Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-20-2012, 04:13 PM
thekage thekage is offline
Registered User
Location: usa
 
Join Date: May 2012
Posts: 8
Mein Auto: 528i
Any idea what is causing my problem?

So driving home today from work today in my 98 e39, I get a block from home and hear a jingle jangle type sound, of metal jangling on metal. I immediately pull over. Gauges are all fine, car is running fine. Get out look under the car, see nothing hanging down. I almost expected to see a tie rod or something hanging there. I limp the car the block home.
I get out and see a huge puddle of antifreeze under the car. Oh crap.
Lift the hood, I see that antifreeze has hit the fan and sprayed everywhere under the hood. Squeeze the hoses to and from the radiator and they seem solid, nothing spraying out, can hear fluid in them. Get back in the car, check my gauges, nothing hot. Start the car, it runs fine, still not running hot. I checked the fluid in the radiator, its under the cold line, despite the heat gauge being dead on in the middle and just driving 8 miles. Nothing else looks out of place under the hood. So what do you think this is? Blew the water pump? Or gasket?
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 09-20-2012, 06:07 PM
Fudman's Avatar
Fudman Fudman is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Sudbury, MA
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 6,355
Mein Auto: '02 530i Sport auto
Check your expansion tank.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-21-2012, 06:25 AM
collardgreens's Avatar
collardgreens collardgreens is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: rochester NY
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 245
Mein Auto: 01 540/6
Metal clanking sound?

Water pump bearing given up?

I would use test #7 (KTMP) and keep a close eye on it while your driving for a while. If it goes past 110c, it's not a good sign.

Inspect cooling components closely.
White residue indicates leaks on cooling parts.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-21-2012, 06:38 AM
AH673000 AH673000 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Delaware
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 310
Mein Auto: 1997 BMW 528i
Sounds like a water pump in the initial stage of suicide ..... Resulting in the immediate death of your wheels. You got fair warning..... Park it and investigate carefully . Do not use your key as a diagnostic tool .
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms