Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E34 (1989 - 1995)

E34 (1989 - 1995)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-01-2013, 01:46 PM
e34_spangler's Avatar
e34_spangler e34_spangler is offline
e34 User
Location: ephrata,pa
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 164
Mein Auto: bmw e34
Engine oil press light

I replaced my valve cover gasket yesterday and im getting this engine oil press light coming on and so I checked my oil level its got plenty of oil and the engine sounds great but this light scares me

Sent from my SCH-I535 using Bimmer App
__________________

FLICKR-INSTAGRAM-GMAIL
Reply With Quote
Ads by Google
  #2  
Old 02-01-2013, 02:05 PM
Monsignor's Avatar
Monsignor Monsignor is offline
BMW CCA Memeber #445389
Location: Pineapple Under the Sea
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 3,199
Mein Auto: M50 Big Body
hmmm, VCG should have such an effect on the oil pressure.. coincidental? Did you torque it all down right? Its the gasket on properly? More details please..
__________________


1995 525iA 250k mi
2006 325i/6 57k mi
2003 350Z 88k mi

Instagram: @Titan_E34
Snapchat: Titan_E34
Reply With Quote
  #3  
Old 02-01-2013, 02:35 PM
e34_spangler's Avatar
e34_spangler e34_spangler is offline
e34 User
Location: ephrata,pa
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 164
Mein Auto: bmw e34
Quote:
Originally Posted by Monsignor View Post
hmmm, VCG should have such an effect on the oil pressure.. coincidental? Did you torque it all down right? Its the gasket on properly? More details please..
yeah i did just like in the Bentley manual said and theirs no sign of leaking and i have plenty of oil what else details where you looking for haha sorry don't know what to say the car has always run great for me, did all inspection and oil changes when i should.
__________________

FLICKR-INSTAGRAM-GMAIL
Reply With Quote
  #4  
Old 02-01-2013, 03:12 PM
e34_spangler's Avatar
e34_spangler e34_spangler is offline
e34 User
Location: ephrata,pa
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 164
Mein Auto: bmw e34
Quote:
Originally Posted by e34_spangler View Post
yeah i did just like in the Bentley manual said and theirs no sign of leaking and i have plenty of oil what else details where you looking for haha sorry don't know what to say the car has always run great for me, did all inspection and oil changes when i should.
Noticed its only coming on when car is almost at a stop and or at a stop

Sent from my SCH-I535 using Bimmer App
__________________

FLICKR-INSTAGRAM-GMAIL
Reply With Quote
  #5  
Old 02-01-2013, 03:35 PM
zfxpE34 zfxpE34 is offline
Registered User
Location: Florida
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 98
Mein Auto: 1995 BMW 540i E34
You did change the oil filter right?
Reply With Quote
  #6  
Old 02-01-2013, 04:42 PM
e34_spangler's Avatar
e34_spangler e34_spangler is offline
e34 User
Location: ephrata,pa
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 164
Mein Auto: bmw e34
Quote:
Originally Posted by zfxpE34 View Post
You did change the oil filter right?
unless my mechanic didn't i didn't should i? i saw on other forums for the m20 engine that depending on the oil i put in it can throw this light i did put some oil in cause of how low i was cause it was leaking cause of the gasket needing replaced
__________________

FLICKR-INSTAGRAM-GMAIL
Reply With Quote
  #7  
Old 02-01-2013, 06:44 PM
rv6rick rv6rick is offline
Registered User
Location: Ohio
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 9
Mein Auto: BMW
Same thing happened to me and it was the dreaded notorious oil pump bolts that were coming loose and falling out. Dropped the pan and there were 4 bolts laying in there. Replaced the bolts and it was OK for a few thousand more miles then the light started coming on again at idle and would stay on longer and longer. I put a new oil pump in it and it took care of the problem.

Rick in Ohio

Quote:
Originally Posted by e34_spangler View Post
I replaced my valve cover gasket yesterday and im getting this engine oil press light coming on and so I checked my oil level its got plenty of oil and the engine sounds great but this light scares me

Sent from my SCH-I535 using Bimmer App
Reply With Quote
  #8  
Old 02-01-2013, 06:56 PM
zfxpE34 zfxpE34 is offline
Registered User
Location: Florida
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 98
Mein Auto: 1995 BMW 540i E34
I had this issue, changed my oil filter, and bam no light.
Reply With Quote
  #9  
Old 02-01-2013, 08:43 PM
e34_spangler's Avatar
e34_spangler e34_spangler is offline
e34 User
Location: ephrata,pa
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 164
Mein Auto: bmw e34
Ill try the oil filter tomorrow probably! Thanks a lot guys!

Sent from my SCH-I535 using Bimmer App
__________________

FLICKR-INSTAGRAM-GMAIL
Reply With Quote
  #10  
Old 02-02-2013, 03:09 PM
e34_spangler's Avatar
e34_spangler e34_spangler is offline
e34 User
Location: ephrata,pa
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 164
Mein Auto: bmw e34
Changed oil and oil filter no light but still have this annoying top end noise? Any ideas

Sent from my SCH-I535 using Bimmer App
__________________

FLICKR-INSTAGRAM-GMAIL
Reply With Quote
  #11  
Old 02-02-2013, 03:24 PM
BMR_LVR's Avatar
BMR_LVR BMR_LVR is offline
Humble E34 lover
Location: Asheboro, NC
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 5,264
Mein Auto: 1992 525i
Quote:
Originally Posted by e34_spangler View Post
Changed oil and oil filter no light but still have this annoying top end noise? Any ideas

Sent from my SCH-I535 using Bimmer App
Could you shoot a vid of the engine noise and post it? It's terribly difficult to diagnose noises without being able to hear them.

I note that you have a 92, so that rules out Vanos which can typically cause a noisy engine.
__________________
Most problems are usually something simple !

Quote:
Originally Posted by noego View Post
It's Deja Poo - as in, I've heard this **** before.
Steve

Calypso Red 1992 525i with 200K miles

1991 735i - Sold
1992 525i - Sold
1995 325is - Sold
2000 528i - Sold

Reply With Quote
  #12  
Old 02-02-2013, 04:14 PM
e34_spangler's Avatar
e34_spangler e34_spangler is offline
e34 User
Location: ephrata,pa
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 164
Mein Auto: bmw e34
Quote:
Originally Posted by BMR_LVR View Post
Could you shoot a vid of the engine noise and post it? It's terribly difficult to diagnose noises without being able to hear them.

I note that you have a 92, so that rules out Vanos which can typically cause a noisy engine.
will post soon! thanks
__________________

FLICKR-INSTAGRAM-GMAIL
Reply With Quote
  #13  
Old 02-02-2013, 04:31 PM
e34_spangler's Avatar
e34_spangler e34_spangler is offline
e34 User
Location: ephrata,pa
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 164
Mein Auto: bmw e34

here you go i hope this helps!
__________________

FLICKR-INSTAGRAM-GMAIL
Reply With Quote
  #14  
Old 02-02-2013, 05:05 PM
BMR_LVR's Avatar
BMR_LVR BMR_LVR is offline
Humble E34 lover
Location: Asheboro, NC
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 5,264
Mein Auto: 1992 525i
Hmm... nothing jumps out at me. It could be a worn/early failing hydraulic lifter. It doesn't really sound like what I've heard before with a loose spark plug, but it may be worth checking to ensure that all of yours are tight. It's easy to do and it's free. You could at least rule that out.

By they way, you da' man for taking the vid in the snow like that. Props.
__________________
Most problems are usually something simple !

Quote:
Originally Posted by noego View Post
It's Deja Poo - as in, I've heard this **** before.
Steve

Calypso Red 1992 525i with 200K miles

1991 735i - Sold
1992 525i - Sold
1995 325is - Sold
2000 528i - Sold

Reply With Quote
  #15  
Old 02-02-2013, 05:13 PM
e34_spangler's Avatar
e34_spangler e34_spangler is offline
e34 User
Location: ephrata,pa
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 164
Mein Auto: bmw e34
Quote:
Originally Posted by BMR_LVR View Post
Hmm... nothing jumps out at me. It could be a worn/early failing hydraulic lifter. It doesn't really sound like what I've heard before with a loose spark plug, but it may be worth checking to ensure that all of yours are tight. It's easy to do and it's free. You could at least rule that out.

By they way, you da' man for taking the vid in the snow like that. Props.
its all about the BMW right?(: anything for it! haha but yeah ill check that! i mean i got this noise before when my old man put in regular and i stopped him right away haha and got the ultra back in and stopped the noise, so idk this one bottled me
__________________

FLICKR-INSTAGRAM-GMAIL
Reply With Quote
  #16  
Old 02-02-2013, 05:16 PM
BMR_LVR's Avatar
BMR_LVR BMR_LVR is offline
Humble E34 lover
Location: Asheboro, NC
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 5,264
Mein Auto: 1992 525i
Quote:
Originally Posted by e34_spangler View Post
its all about the BMW right?(: anything for it! haha but yeah ill check that! i mean i got this noise before when my old man put in regular and i stopped him right away haha and got the ultra back in and stopped the noise, so idk this one bottled me
FWIW, I run regular all the time (flame suit on) I have in all of my Bimmers with no problems, but not wanting to start a "regular vs. premium" war
__________________
Most problems are usually something simple !

Quote:
Originally Posted by noego View Post
It's Deja Poo - as in, I've heard this **** before.
Steve

Calypso Red 1992 525i with 200K miles

1991 735i - Sold
1992 525i - Sold
1995 325is - Sold
2000 528i - Sold

Reply With Quote
  #17  
Old 02-02-2013, 05:21 PM
e34_spangler's Avatar
e34_spangler e34_spangler is offline
e34 User
Location: ephrata,pa
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 164
Mein Auto: bmw e34
Quote:
Originally Posted by BMR_LVR View Post
FWIW, I run regular all the time (flame suit on) I have in all of my Bimmers with no problems, but not wanting to start a "regular vs. premium" war
no no please not another war on here! haha and i only ultra cause im running a dinan performance chip and i've noticed big differences in the octane that is used
__________________

FLICKR-INSTAGRAM-GMAIL
Reply With Quote
  #18  
Old 02-02-2013, 06:47 PM
Microtesties Microtesties is online now
Unregistered User
Location: Concord, NH
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 101
Mein Auto: 1990 BMW 525i
I don't think this is an octane issue, doesn't quite have the knock I would expect from a misfire. Metallic tapping is what it sounds like to me, which would likely be cause by the valve-train. Though before you go tearing things apart check the simple things, I once had a similar sound that was caused by a small piece of plastic hitting the fan. Keep in mind though, if you did have low oil pressure before, and are now getting a ticking noise from the head a stuck hydraulic lifter fits the bill. Correct me if I'm wrong, but hydraulic lifters shrink/expand due to changes in oil pressure.

Also, can a valve cover gasket really have an effect on oil pressure? I've never heard that before...
__________________
Year: 1990
Model: 525i
Transmission: 5 speed
Mileage: 250k
Reply With Quote
  #19  
Old 02-02-2013, 07:14 PM
e34_spangler's Avatar
e34_spangler e34_spangler is offline
e34 User
Location: ephrata,pa
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 164
Mein Auto: bmw e34
Quote:
Originally Posted by Microtesties View Post
I don't think this is an octane issue, doesn't quite have the knock I would expect from a misfire. Metallic tapping is what it sounds like to me, which would likely be cause by the valve-train. Though before you go tearing things apart check the simple things, I once had a similar sound that was caused by a small piece of plastic hitting the fan. Keep in mind though, if you did have low oil pressure before, and are now getting a ticking noise from the head a stuck hydraulic lifter fits the bill. Correct me if I'm wrong, but hydraulic lifters shrink/expand due to changes in oil pressure.

Also, can a valve cover gasket really have an effect on oil pressure? I've never heard that before...
yeah i figured it was just by luck that i got that light when i replaced my valve cover gasket ill take a closer look tom. hopefully it'll stop snowing haha
__________________

FLICKR-INSTAGRAM-GMAIL
Reply With Quote
  #20  
Old 02-02-2013, 07:40 PM
Microtesties Microtesties is online now
Unregistered User
Location: Concord, NH
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 101
Mein Auto: 1990 BMW 525i
Best of luck! When you first start it up tomorrow, try to see if the noise is a bit more pronounced then quiets down after a second. That could be a hint toward a valve-train problem.

Unfortunately, remember that lifters should be replaced as a set, rather than individually.
__________________
Year: 1990
Model: 525i
Transmission: 5 speed
Mileage: 250k
Reply With Quote
  #21  
Old 02-02-2013, 08:03 PM
zfxpE34 zfxpE34 is offline
Registered User
Location: Florida
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 98
Mein Auto: 1995 BMW 540i E34
Are you sure your oil was actually changed? I would suggest another change.

I had the exact noise, lifter was ticking. Changed oil again and gone.

I'm glad the filter rid you of that pesky light.
Reply With Quote
  #22  
Old 02-02-2013, 08:14 PM
e34_spangler's Avatar
e34_spangler e34_spangler is offline
e34 User
Location: ephrata,pa
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 164
Mein Auto: bmw e34
Quote:
Originally Posted by zfxpE34 View Post
Are you sure your oil was actually changed? I would suggest another change.

I had the exact noise, lifter was ticking. Changed oil again and gone.

I'm glad the filter rid you of that pesky light.
no i literly was just out in the garage today and put 7 quarts in so its changed haha i did some research and saw on other BMW forums guys are swearing by lucas additivies
__________________

FLICKR-INSTAGRAM-GMAIL
Reply With Quote
  #23  
Old 02-02-2013, 08:20 PM
zfxpE34 zfxpE34 is offline
Registered User
Location: Florida
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 98
Mein Auto: 1995 BMW 540i E34
Lucas has kept my little ford escort alive with 230k and still running like the day My dad bought her in 98
Reply With Quote
  #24  
Old 02-02-2013, 08:21 PM
zfxpE34 zfxpE34 is offline
Registered User
Location: Florida
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 98
Mein Auto: 1995 BMW 540i E34
And you said the mechanic might not have changed the oil filter, so I was just curious.

The purolator filter at auto zone is garbage.
Reply With Quote
  #25  
Old 02-02-2013, 08:29 PM
e34_spangler's Avatar
e34_spangler e34_spangler is offline
e34 User
Location: ephrata,pa
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 164
Mein Auto: bmw e34
Quote:
Originally Posted by zfxpE34 View Post
And you said the mechanic might not have changed the oil filter, so I was just curious.

The purolator filter at auto zone is garbage.
yeah i said that so thought i might as well do and oil change and filter haha sorry if i confused you
__________________

FLICKR-INSTAGRAM-GMAIL
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E34 (1989 - 1995)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms