Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-13-2012, 03:20 PM
hubbs25523 hubbs25523 is offline
Registered User
Location: lincoln co
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 8
Mein Auto: 97 bmw 528i
car misfires after i changed the plugs

i have a 97 bmw 528i i my starter went out so i put a new one on it and a new crank sensor and then i went and put new plugs in and went to start it up and it wont idle and when u rev it up it pops threw the intake anyone know what could be the probley...could it be the spark plug boots
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 11-13-2012, 03:49 PM
edjack edjack is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: San Jose, CA
 
Join Date: May 2007
Posts: 8,861
Mein Auto: '97 540i 6 speed
Where did you buy the crank sensor? Unless it was a dealer-supplied part, it could be the problem.
__________________


Ed in San Jose '97 540i 6 speed aspensilber over aubergine leather. Build date 3/97. Golden Gate Chapter BMW CCA Nr 62319.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-13-2012, 03:59 PM
hubbs25523 hubbs25523 is offline
Registered User
Location: lincoln co
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 8
Mein Auto: 97 bmw 528i
i got it from advance auto
Reply With Quote
  #4  
Old 11-13-2012, 04:04 PM
ndabunka's Avatar
ndabunka ndabunka is offline
'12 X5 35d Black-on-Black
Location: Charlotte, NC
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,668
Mein Auto: X5d Ski Machine-Blk Betty
Quote:
Originally Posted by hubbs25523 View Post
i have a 97 bmw 528i i my starter went out so i put a new one on it and a new crank sensor and then i went and put new plugs in and went to start it up and it wont idle and when u rev it up it pops threw the intake anyone know what could be the probley...could it be the spark plug boots
I've seen others connection the wrong plug wire to the wrong plug during a change. not really THAT hard to do on some cars.
__________________


'12 X5d Sapphire/Black/Bamboo, Sport (ZAP), Premium (ZPP) & Premium Sound(ZPS) packages: 20" 214's, OEM Hitch
'11 Victory Ness Cross Country!!!
GONE - '06 750Li Sapphire Black/Creme&Black (Loadeddddd)
Reply With Quote
  #5  
Old 11-13-2012, 04:09 PM
hubbs25523 hubbs25523 is offline
Registered User
Location: lincoln co
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 8
Mein Auto: 97 bmw 528i
cant do that on my ride
Reply With Quote
  #6  
Old 11-13-2012, 05:10 PM
hubbs25523 hubbs25523 is offline
Registered User
Location: lincoln co
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 8
Mein Auto: 97 bmw 528i
went and odered a new crank sensor see if the one i had in there was bad ill find out in the morning if it works hope so
Reply With Quote
  #7  
Old 11-13-2012, 05:13 PM
moots's Avatar
moots moots is offline
wat's dat noise
Location: Malaysia
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 481
Mein Auto: '04 525i
Chk that the gnd wire (brown) is connected and d plug boots are in fine condition......

Sent from my GT-I9070 using Bimmer App
__________________
Fuelly
Reply With Quote
  #8  
Old 11-13-2012, 05:13 PM
edjack edjack is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: San Jose, CA
 
Join Date: May 2007
Posts: 8,861
Mein Auto: '97 540i 6 speed
Why not just install the old one?
__________________


Ed in San Jose '97 540i 6 speed aspensilber over aubergine leather. Build date 3/97. Golden Gate Chapter BMW CCA Nr 62319.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-13-2012, 05:15 PM
ztom's Avatar
ztom ztom is offline
I gotta have more cowbell
Location: Thousand Oaks CA
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 844
Mein Auto: 1997 528i
Crank or cam? Why change crank sensor?
Reply With Quote
  #10  
Old 11-14-2012, 06:31 AM
hubbs25523 hubbs25523 is offline
Registered User
Location: lincoln co
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 8
Mein Auto: 97 bmw 528i
i changed the cranjk sensor cause i broke the one that was in it when i changed the stater i put a new crank sensor this morning , the plug boots look ok , and the brown ground wire is good so u think it could be the cam sensor they wanted $100 for one .... i hooked it up to a machi. and it shot 5 codes p1189- fuel control bank 2 sensor 1 .....p0101- mass or volumn air flow circuit ...p0505-idle air contol system....p0335- crankshaft position sensor "A" circuit....p0420-catalyst system effenciency below threshold... p1750-senconary pressure solenoid circuit range/peformance or system voltage input low ....p0173-fuel trim....... anyone know about these and what ones i need to change to get my car to run
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms