Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)

X5 E53 (1999 - 2006)
The X5 SAV Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-15-2012, 01:56 AM
bob474 bob474 is offline
Registered User
Location: East Sussex
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 3
Mein Auto: X5
Remote locking problem.

Hi All, new to this website as I am having a rather strange problem with the remote locking system on my 2005 X5.

A couple of weeks ago I came out of my house and tried to open my car with the remote but it wouldn't work. Thinking there was a problem with the key I got the spare but that didn't work either. I assumed a problem with the locking sensor and booked my X5 into my local BMW garage.

To cut a long storey short before it got to BMW I established that if I am within approx 1/2 a mile of my house the system will not work. Outside this radius the remote locking system works fine!!

I am guessing that perhaps some form of radio signal is blocking my remote signal. I live in the country side with my nearest neighbour 100 yds away and I am not aware of any new radio/telephone masts being erected locally which may have given a clue. The service guys at BMW haven't got an answer at the moment.

I am wondering if anybody else has had such a problem and whether anyone knows what frquency range the remotes work on. BMW are getting back to me on this question.

Any thoughts would be appreciated. Thanks guys.
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 12-15-2012, 08:13 AM
Zulu95's Avatar
Zulu95 Zulu95 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Show Me
 
Join Date: May 2004
Posts: 861
Mein Auto: 2001 X5 3.0L
I have seen 315 MHz and 433 MHz quoted for operating frequencies. Any "secret" military bases nearby?
Reply With Quote
  #3  
Old 12-15-2012, 11:07 AM
QSilver7's Avatar
QSilver7 QSilver7 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Northeast Indiana
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 6,180
Mein Auto: 1997 740iL / 2006 X5 4.4
Quote:
Originally Posted by bob474 View Post
... anyone knows what frquency range the remotes work on. ...
Well, since this is an international forum...East Sussex could be anywhere on the globe. Your location/country of origin would have helped us to answer your question in fewer words.

As stated, BMW uses the 315 MHz & 433 MHz radio frequencies for its FZV central locking system. If you're in the USA/North America...it's 315..if you're in Europe...its 433. If you're on another continent...then you can run your VIN at the link below.

Click this link and type the last 7 digits of your car's VIN...then answer the simple math equation...and your car's build sheet will come up. Scroll down the list and you'll see either 315 MHz or 433 MHz listed as your radio frequency: http://www.rubmw.ru/vincode/eng/
__________________
Q {BMW CCA Member #191509}
2006 E53 X5 4.4i (Sterling Gray) 12/05 mfg date <<~>> 97 740iL (Arctic Silver) 3/97 mfg date
(SOLD)
99 540iT (Orient Blue) <<~>> 95 525IT (Alpine White)
91 735iL (Schwarz Black) <<~>> 85 325e (Bronzit)

http://imageshack.com/scaled/grid240/822/e38e532ndsigpic.jpg

Last edited by QSilver7; 12-15-2012 at 11:13 AM.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-18-2012, 10:38 AM
bob474 bob474 is offline
Registered User
Location: East Sussex
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 3
Mein Auto: X5
Thanks Zulu 95 for info and no military of any sort in the area!!

Apologies QSilver7, East Sussex is in the south east of England. Thanks for the vin link, but couldn't find the freq, but as I am in Europe, I guess the it is 433 Mhz. However for now it's all a bit academic, as interestingly a couple of days ago, instead of not working within 1/2 a mile of my home, the remote worked everywhere except within 50 metres of my house and now today it is working fine again even in my driveway!!!

I guess what ever was interfering with it has been either turned off been relocated. I did wonder if something in my house may have caused it, but electronically nothing has been added or changed, and I would question how it could initially reach so far from house anyway.

Thanks again guys for taking time to respond. No doubt if it reoccurs or I find the answer to this mystery I will be on here again!

Merry Christmas
Reply With Quote
  #5  
Old 01-04-2013, 01:08 PM
Thornton1968 Thornton1968 is offline
Registered User
Location: lanarkshire
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 5
Mein Auto: x5 e53
remote prob

snap same thing has recently started happening to me with my x5
went through the same rig ma roll as you.

only happens now and then, when it plays up i just open with the key alarm has a fit turn the key and all is well again.

i live out in the gudz as well, funny enough my phone signal has been pants from when it started happening

might need to sale up and move closer to the town haha
Reply With Quote
  #6  
Old 01-04-2013, 01:49 PM
bob474 bob474 is offline
Registered User
Location: East Sussex
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 3
Mein Auto: X5
remote prob

Hi Thornton 1968,

Glad to hear I was not the only one. My girlfriends car was also slightly affected as you had to stand really close to get remote locking to work. Coincidently my wireless house alarm also gave up the ghost at the same time, but is also working fine now!!

May be those loons with tin foil hats know something we don't !!

All the best for 2013
Reply With Quote
  #7  
Old 01-04-2013, 02:13 PM
Thornton1968 Thornton1968 is offline
Registered User
Location: lanarkshire
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 5
Mein Auto: x5 e53
would nae surprise me haha all the best m8
Reply With Quote
  #8  
Old 01-04-2013, 02:15 PM
Zulu95's Avatar
Zulu95 Zulu95 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Show Me
 
Join Date: May 2004
Posts: 861
Mein Auto: 2001 X5 3.0L
Check this site. http://www.metageek.net/forums/showt...z-Interference It seems that some amateur radios may cause problems.
I still think sneaky-beaky special ops types using special comm links had an op going on.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-04-2013, 02:28 PM
Thornton1968 Thornton1968 is offline
Registered User
Location: lanarkshire
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 5
Mein Auto: x5 e53
plenty of TA / SAS weekender types about these days haha
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X5 E53 (1999 - 2006)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms