Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E46 (1999 - 2006)

E46 (1999 - 2006)
The fourth generation 3 Series (E46 chassis) was introduced in 1999 and set the standard for engineering and performance during it's years of production including being named to Car & Driver's 10 best list every one of those years! ! -- View the E46 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-04-2011, 01:51 PM
veli510 veli510 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: california
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 150
Mein Auto: 2001 bmw 330i
Receiving EGS Fault codes

I took my car to the bmw dealership and got a reading. My transmission is slipping badly and needed to know what is wrong. This slippage happened after I did a trans fluid change.

My EGS codes:
EGS 34: gear monitoring 2 (P0732)
EGS 3B: Stall speed (p0720
EGS 31: Symptom, gear monitoring
EGS 30: Conv. lockup clutch, excessive slip (p0740,p2761,p0741)
EGS 41: Gear monitoring 4 (limp-home program)

I was wondering if anyone has ever tackled these issues? Any help would be great. Thanks.
__________________
2001 BMW 330I
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 08-06-2011, 09:22 PM
avs4820 avs4820 is offline
Registered User
Location: Portland, OR
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 11
Mein Auto: 1997 528i Auto
Well, since you said "any help", I'll chip in. Could it be that by some weird set of circumstances you overfilled the tranny with fluid?

I'm myself trying to battle my E39 with the only code it gives me - P0720.. no slippage, just the limp mode kicks in every time i start driving... hope you can fix the problem yourself!
Reply With Quote
  #3  
Old 08-07-2011, 12:31 AM
veli510 veli510 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: california
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 150
Mein Auto: 2001 bmw 330i
I think your p0720 is probably speed sensor. Have you checked that?

Yea, if anything I might just buy a used transmission and take it to a BMW specialist and have them change the fluid.

BMW transmission is too damn complicated.
__________________
2001 BMW 330I
Reply With Quote
  #4  
Old 08-07-2011, 04:58 AM
TerraPhantm TerraPhantm is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: State College, PA
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 1,879
Mein Auto: 2005 M3 Coupe
Have you tried clearing the codes? Do all of them come back?
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 08-07-2011, 07:02 PM
veli510 veli510 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: california
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 150
Mein Auto: 2001 bmw 330i
I just recently cleared the codes. The exclamation sign is still there though. I know there is a way to fix it, but i'm assuming alot of people just swap the transmission and sell the car. I am thinking of doing that as well although I really love my car very much. It's only a thought right now
__________________
2001 BMW 330I
Reply With Quote
  #6  
Old 08-08-2011, 02:47 AM
veli510 veli510 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: california
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 150
Mein Auto: 2001 bmw 330i
Update: After a long week of headaches and delimma of whether or not I should keep my car. My car is finally running normal again. I was first experiencing about 5 EGS code issues. Limpmode and so fourth. I was able to clear the codes and let my car rest for about a couple hours. From there, I figured maybe I should start up my car to warm it up and drive it around since i was advised to do so; to let all the fluid lubriate all my clutch packs. (thanks stickbuilder for baring with me and helping me with my transmission issues.) Once i fired it up, no codes because of my reset but the exclamation sign went away. I was skeptical at first and thought to myself, I just recently reset the codes earlier, i bet it's still slipping. Once i drove off, no slip, no codes, no limpmode, and it was grabbing all gears. I even put it into manual mode and I've notice that everything was shifting the way it's suppose to be shifting. I took the car for a drive on the freeway and on the street for about 60+ miles. My car is running normal again!

Thanks again stickbuilder and to all who helped. Bimmerfest is one of the best forums out there.

forgot to mention. If your car is experiencing symptoms of slipping yet you can put the car into reverse with no problem and notice the car is still shifting gears with massive slip. Then check your connections, clean off any dirt or grease off from it and reconnect the connecters to your transmission.

Your transmission is not dead or failing, it's just in safemode or limpmode.
__________________
2001 BMW 330I

Last edited by veli510; 08-08-2011 at 02:48 AM.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-08-2011, 12:06 PM
avs4820 avs4820 is offline
Registered User
Location: Portland, OR
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 11
Mein Auto: 1997 528i Auto
Great to hear you got it fixed! I hate when people don't update their threads and just leave the problem hanging... I also fixed my tranny limp mode just yesterday, I was so happy that i wrote an essay about it: How I fixed the tranny limp mode, error p0720
Reply With Quote
  #8  
Old 08-08-2011, 12:44 PM
veli510 veli510 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: california
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 150
Mein Auto: 2001 bmw 330i
I was skeptical when the BMW dealership stated that I was due for a new transmission. I looked at the service advisor and told him, you gotta be kidding me?

I'm glad you got your issue fixed. It's alot of headache but it was well worth the lesson. I've learned alot about my transmission. I was constantly reading and asking for some advices here and there. Thanks again bimmerfest members.

Props to stickbuilder. If you need help or is going through transmission issues. He is the man for some quick advices
__________________
2001 BMW 330I
Reply With Quote
  #9  
Old 12-09-2012, 03:08 PM
chasdude chasdude is offline
Registered User
Location: Charleston SC
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 1
Mein Auto: 323I
Stickbuilder or anyone with knowledge of this problem

Bump

Hi..... I am recieving an error code 49...gear monitoring. The transmission runs good through 4th gear. to get it in 5th gear ,I run it up to 80mph it thens goes into 5th gear. I can also reset the 49 errror code and everything runs smooth, but once I stop it return to the same thing again. HELP STICKBUILDER!!! I HEARD YOU WERE DA MAN. I am driving a 2000 323I with steptronic tranny.

Last edited by chasdude; 12-09-2012 at 03:12 PM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series > E46 (1999 - 2006)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms