2012, 05:29 PM
brewder brewder is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Allentown PA Area
 
Join Date: May 2010
Posts: 571
Mein Auto: 2011 328i xDrive
Quote:
Originally Posted by Supercourse View Post
Among the possibilities:

- coolant leak

- air trapped in cooling system

- fan switch gummed up

- oil level low

- electric water pump faulty

- A/C on all the time

Thermostat would be my last suspect.

Does the '08 have more than one radiator fan?
I thought there was just one and it had variable speeds.
Yours must be running on highest speed for that noise.
You would have to monitor what is happening as engine warms up from cold start.
If I mentioned that my A/C isn't working properly would that help fine-tune the recommendation?? I have it set at 59 and it's fairly cold... But setting it at something reasonable like 67 is useless..

Other mentionables... Oil was changed, by me, days before the fan issue... Liqui Moly 5w-30... Computer says the level is perfect (7qts added).... and the coolant level is at minimum according to the "floating stick" when you open the resivour..

And I believe it only has a single radiator fan.... It doesn't start on "high speed" right away.. but if it's driven for a little bit, then it's like a jet..

__________________
//Brew

('11 E92 328i xDrive - Deep Sea Blue - New to Me)
('07 E92 328xi - Space Gray - still in the family)
Reply With Quote
  #4  
Old 06-24-2012, 06:37 PM
Supercourse Supercourse is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: British Columbia, Canada
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 3,057
Mein Auto: 2004 X3 2.5i
Hard to say.

Might be 2 separate problems - worn bearing in engine cooling fan, and A/C no longer up to snuff.

But if the climate system is working hard to keep up, the engine fan might be running on high speed for long periods.

Would be easier to diagnose if it was the HVAC blower that was making the noise and not moving the cold air into the cabin efficiently.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-25-2012, 04:21 AM
brewder brewder is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Allentown PA Area
 
Join Date: May 2010
Posts: 571
Mein Auto: 2011 328i xDrive
Thanks for all the replies... I have my indy set to mount up some new Yokomaha tires on the 2nd and they'll also check out this issue.. I'll post what they discover then.
__________________
//Brew

('11 E92 328i xDrive - Deep Sea Blue - New to Me)
('07 E92 328xi - Space Gray - still in the family)
Reply With Quote
  #6  
Old 06-30-2012, 11:41 AM
mspicer mspicer is offline
Registered User
Location: Kentucky
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 8
Mein Auto: 06 325I
HELP!! I have a similar problem. I just recharged my a/c and after doing so, my fan sounds like this too. But, my a/c works better than ever. Is this normal and it was just low the whole time? It only runs when the ac is
On and it is 110 degrees here.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-01-2012, 07:36 PM
Dominic49's Avatar
Dominic49 Dominic49 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Georgia
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 245
Mein Auto: Bmw
no need to be alarmed. the fan working over time to cool your motor and keep you cool with the AC is perfectly normal. Just keep an eye on your temp gauge and leave extra space between you and the car in front of you to allow for better airflow.

p.s. have a local automotive AC shop check your system as it is probably low.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-08-2012, 06:46 AM
CraigsX3 CraigsX3 is offline
craigsx3
Location: Gaithersburg
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 5
Mein Auto: BMW X3
Fan like a jet

My fan is doing that as well, also A/C works fine untill outside temp go's over 86 degrees as day warms up, A/C puts out little to no cold air. Any ideas?
Reply With Quote
  #9  
Old 07-08-2012, 07:10 AM
brewder brewder is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Allentown PA Area
 
Join Date: May 2010
Posts: 571
Mein Auto: 2011 328i xDrive
Quote:
Originally Posted by CraigsX3 View Post
My fan is doing that as well, also A/C works fine untill outside temp go's over 86 degrees as day warms up, A/C puts out little to no cold air. Any ideas?
MY issue seems to have gone away just as quickly as it came on.. But, my indy did tell me my freon was .5lbs low... The work order says they evacuated the system and recharged it... So i don't know if they really did that, or simply added that .5bls.. But now my A/C is working and the radiator fan is running normally...
__________________
//Brew

('11 E92 328i xDrive - Deep Sea Blue - New to Me)
('07 E92 328xi - Space Gray - still in the family)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X3 E83 (2004 - 2010)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms