Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X3 F25 (2011 - current)

X3 F25 (2011 - current)
The latest X3 brings some added style and some new features to the BMW SUV family. Talk about the new F25 now!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-14-2013, 06:27 AM
smk146 smk146 is offline
Registered User
Location: Long Island
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 77
Mein Auto: 2011 X3
Computer glitch re oil level...2011 X3 3.5

Hello all: My first real issue with the car at 20,000 miles although an annoyance and curious if anyone else has seen this...started the car...where the normal service message was 13,000 miles to oil change or 4/13 ( anniversary date ) it now said 2300 miles or 9/14. i clicked over to vehicle info and it tells me it is not monitoring the oil level and I should have it fixed at my next oil change which the computer arbitrarily put at 2300 miles.

I stopped, restarted and received the same message. The car sat overnight and same this am. Anyone else experience this identical scenario? I am comtemplating taking it in now as i like to know what my oil level is.

I am the same guy who complained about the whomping tire noise from the run flats which is the only thing I don't like about my car!

Steve
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 01-14-2013, 07:14 AM
02420X3 02420X3 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Boston
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 649
Mein Auto: 2011 X3 35i
At times like this I miss the dipstick... I had pretty much the same scenario, which came up not too long after an oil change. If you're more comfortable letting the dealer deal with it then bring it in now. If you think that it's a spurious error and want to try clearing it yourself then press the radio volume button and hold it down for about 30 seconds. That should cause the computer to reboot, and the message should clear. If it doesn't, or if it comes back, then it's time for a visit to the dealer.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-14-2013, 07:23 AM
smk146 smk146 is offline
Registered User
Location: Long Island
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 77
Mein Auto: 2011 X3
That is the first I have heard of this

If I were to try that would I lose all of my current settings and have to go through loading them in again, including radio stations?
Reply With Quote
  #4  
Old 01-14-2013, 07:51 AM
02420X3 02420X3 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Boston
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 649
Mein Auto: 2011 X3 35i
I didn't lose my current settings. All of my radio stations are still there. All of my destinations are still there. I didn't check the seat settings, as I'm the only one who ever drives it other than the occasional valet.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-14-2013, 09:18 AM
c3uo c3uo is offline
Registered User
Location: Canada
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 30
Mein Auto: Audi
I have the same issue. I rebooted per above and it made no difference. Have not gone to dealer yet though.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-14-2013, 11:01 AM
smk146 smk146 is offline
Registered User
Location: Long Island
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 77
Mein Auto: 2011 X3
Same thing

I tried to reboot per the suggestion and same thing...no change. Rallye motors this Friday.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-14-2013, 06:07 PM
c3uo c3uo is offline
Registered User
Location: Canada
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 30
Mein Auto: Audi
Please post back how you made out and what they did. Mine went about two weeks ago and I will not be able to get to dealer until March.

I suspect sensor is gone due to cold weather we had a few weeks ago and excess humidity in the oil (not enough highway driving). This was the issue with my E90 where the sensor would stop reading properly whenever I had many short starts in cold weather. It got annoying after the third sensor in my first year (!). Luckily, once I had 30,000 miles on the vehicle I had no issues for the next three years.

I understand this might just be a software issue though. Here's hoping.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-14-2013, 06:11 PM
smk146 smk146 is offline
Registered User
Location: Long Island
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 77
Mein Auto: 2011 X3
I don't know

Most of my trips in the car are on highway at fairly high speeds so the engine is fully warmed up. Also synthetic oil really doesn't pick up much water.

I think it is a software glitch. The dealer told me I had to wait because it can be fixed in an hour so I suspect I am not the first customer with this complaint. It is ironic as i was just commenting to someone how trouble free the car has been.

Thanks,

Steve
Reply With Quote
  #9  
Old 01-14-2013, 06:22 PM
noka noka is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: MA
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 339
Mein Auto: 2013 x35i M-Sport
Quote:
Originally Posted by smk146 View Post
...I think it is a software glitch. ...
Strange that it wouldn't have shown up before now but I guess s/w can do funny things (e.g. triggered by elapsed time or mileage).
__________________
2013 x35i (Space Gray, MSport, CW/CWII, DHP, Premium, Premium Sound, Technology, BMW-Apps)
Retired:'09 C300 4Matic, '09 GTI, '06 750i, '05 C55, '04 R32, '03 M5, '02 GTI, 01 M5, '00 M-Coupe, '00 540i/6, '99 M3 Coupe, '98 M3 Coupe, '96 328i, ..., '86 4000CS Quattro, ... too many to list
Reply With Quote
  #10  
Old 01-16-2013, 06:32 AM
smk146 smk146 is offline
Registered User
Location: Long Island
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 77
Mein Auto: 2011 X3
Crazy car fixed itself

I got into it last night and it was back to normal with the correct next service date and it measured the oil. Crazy. Guess I will cancel my appointment as they have nothing to look at!
Reply With Quote
  #11  
Old 01-16-2013, 06:56 AM
noka noka is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: MA
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 339
Mein Auto: 2013 x35i M-Sport
Quote:
Originally Posted by smk146 View Post
I got into it last night and it was back to normal with the correct next service date and it measured the oil. Crazy. Guess I will cancel my appointment as they have nothing to look at!
Unless there is some fault logged.
__________________
2013 x35i (Space Gray, MSport, CW/CWII, DHP, Premium, Premium Sound, Technology, BMW-Apps)
Retired:'09 C300 4Matic, '09 GTI, '06 750i, '05 C55, '04 R32, '03 M5, '02 GTI, 01 M5, '00 M-Coupe, '00 540i/6, '99 M3 Coupe, '98 M3 Coupe, '96 328i, ..., '86 4000CS Quattro, ... too many to list
Reply With Quote
  #12  
Old 01-16-2013, 10:49 AM
TN_SUP TN_SUP is offline
Registered User
Location: Chattanooga
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 23
Mein Auto: 2011 X3 28
same sensor error, now fixed

My 2011 did the same thing at 20k miles, and the dealer FINALLY installed the new software that completely changed the car - no more hesitation, I love my car now! Apparently an update was needed. Unfortunely, my turn signals would not shut off once the steering wheel returned to center, so after a few attempts to fix it, they replaced the unit.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X3 F25 (2011 - current)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 03:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms