Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)

E39 (1997 - 2003)
The BMW 5-Series (E39 chassis) was introduced in the United States as a 1997 model year car and lasted until the 2004 when the E60 chassis was released. The United States saw several variations including the 525i, 528i, 530i and 540i. -- View the E39 Wiki

Thread Tools Display Modes
Old 03-02-2013, 03:43 PM
wpg.Lawson wpg.Lawson is offline
Location: Winnipeg
Join Date: Jan 2013
Posts: 96
Mein Auto: 2001 540i-m
Minor winter battery issue

New battery, drove the car the previous day parked it at home and got in it late this afternoon and it didnt turn over, meanwhile the battery is fully charged at 13v, what i did was disconnect the positive then put it back went in the car and it started fine, my question is why will the car not just hold the charge initially. what made it start after reconnecting the battery, is there any symptoms here that stick out to anyone or i should get to checking, input would be nice thanks!
Reply With Quote
Old 03-02-2013, 05:51 PM
Fudman's Avatar
Fudman Fudman is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Sudbury, MA
Join Date: Apr 2007
Posts: 6,559
Mein Auto: '02 530i Sport auto
I suspect that when you originally replaced the battery, your terminal was not properly secured. This allowed sufficient current to start your car, but if it loosened some more after driving around, it did not allow enough current to turn the car over. Reconnecting the battery probably resolved the issue. Just a guess but if you search, a loose connection is a very common cause for starting issues.
Reply With Quote

Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E39 (1997 - 2003)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 12:05 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2015 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms