Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > Z Series > E36/7 Z3 (1996-2002)

E36/7 Z3 (1996-2002)
E36/7 Z3 Roadster, Z3 coupe, Z3 M Roadster and Z3 M Coupe talk with our gurus here.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-06-2012, 05:37 PM
palehorse13 palehorse13 is offline
Registered User
Location: Fairfax, VA
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 12
Mein Auto: Z3
Ghost in the low level light?

My girlfriend has a 2001 Z3 with a 2.5 motor. It currently has a bout 76K on the "clock".

Recently the yellow low level oil light has been coming on shortly after you start up the car and then randomly after that.

I immediately checked the oil level via the dipstick and it looked fine. Nonetheless I bought a new "no name" oil level sensor on eBay and changed the oil, dropped the engine crossmember and changed the sensor which is located in the bottom of the oil pan.

At FIRST I thought I was a genius because the oil level light was NOT coming on when you first started up the car. I figured I had fixed the problem. I took it for a drive and she ran out 25 miles without any issue.

When I was coming home and driving about 2 blocks from home the low oil level light came on and stayed on. I stopped, turned the car off and turned it back on and the low oil light went out and stayed out (for another 20 minutes).

Now when the light comes on it stays on but goes out and stays out if you stop the car and start it back up again. Before with the old sensor it would come on and off randomly but quite frequently shortly after starting the car up (hot or cold).

I know the motor is filled with oil. The red oil pressure light is NOT coming on. Can I assume the problem is either the wiring or the cheap "no name/non BMW" sensor?

Is there any way that the low oil level light can actually be detecting a low oil level condition? The motor sounds great. I am not doing any high speed cornering when this happens.

I am not sure whether it is using any oil but I will be monitorring it closely.

Any thoughts as to what is going on here?

Thanks,
Scott
Reply With Quote
Advertisement
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > Z Series > E36/7 Z3 (1996-2002)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms