Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-19-2012, 10:18 AM
CR540WAGON CR540WAGON is offline
Registered User
Location: Davisburg Michigan
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 4
Mein Auto: 2002 540IT
2002 540 Wagon

I get a clunk in the drivetrain when I brake heavy then hit the accelerator???
Chris
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 11-19-2012, 10:26 AM
edjack edjack is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: San Jose, CA
 
Join Date: May 2007
Posts: 9,677
Mein Auto: '97 540i 6 speed
Have you crawled under the car for a look-see? Possible rubber donut on the back of the trans, or the center bearing.
__________________


Ed in San Jose '97 540i 6 speed aspensilber over aubergine leather. Build date 3/97. Golden Gate Chapter BMW CCA Nr 62319.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-19-2012, 12:18 PM
john@eac john@eac is offline
Past Sponsor
Location: Ohio
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 207
Mein Auto: Many
I would check the transmission mounts as well as the rear subframe bushings.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-19-2012, 01:13 PM
scott740il scott740il is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: lexington, ky
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 402
Send a message via AIM to scott740il
Mein Auto: 1999 540iT Wagon
mine slams into gear as well sometimes if I catch it just right going from decelerating to back on the throttle.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-19-2012, 03:13 PM
CR540WAGON CR540WAGON is offline
Registered User
Location: Davisburg Michigan
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 4
Mein Auto: 2002 540IT
Being it's an auto I'm thinking it may be that rubber donut. I will need to crawl under there during the holidays.
Thanks for the help!!!
Reply With Quote
  #6  
Old 11-19-2012, 03:16 PM
scott740il scott740il is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: lexington, ky
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 402
Send a message via AIM to scott740il
Mein Auto: 1999 540iT Wagon
is that any easy fix?
Reply With Quote
  #7  
Old 11-19-2012, 05:03 PM
the540wgn's Avatar
the540wgn the540wgn is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: San Jose, CA / Littleton, CO
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 783
Mein Auto: '02 540iT
do you get the same symptoms when using steptronic?
__________________

ColdWeather+Summer+Sport--20/30 Ceramic Tint--Euro Armrest--JL 13tw5-3 Subwoofer--LED AEs
Reply With Quote
  #8  
Old 11-26-2012, 10:04 AM
CR540WAGON CR540WAGON is offline
Registered User
Location: Davisburg Michigan
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 4
Mein Auto: 2002 540IT
I never use the steptronic; afraid to break something I guess.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-26-2012, 12:36 PM
dUMpEdE39's Avatar
dUMpEdE39 dUMpEdE39 is offline
yee!
Location: Chicago
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 670
Mein Auto: '01 740iL
What happens if you just mash the throttle? Same sound? Does it sound like its trying to catch gear, i.e. 1st and 2nd? Could be your trans going out...
__________________
R.I.P.



'00 528i Sport, Premium, NAV, Depo headlights, M-style bumpers and mirrors, KW2 coilovers, Eisenmann Exhaust with resonator delete, 19-inch Axis Milano's (staggered), 2 12" Infinti subs, Power Slot rotors, and a trunk full of Dynamat.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-27-2012, 04:45 AM
CR540WAGON CR540WAGON is offline
Registered User
Location: Davisburg Michigan
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 4
Mein Auto: 2002 540IT
It only does it when I'm on it, hard braking and back on it. I think it's the rubber disc in the drive train. I didnt get a chance to check it out during TG; looks like Christmas now.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms