Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-26-2013, 12:26 AM
manzoorz5001 manzoorz5001 is offline
Registered User
Location: Oshawa, Ontario
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 16
Mein Auto: 1999 BMW 528i
99 e39 Cranks but or spark. please Help.

Hello,
my 1999 bmw 528i, is not starting. The car cranks but no spark.
I'm the following errors:

DME:

209: manipulation protection error
69: avtivate Relay Fuel Pump
130: Signal CAN ASC 1
50: Avtivate Solenoid Valve fuel circulation switch
35: avtivate Relay Secondary air pump
126: avtivate Solenoid valve tank-leck-diagnostic-pump

EWS:

15:Power on reset
16:Key number 1 not valid because of wrong identification
0: Key number 0 not valid because of wrong identification
1: Key number 0 not valid because of wrong password

Can someone please provide me with information on what I shall do to get the car started.
thanks in advance
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 03-26-2013, 03:56 AM
JimLev JimLev is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: MA
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 3,629
Mein Auto: 540/6, S60 Volvo, Tribeca
Looks like your key isn't being identified by the EWS, however that should prevent the starter from engaging.
Are these new or old codes? If old, clear them out and see which ones come back.
Have you checked the fuses in the DME box?
__________________

2000 540/6 Slightly tweeked...everywhere
Reply With Quote
  #3  
Old 03-26-2013, 09:03 AM
edjack edjack is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: San Jose, CA
 
Join Date: May 2007
Posts: 8,905
Mein Auto: '97 540i 6 speed
How long has this been going on? Do you have fuel pressure? There may be an EWS failure. It may also be a defective ring antenna around the ignition switch, which has been known to fail.
__________________


Ed in San Jose '97 540i 6 speed aspensilber over aubergine leather. Build date 3/97. Golden Gate Chapter BMW CCA Nr 62319.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-26-2013, 12:24 PM
manzoorz5001 manzoorz5001 is offline
Registered User
Location: Oshawa, Ontario
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 16
Mein Auto: 1999 BMW 528i
i cleared the codes from ews and brummmm. car started and all the errors from the engine are gone as well.

thank you soo much.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms