Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E46 (1999 - 2006)

E46 (1999 - 2006)
The fourth generation 3 Series (E46 chassis) was introduced in 1999 and set the standard for engineering and performance during it's years of production including being named to Car & Driver's 10 best list every one of those years! ! -- View the E46 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-03-2012, 07:27 PM
robbob robbob is offline
Registered User
Location: SoCal
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 16
Mein Auto: '01 325 Xi, '93 318i
'01 325i Won't Start

My wife went out to start the car for an errand Saturday and the engine turned over but wouldn't start. She says it fired a bit, but immediatrely died. By the time I got there and tried to start it, one or two cylinders fired once, but then nothing. In all subsequent attempts to start the car, the engine did not fire even once. It had been running fine the day before.

I tried starting it with the accelerator floored in case it was flooded, then pulled the plugs (which were wet) and allowed the cylinders to dry out. The next day, it still wouldn't fire. I checked the fuel pressure, which was OK at 50 psi while the starter was running. I also checked a plug, which had a spark. I was expecting to see a blue spark (I don't know why), but it was yellowish. My brother and I tried spraying Quick Start into the intake at the MAF, but still not a single fire. I replaced the MAF about a year ago, so that shouldn't be the problem.

I'm almost ready to have the car towed to a garage, but would rather fix it myself (obviously).

Does anyone have any advice?
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 12-03-2012, 11:14 PM
GoForthFast GoForthFast is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: New York
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 2,339
Mein Auto: '04 330Ci 6-speed
First check the codes to see if that gives us any clues.

What mileage is on this car?
Reply With Quote
  #3  
Old 12-04-2012, 02:47 AM
robbob robbob is offline
Registered User
Location: SoCal
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 16
Mein Auto: '01 325 Xi, '93 318i
Quote:
Originally Posted by GoForthFast View Post
First check the codes to see if that gives us any clues.

What mileage is on this car?
The only code is for an "evaporative emmissions system - very small leak". It has been present for 3-6 months, and the car has been running fine.

The car has 125,000 mi.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-07-2012, 04:24 AM
robbob robbob is offline
Registered User
Location: SoCal
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 16
Mein Auto: '01 325 Xi, '93 318i
I just wanted to let folks know that the starting problem was the crank sensor. After reading posts on various BMW sites, that seemed to be the most likely culprit, after I'd eliminated the fuel pressure and spark issues.

I was in a rush to get the car fixed (my wife's), so I picked up the part at Auto Zone for $79. My brother and I installed it in about 4 hours (it would take about 2 hours after doing it once).

The problems in installing it are just getting to it, and then getting the screw out that was holding the sensor in (locktite). However, another problem was that in repeated attempts to start the car, it was flooded so badly that there was gas in the air intake ducting. We had to take the spark plugs out to let the cylinders dry out, and wiped the gas out of the air intake ducting, then let it sit overnight. It started up the next morning and it is running perfectly now.

If anyone needs advice on how to get at the crank sensor, email me directly as I don't normally monitor the threads on this site.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E46 (1999 - 2006)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms