Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E90/E91/E92/E93 (2006 - 2013)

E90/E91/E92/E93 (2006 - 2013)
The E9X is the 4th evolution of the BMW 3 series including a highly tuned twin turbo 335i variant pushing out 300hp and 300 ft. lbs. of torque. BMW continues to show that it sets the bar for true driving performance! -- View the E9X Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-03-2012, 09:59 AM
karlallen90 karlallen90 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: clarksville, tn
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 124
Mein Auto: BMW 525i
Trouble resetting oil light and tpms light

I've followed the oil reset procedure and it doesn't do anything, still says 6000 miles behind (It isn't really that far behind). It just has the clock spinning constantly and doesn't tell me how much oil is in there. How do I fix this?

Another issue is that I have the light for the tire pressure light. The issue with this is that I don't have tpms. It wasn't on the stock wheels and it isn't on the aftermarket ones. This didn't pop up when I had the wheels put on. I've probably drove 8,000 miles before it popped up and now I can't get it to go away. I'll go to BMW if I have to, I'm trying to avoid going there at all possible cost and just fix it myself. My 5 series has I-drive so I'm kind of lost as to resetting stuff in my 3 series but I'm trying.
__________________
2004 525i
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 10-03-2012, 08:00 PM
pointandgo's Avatar
pointandgo pointandgo is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Los Angeles area
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 4,795
Mein Auto: '13 F10 535i (loaner)
Quote:
Originally Posted by karlallen90 View Post
I've followed the oil reset procedure and it doesn't do anything, still says 6000 miles behind (It isn't really that far behind). It just has the clock spinning constantly and doesn't tell me how much oil is in there. How do I fix this?

Another issue is that I have the light for the tire pressure light. The issue with this is that I don't have tpms. It wasn't on the stock wheels and it isn't on the aftermarket ones. This didn't pop up when I had the wheels put on. I've probably drove 8,000 miles before it popped up and now I can't get it to go away. I'll go to BMW if I have to, I'm trying to avoid going there at all possible cost and just fix it myself. My 5 series has I-drive so I'm kind of lost as to resetting stuff in my 3 series but I'm trying.
Your post is very confusing. What year is your car...it looks late model...a year that would have DIRECT TPMS installed, in which case your original BMW wheels would have TPMS installed from the factory. Did your replacement wheels have TPMS installed? Did you buy this car used? Not sure about your oil question...sounds like you need a trip to your dealer.
__________________
F30 328i
E90 328i
E92 335i 6MT
E46 M3 6MT
E39 528i 5MT
MBz W140 S320
MBz W124 300E (slammed)
(unmentionables in between)
'71 AMC Javelin (4-Spd Stick on the floor)
'67 Pontiac Firebird 'cabrio' (1st car - "the leaker")
------------------------------------------------------------------------
Member: BMW CCA
Reply With Quote
  #3  
Old 10-03-2012, 08:04 PM
karlallen90 karlallen90 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: clarksville, tn
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 124
Mein Auto: BMW 525i
Its a 2006 335. I figured out how to properly reset the oil life indicator. Now my only issue is the tpms. No, the stock wheels didn't have them. My 5 series has it, so when I had the after market wheels thrown on I told them to swap it over and they said it wasn't on there. I've never had the low tire pressure indicator before, even with the stock wheels. I've driven around 8000 miles on the new wheels and tires before this message popped up.
__________________
2004 525i
Reply With Quote
  #4  
Old 10-04-2012, 07:30 AM
Zooks527's Avatar
Zooks527 Zooks527 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Mansfield, MA
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3,816
Mein Auto: 2009 335i xDrive coupe
Your 2006 has tire pressure monitoring via the rotational speed of the wheels using the ABS sensors (called FTM instead of TPMS). FTM is now used in Canadian and other country cars, as opposed to the US TPMS system. It's now reporting that one wheel is rotating at a different speed than the other 3.


1 ) Have you checked all 4 tire pressures?

2 ) There is a reset procedure in the manual and online. Here's the FTM reset procedure for a 2009, which should be the same as the one for your 2006. Seriously, before just resetting it using this procedure, go look at all 4 tire pressures.



Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Untitled-1.jpg
Views:	1287
Size:	197.3 KB
ID:	344299  
__________________
2009 335i xDrive coupe, Jet Black, Black Leather, Grey Poplar, Steptronic, ZPP, ZSP, ZCW, iPod/USB, HD radio, Parking Assist. Rear Fogs, Hardwire V1, ProFit G3.
ED May 12, 2009, Munich dropoff May 16, Redelivery June 22, 2009




Prior 33 years of cars: 1967 BelAir wagon / 1968 LeMans Tempest / 1970 Mustang Mach 1 / 1972 El Dorado / 1978 Corvette (kept until first Bronco) / 1981 Subaru GL wagon AWD / 1983 s10 Blazer 4x4 (big mistake) / 1985 Bronco 4x4 / 1996 Bronco 4x4 / 2004 Passat 4motion

Last edited by Zooks527; 10-04-2012 at 07:38 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-04-2012, 07:33 PM
pointandgo's Avatar
pointandgo pointandgo is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Los Angeles area
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 4,795
Mein Auto: '13 F10 535i (loaner)
Quote:
Originally Posted by Zooks527 View Post
Your 2006 has tire pressure monitoring via the rotational speed of the wheels using the ABS sensors (called FTM instead of TPMS). FTM is now used in Canadian and other country cars, as opposed to the US TPMS system. It's now reporting that one wheel is rotating at a different speed than the other 3.


1 ) Have you checked all 4 tire pressures?

2 ) There is a reset procedure in the manual and online. Here's the FTM reset procedure for a 2009, which should be the same as the one for your 2006. Seriously, before just resetting it using this procedure, go look at all 4 tire pressures.



Zooks,
Good information, but if his tire replacement size isn't the same size as "OE" his TPMS "alert" may never reset. Even on my E46 with the same replacement size, but not "authorized BMW replacement brand tires" my TPMS warning was on ALL THE TIME.

My BMW dealer service advisor finally said that they would DO NOTHING ABOUT IT until I replaced my tires with "BMW approved tires." Nice.
__________________
F30 328i
E90 328i
E92 335i 6MT
E46 M3 6MT
E39 528i 5MT
MBz W140 S320
MBz W124 300E (slammed)
(unmentionables in between)
'71 AMC Javelin (4-Spd Stick on the floor)
'67 Pontiac Firebird 'cabrio' (1st car - "the leaker")
------------------------------------------------------------------------
Member: BMW CCA
Reply With Quote
  #6  
Old 10-04-2012, 10:26 PM
karlallen90 karlallen90 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: clarksville, tn
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 124
Mein Auto: BMW 525i
Could a wheel bearing that is possibly going out cause this also?
__________________
2004 525i
Reply With Quote
  #7  
Old 10-04-2012, 10:27 PM
karlallen90 karlallen90 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: clarksville, tn
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 124
Mein Auto: BMW 525i
What about tire width? I went from stock to a 295.
__________________
2004 525i
Reply With Quote
  #8  
Old 10-05-2012, 02:17 AM
Zooks527's Avatar
Zooks527 Zooks527 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Mansfield, MA
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3,816
Mein Auto: 2009 335i xDrive coupe
Quote:
Originally Posted by pointandgo View Post
Zooks,
Good information, but if his tire replacement size isn't the same size as "OE" his TPMS "alert" may never reset. Even on my E46 with the same replacement size, but not "authorized BMW replacement brand tires" my TPMS warning was on ALL THE TIME.

My BMW dealer service advisor finally said that they would DO NOTHING ABOUT IT until I replaced my tires with "BMW approved tires." Nice.
Oh, I'd have been shopping BMW dealers in a heartbeat with that one. I can't see any reason that would effect it. What was the final upshot of the experience?




Quote:
Originally Posted by karlallen90 View Post
Could a wheel bearing that is possibly going out cause this also?
I don't know for sure, but I think I remember reading a post about that one time. It could be a possibility.



Quote:
Originally Posted by karlallen90 View Post
What about tire width? I went from stock to a 295.
I don't think it should, but pointandgo's experience above may have some bearing.

However, you said that you've been running with these tires for 8k miles before the light came on. Since that's the case, I'd look for something else changing as the cause of the light coming on.
__________________
2009 335i xDrive coupe, Jet Black, Black Leather, Grey Poplar, Steptronic, ZPP, ZSP, ZCW, iPod/USB, HD radio, Parking Assist. Rear Fogs, Hardwire V1, ProFit G3.
ED May 12, 2009, Munich dropoff May 16, Redelivery June 22, 2009




Prior 33 years of cars: 1967 BelAir wagon / 1968 LeMans Tempest / 1970 Mustang Mach 1 / 1972 El Dorado / 1978 Corvette (kept until first Bronco) / 1981 Subaru GL wagon AWD / 1983 s10 Blazer 4x4 (big mistake) / 1985 Bronco 4x4 / 1996 Bronco 4x4 / 2004 Passat 4motion
Reply With Quote
  #9  
Old 10-05-2012, 08:55 AM
karlallen90 karlallen90 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: clarksville, tn
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 124
Mein Auto: BMW 525i
yeah, I checked the tire pressure last night and it was where they were supposed to be. I run the rear tires a little higher then the front, but I balanced it out and its still on.
__________________
2004 525i
Reply With Quote
  #10  
Old 10-05-2012, 09:59 AM
Zooks527's Avatar
Zooks527 Zooks527 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Mansfield, MA
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3,816
Mein Auto: 2009 335i xDrive coupe
Quote:
Originally Posted by karlallen90 View Post
yeah, I checked the tire pressure last night and it was where they were supposed to be. I run the rear tires a little higher then the front, but I balanced it out and its still on.
Did you run the reset procedure after?

If you did and it's still on, it sure sounds like a sensor problem. Perhaps looking at the code will give us a bit more info. Try this:
  • Flick the BC face switch up or down until CHECK CONTROL appears.
  • Press the BC button on the end of the stalk.
  • Flick up or down to scroll through multiple messages. On the tire pressure warning, press and hold the BC button for approx. 2 secs. This will show the CCID code.
  • To exit the system, press the BC button again.
Let us know what the code is. Some possible codes are:
  • RDC 139 Front Left Tyre Pressure
  • RDC 140 Rear Right Tyre Pressure
  • RDC 141 Rear Left Tyre Pressure
  • RDC 142 Check Tyre Pressures
  • RDC 143 Front Right Tyre Pressure
  • RDC 144 Tyre Pressure Monitoring Fault
  • RDC 145 Tyre Pressure Monitoring Deactivated
  • RDC 147 Tyre Puncture Detected
  • RDC 149 Tyre Pressure Monitoring Failure
  • RDC 192 Tyre Pressure Monitoring Deactivated, System Initialising
  • RDC 265 Check Tyre Pressures, Mismatch
  • RDC 327 Tyre Pressure Monitoring Deactivated, System Initialising
__________________
2009 335i xDrive coupe, Jet Black, Black Leather, Grey Poplar, Steptronic, ZPP, ZSP, ZCW, iPod/USB, HD radio, Parking Assist. Rear Fogs, Hardwire V1, ProFit G3.
ED May 12, 2009, Munich dropoff May 16, Redelivery June 22, 2009




Prior 33 years of cars: 1967 BelAir wagon / 1968 LeMans Tempest / 1970 Mustang Mach 1 / 1972 El Dorado / 1978 Corvette (kept until first Bronco) / 1981 Subaru GL wagon AWD / 1983 s10 Blazer 4x4 (big mistake) / 1985 Bronco 4x4 / 1996 Bronco 4x4 / 2004 Passat 4motion

Last edited by Zooks527; 10-05-2012 at 10:00 AM.
Reply With Quote
  #11  
Old 10-05-2012, 04:48 PM
karlallen90 karlallen90 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: clarksville, tn
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 124
Mein Auto: BMW 525i
I checked the tire pressure and then reset the light today, it hasn't popped up again. So lets hope thats a good thing.
__________________
2004 525i
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E90/E91/E92/E93 (2006 - 2013)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms