Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E34 (1989 - 1995)

E34 (1989 - 1995)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-18-2013, 07:57 PM
MrSlick MrSlick is offline
Registered User
Location: Saskatchewan , Canada
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 19
Mein Auto: lots
1992 525i Touring cooling issue

I bought this car from the insurance as a wright off. 1992 525i Touring wagon M50 B25 automatic, this is a pretty rare car around here it's the only one I have ever actually seen. I belive it has something like 240000 km. The back bumper was damaged and would cost more to fix than the car was worth in their opinion. The front bumper also has damage , however it was not in the claim. I have already got a rear bumper , but not a front. BMW's are hard to find around here. My plan is to flip it to afford to fix another BMW I have , actually I have 5 other BMW's to work on.

Anyway , I replaced the rad as it was leaking when I bought it , coolant level sensor , t-stat and upgraded to aluminum housing , new resivoir cap. I also have , but not installed a new water pump and clutch fan. I would have replaced these as well if I had the wrench to do it (probably going to have to invest in one very soon). The water pump does not leak , however it is probably the original.

I have purchased a Bentley manual and followed the instructions to bleed the coolant system. Once it gets up to running temp and the bubbles stop coming I would put the bleed screw back in and temp would quickley rise causing the RPM to go up and down and stall out the car. The temp never went into the red and does not appear to have a blown head gasket. The upper hose is hot and the lower hose is still very cold. What could possibly be the problem the water pump or a bad t-stat? or could it be something else?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_0406.jpg
Views:	27
Size:	125.9 KB
ID:	362904   Click image for larger version

Name:	IMG_0407.jpg
Views:	28
Size:	149.1 KB
ID:	362905   Click image for larger version

Name:	IMG_0409.jpg
Views:	28
Size:	104.6 KB
ID:	362906   Click image for larger version

Name:	IMG_0408.jpg
Views:	31
Size:	133.5 KB
ID:	362907  
Reply With Quote
Advertisement
  #2  
Old 02-19-2013, 04:46 AM
txrealtor txrealtor is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Huntsville, AL
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 188
Mein Auto: '95 525it '95 525i/M
Sounds like the thermostat to me.
__________________

1995 525it/5 98,000 miles
1995 525i 123,000 miles
1995 530i
Reply With Quote
  #3  
Old 02-19-2013, 07:31 AM
Monsignor's Avatar
Monsignor Monsignor is offline
BMW CCA Memeber #445389
Location: Pineapple Under the Sea
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 3,199
Mein Auto: M50 Big Body
OP states he replaced thermostat? could be the waterpump as he says he did not change that yet...
__________________


1995 525iA 250k mi
2003 350Z 88k mi
2014 F-150 0k mi

Instagram: @Titan_E34
Snapchat: Titan_E34
Reply With Quote
  #4  
Old 03-17-2013, 04:21 PM
MrSlick MrSlick is offline
Registered User
Location: Saskatchewan , Canada
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 19
Mein Auto: lots
Well I got the problem figured out today and to say the least I feel like an idiot. When I installed the radiator I forgot to remove the cap for the lower rad hose. Took it off put everything back together blead the system and everything works great.

I am also meating a guy in Regina who is coming from Winipeg with a front bumper for me.
Soon another BMW will be back on the road again , well probably another month at my pace.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E34 (1989 - 1995)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms