Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > M Series > E36 M3 (1995-1999)

E36 M3 (1995-1999)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-27-2013, 06:09 PM
Nline6's Avatar
Nline6 Nline6 is offline
Slip slidin around town
Location: Portland, OR
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 1,344
Mein Auto: E36 M3
Clutch start switch issue

I was installing some new speakers in my 1998 M3 and while I had some of the interior parts off I decided to go ahead and override the plunger style switch that must be depressed with the clutch before the engine will start. I wired the purple/white wire to the brow/black and go to start my car and nothing happens... I had done this on another E36 and my old E39 and it always worked. This time it isnt working, and also I tried hooking it back up as usual and it wont start. No crank, nothing. Stereo works, lights work and are bright. I dont get what could have happen, if anyone has any ideas I appreciate it.
__________________
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 04-28-2013, 08:56 AM
Nline6's Avatar
Nline6 Nline6 is offline
Slip slidin around town
Location: Portland, OR
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 1,344
Mein Auto: E36 M3
Not sure if it would make a difference, but I did just replace the drivers door handle assembly. I only have 1 key, I have hooked the switch back up, tried leaving the battery unhooked for a while and I'm getting the Same results. I have a friend with a high end scan tool that I'm going to
Hook up to it and see what it says because my obd2 code reader isn't turning anything up, nore is my peake scan tool. My e39 once "immobilized" itself for some reason while I was out of town(car was at home). When I came back it wouldn't start, same symptom. Hooked up the scan tool and cleared a security code and it started up. I'm hoping that is the issue here, I just don't understand why it happens.
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 04-29-2013, 10:12 AM
petriej's Avatar
petriej petriej is offline
Cruising 280 Top Down
Location: San Jose, CA
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 6,088
Send a message via Skype™ to petriej
Mein Auto: '99 M3 Cab & '05 X5 4.8is
Check your fuses. You wired a signal wire to ground, but if it was a power line, it would have blown a fuse. Do you have the wiring diagrams for the E36? Do a search and you should find them if not.
__________________

GGC BMW CCA #443004
Join the BMW CCA!

Quote:
Originally Posted by hornhospital View Post
Jared, why don't you just put "It's Giubo" in your sig? Save a lot of typing.
Quote:
Originally Posted by e36 miguel View Post
this jared guy sounds intimidating lol.
2005 X5 4.8is Le Mans/Black/6spd Steptragic
1999 M3 Cabrio TiAg Metallic/Dove Grey/Black 5 Speed Manual
-------------------------------------------------------------------
1997 328iC Schwarz II/K/K 5MT SOLD 5/2012
2004 645Ci Mineral Silver Metallic/Black 6MT RIP 04/2011
Reply With Quote
  #4  
Old 04-29-2013, 12:38 PM
Nline6's Avatar
Nline6 Nline6 is offline
Slip slidin around town
Location: Portland, OR
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 1,344
Mein Auto: E36 M3
After digging around and what not I found a random small fuse that I couldnt even tell was blown when I removed it, it was for the ext temp, which doesnt work anyways because my sensor is missing at this junction. I thought maybe this is why it says -35 outside all the time. swapped the fuse and she started. Guess I was just overwhelmed with possibilities and needed to take a step back. Thanks for the reply. As of today she is up and running again.
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 04-29-2013, 01:43 PM
petriej's Avatar
petriej petriej is offline
Cruising 280 Top Down
Location: San Jose, CA
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 6,088
Send a message via Skype™ to petriej
Mein Auto: '99 M3 Cab & '05 X5 4.8is




Nice!
__________________

GGC BMW CCA #443004
Join the BMW CCA!

Quote:
Originally Posted by hornhospital View Post
Jared, why don't you just put "It's Giubo" in your sig? Save a lot of typing.
Quote:
Originally Posted by e36 miguel View Post
this jared guy sounds intimidating lol.
2005 X5 4.8is Le Mans/Black/6spd Steptragic
1999 M3 Cabrio TiAg Metallic/Dove Grey/Black 5 Speed Manual
-------------------------------------------------------------------
1997 328iC Schwarz II/K/K 5MT SOLD 5/2012
2004 645Ci Mineral Silver Metallic/Black 6MT RIP 04/2011
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > M Series > E36 M3 (1995-1999)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms