Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)

X5 E53 (1999 - 2006)
The X5 SAV Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-25-2012, 10:11 PM
OzzyX5 OzzyX5 is offline
Registered User
Location: Australia
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 39
Mein Auto: 2006 X5 3.0d
X5 electrics

Hellow and Merry Christmas to all,
I have had a real fun time with my X5 recently, the steering wheel controls, horn, DSC, Transmision fail safe program comes on, Down hill desent, wipers, radio, windscreen washers, passenger seat weight sensor(chime), interior lights, stoped working. They do come on at there own will for a short time.
After some studying of related electrical diagrams I have found there is no power to my fuse No 7,8,or 9 which are responsible for thoes functions. These fuses are powered by the ignition key, which Fuse 3 is responsible for, I have power at Fuse 3.
I'm thinking possibly a bad conection in steering column or worn ignition switch.
Wish me luck
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 12-26-2012, 06:28 AM
Zulu95's Avatar
Zulu95 Zulu95 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Show Me
 
Join Date: May 2004
Posts: 801
Mein Auto: 2001 X5 3.0L
Ignition switch problems are quite common and can cause all sorts of odd behavior. I had a dim airbag light when my switch was failing. Some have removed the switch and cleaned it with good results but I choose to have it replaced by my indy. I bought the switch from Bavauto.
GL.

Last edited by Zulu95; 01-09-2013 at 06:20 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-08-2013, 06:17 PM
OzzyX5 OzzyX5 is offline
Registered User
Location: Australia
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 39
Mein Auto: 2006 X5 3.0d
Thanks for the info Zulu,
I have done some more tests at the back of the ignition switch and am 98% sure it is the switch, I will pull it apart and clean it out to get it going until a replacement comes in.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-09-2013, 12:01 AM
OzzyX5 OzzyX5 is offline
Registered User
Location: Australia
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 39
Mein Auto: 2006 X5 3.0d
Yep, its the ignition switch,
I cleaned the contacts and lubricated the sliding components, reassembled and it works fine. I will replace it though, I don't trust it.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-09-2013, 06:21 AM
Zulu95's Avatar
Zulu95 Zulu95 is online now
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Show Me
 
Join Date: May 2004
Posts: 801
Mein Auto: 2001 X5 3.0L
Such a little item to produce so many problems! Glad you worked it out.
Cheers,
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 06:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms