Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E34 (1989 - 1995)

E34 (1989 - 1995)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-16-2013, 07:11 PM
bppdx08 bppdx08 is offline
Registered User
Location: Portland
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 2
Mein Auto: 530i
Lurch/Jolt and CEL When Accelerating/Heater Not Blowing Consistently

Hello allÖ Newbie here, so I appreciate you checking out my query. Iíve never been a car person, so bear with my inarticulate attempts to explain whatís going on Ė I read the ďmonologueĒ and will do my best to abide!

I recently purchased a 1995 530i, with an automatic transmission, approx 280k miles. The previous owners installed a rebuilt transmission and new rear brake light wiring within the past year.

About three days after I got it home last month I was just getting on the freeway and accelerating at about 50mph when the car began lurching or jolting, for lack of a better word, and the check engine light came on each time it lurch/jerked and then it would resume accelerating. The car never came to a standstill, but if Iíd been in a manual Iíd liken what was happening to it stalling, feeling-wise.

This has happened one more time, this week, again as I was on the freeway accelerating and around 50mph.

I checked out the links on how to do a ďstomp testĒ and did it this afternoon. Iím having a hard time figuring out the code. What I was getting looked more like Morse code than the code in the example video (mine was 1-short, 1-long, 1-short, 1-long and then repeating ad nauseum). Maybe I did the test inaccurately? Could the 1 long be more like an uninterrupted 2 pulse? If so, that would make the code 1212, which is the Oxygen Sensor 2. But again, I am just making this up. Hereís a video, let me know what you think?

I also did the dashboard cluster test but am not sure how to interpret the reading or if itís even relevant to this issue. But Iíll post that too.

Finally, I donít know whether to consider them related, but the heater has been going off and on for the past two weeks. Sometimes I turn the dial all the way up and there is just no air blowing. Others it blows faintly and cold. Other times it cranks up just fine. There is often a loud thumping in the dashboard area when the heater comes on. Like I said, Iím not sure if itís related but figured it was worth a mention.

Before you worry that your advice will be in vain since Iím such a novice, fear not. I will be able to get my brother to do the heavy lifting but I need to show him the courtesy of doing the legwork first and trying to take care of what I can. If you can suggest somewhere I can look to learn more about this, or ideas on what the issue may be I'd really appreciate it.

Thanks so much for taking a look at this!_a_
__________________
1995 530i, automatic.
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 01-17-2013, 10:04 AM
bppdx08 bppdx08 is offline
Registered User
Location: Portland
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 2
Mein Auto: 530i
Hmm, I'm inept. The videos didn't link in my last post.

Dashboard Cluster Test


Stomp Test
__________________
1995 530i, automatic.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-17-2013, 10:49 PM
Mr._Graybeard Mr._Graybeard is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Wisconsin
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 218
Mein Auto: '95 540i, '87 325ic
Check system voltage, battery connections, ground straps. The stomp test seems to be malfunctioning. This car will behave very erratically if it's not getting 12-plus volts. That's the first thing I'd check.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-18-2013, 05:03 AM
snowsled7 snowsled7 is offline
The Ornery Old Man
Location: SW Mountains
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 980
Mein Auto: GTI
I also think you have a bad electrical connection, and it could be directly related to the blower fan not working properly as well as the stalling. Good place to start!
__________________
Current ride... '13 GTI Wolfsburg
BMW's from my past...
'92 535i/5 '89 325ix/5
'98 750iL '86 325(e)/5
'95 740iL '84 318i/5
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E34 (1989 - 1995)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms