Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X3 E83 (2004 - 2010)

X3 E83 (2004 - 2010)
Talk about the E83 BMW X3 in this forum!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-14-2015, 09:50 AM
wateece wateece is offline
Registered User
Location: Nottingham
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 1
Mein Auto: X3 2D
Too Many Faults in one go

Evening

I have used these forums for ages but this is my 1st post and I cant find exactly what I'm looking for so figured a post would be best.

I have a 56 plate x3 2.0d SE and it has started being a complete pain. I have the dreaded clunking from the back end - Tyres or Diff who knows, but that is the least of my worries.

The last two days the 4x4 light has illuminated along with the yellow brake light, this has then led to to extreme poor running, almost limp mode, but so limp it stalls. It then starts and can be fine or do exactly thye same thing again.

I have read the codes and I have a bank 1 O2 probe fault - 3 types. I also have an intermittent EGR issue, bu the current one is due to me removing teh vac hose. For some reason this helps me get home when this occurs. The EGR has been off recently, cleaned and has been fine since. turbo has also been replaced recently, along with the DMF and clutch.

This has all been in 3 months - My wallet cant cope and my wife is due any day, so I need a reliable car and cant afford to take it to a dealer to simply swap parts until they can fix it.

I think I need a new pre cat O2 sensor, so that is my 1st action - the car has done 116k, so they are due. But i dont get how this links to the other faults.

been reading it could be a battery dying but not sure how to check this without swapping too a new battery - Obviously dont want to do this if not needed.

So any clues - massively appreciated.

thanks

Will
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 12-14-2015, 10:13 AM
joylove joylove is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: USA
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 1,813
Mein Auto: 08 e83 LCI
Wow lots to deal with there. First up check the tire tread depth/rolling circumference rand replace the oil in the gearbox, transfer box (BMW oil only) and diff.

That should fix your clunk but you may have to be prepared for a new gear in the transfer box actuator. Maybe replace the gear and the oil at the same time.

For the rough running it could be made worse by the cold. Reset the codes and fix he ones that come back.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-14-2015, 12:59 PM
jlex jlex is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: NW Pennsylvania
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 577
Mein Auto: 2005 X3.0i
Could be gremlins set loose by a weak battery...
How old is that battery? Do you have another vehicle you can swap a known good battery from?
Reply With Quote
Reply

See More Related BMW Stories


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > X Series > X3 E83 (2004 - 2010)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 07:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2015 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms