Welcome to Bimmerfest -- The #1 Online Community for BMW related information! Please enjoy the discussion forums below and share your experiences with the 200,000 current, new and past BMW owners. The forums are broken out by car model and into other special interest sections such as BMW European Delivery and a special forum to voice your questions to the many BMW dealers on the site to assist our members!

Please follow the links below to help get you started!

Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series

3 Series / 4 Series
The 3 Series / 4 Series Forum. If you would like to see all new posts in all the forums, click here.

 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-22-2004, 04:43 PM
LDV330i LDV330i is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: May 2003
Posts: 6,113
Mein Auto: 2014 335i M-Sport EB
Unhappy Major Electrical Systems Malfunction

This afternoon I filled up with gas in preparation for an out of town trip I had planned for tomorrow. When I started the car I noticed that the radio was playing which was weird when I had been listening to my CD Changer prior to stopping at the gas station. I moved the turn signal stalk and the turn signal did not work. I then see my "check gas cap" come . I also noticed that the A/C was just blowing hot air, compressor is not engaging. I try the "mode" button on my radio but my changer is no longer recognized. When I stopped to check on the gas cap I noticed that my seat memory was gone. Since my dealer is in my neighborhood I drove down there. When I turned on the alarm there were no blinking lights. An SA came a looked at the car and told me I would just have to come back on Monday. I have also noticed my dashboard lights do not work.

This is all so weird. I am so bummed out because I looking forward to this weekend trip that the BMWCCA Tejas Chapter has planned through the Texas Hill Country.

This car should come with a "reset" button.
__________________
Advertisement
  #2  
Old 10-22-2004, 04:51 PM
Kaz's Avatar
Kaz Kaz is offline
King of Rear Clunks
Location: OC, CA
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 12,907
Mein Auto: 01 325iT, 88 M6
Ack, sounds like your GMV went on the fritz.
__________________
2001 325i Touring Alpinweiss/Anthracite cloth, Alpina Softline
1988 M6 Royalblau/Silbergrau Nappa
  #3  
Old 10-22-2004, 04:57 PM
LDV330i LDV330i is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: May 2003
Posts: 6,113
Mein Auto: 2014 335i M-Sport EB
Quote:
Originally Posted by Kaz
Ack, sounds like your GMV went on the fritz.
Sorry for being a noob, what is GMV?
__________________
  #4  
Old 10-22-2004, 05:02 PM
Kaz's Avatar
Kaz Kaz is offline
King of Rear Clunks
Location: OC, CA
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 12,907
Mein Auto: 01 325iT, 88 M6
Quote:
Originally Posted by LDV330i
Sorry for being a noob, what is GMV?
the General Module that controls everything in the 'body electronics'
__________________
2001 325i Touring Alpinweiss/Anthracite cloth, Alpina Softline
1988 M6 Royalblau/Silbergrau Nappa
  #5  
Old 10-22-2004, 07:38 PM
crash8168's Avatar
crash8168 crash8168 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: fay.nc
 
Join Date: May 2004
Posts: 400
Mein Auto: e30
It does disconnect the battery, it sounds as though the gm is locked up.
  #6  
Old 10-22-2004, 07:42 PM
swchang's Avatar
swchang swchang is offline
Family Man User
Location: Baltimore/DC area
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 5,285
Mein Auto: BMW, M-B, Honda
Sorry to hear that man. Is this the 318 or the super M3 beating special ZHP model?
__________________


2004 BMW 330i 6MT Orient Blue Metallic Sand Leather Black Cube Trim ZHP ZCW
  #7  
Old 10-22-2004, 07:47 PM
LDV330i LDV330i is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: May 2003
Posts: 6,113
Mein Auto: 2014 335i M-Sport EB
Quote:
Originally Posted by swchang
Sorry to hear that man. Is this the 318 or the super M3 beating special ZHP model?
It's the 330i.
__________________
  #8  
Old 10-22-2004, 08:09 PM
swchang's Avatar
swchang swchang is offline
Family Man User
Location: Baltimore/DC area
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 5,285
Mein Auto: BMW, M-B, Honda
Quote:
Originally Posted by LDV330i
It's the 330i.
Ouch, sorry to hear. Hope it gets fixed up soon!
__________________


2004 BMW 330i 6MT Orient Blue Metallic Sand Leather Black Cube Trim ZHP ZCW
  #9  
Old 10-22-2004, 08:53 PM
jeffreyslc's Avatar
jeffreyslc jeffreyslc is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Sandy, Utah
 
Join Date: May 2002
Posts: 79
Mein Auto: 2002 330xi
Sounds sorta like my problem I just got fixed (took a week and a half to get it looked at though)

http://forum.e46fanatics.com/showthr...ht=turn+signal

The dealer didn't get any fault codes. The tech checked and tried several things for the A/C problem first, with no luck. I think the SA said a TSB recommended 're-codeing the KOMBI' whatever that is. It worked and all problems went away.

You might save the dealership some time if you mention this solved my problems and may solve yours. I'll bet there are no fault codes and they won't know what to try first.
  #10  
Old 10-22-2004, 09:13 PM
LDV330i LDV330i is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: May 2003
Posts: 6,113
Mein Auto: 2014 335i M-Sport EB
Quote:
Originally Posted by jeffreyslc
Sounds sorta like my problem I just got fixed (took a week and a half to get it looked at though)

http://forum.e46fanatics.com/showthr...ht=turn+signal

The dealer didn't get any fault codes. The tech checked and tried several things for the A/C problem first, with no luck. I think the SA said a TSB recommended 're-codeing the KOMBI' whatever that is. It worked and all problems went away.

You might save the dealership some time if you mention this solved my problems and may solve yours. I'll bet there are no fault codes and they won't know what to try first.
Thanks for the heads up.
__________________
  #11  
Old 10-23-2004, 02:19 AM
johnf's Avatar
johnf johnf is online now
John Firestone
Location: Bremerhaven, Germany
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 2,627
Mein Auto: 1996 318is
Quote:
Originally Posted by jeffreyslc
I think the SA said a TSB recommended 're-codeing the KOMBI' whatever that is. It worked and all problems went away.
KOMBI is short for Instrumentenkombination, that is, the instrument cluster. It holds the master copy of the central coding key (ZCS) which is a long data word the cluster and other electronic components consult to tailor themselves for the car's standard and optional equipment.
  #12  
Old 10-23-2004, 05:50 PM
LDV330i LDV330i is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: May 2003
Posts: 6,113
Mein Auto: 2014 335i M-Sport EB
Today I tried to check all the systems and see what was not working. This is what I have determined:


  • A/C not working. Button controls work, but compressor will not kick in.
  • Radio no longer recognized my CD player nor will it display time
  • Bluetooth ULF connects but is useless because all controls on the left side of the steering wheel are non operational.
  • No turn signal light indicator lights up on dash, although they are working.
  • Outside light in Automatic mode are always on. When the car is shut down they tunrn off instateneously as before there is about a 2 second delay.
  • No instrument panel lighting.
  • Wipers do not work.
  • Turning alarm on/off do not the flashers blink but you still get a beep.
  • Memory in the seats no longer acknowleges the doors is open. You must now maitanin the button depressed as if the door was closed.
  • Outside Passenger side mirror does no turn down on reverse
  • Sunroof does not work.
  • Power windows do not respond to buttons on center console. To roll down windows, car must be stopped and windows rolled down via remote control in key. To roll up the windows it must be done via the driver's door lock.
  • No high beam indicator though they work.
  • No seatbelt or light on chime.
  • Interior light do not turn off when the motor comes on. They have defaulted to the timer of when doors were closed.
  • Interior lights do not come on when motor is shut down.
Aside from the issues above the car seem to run fine. Unfortunately we have been having record setting highs here (90)in Houston and to make things worse it rained on and off all day. So it was hard to get some drive time.
__________________
  #13  
Old 10-23-2004, 05:58 PM
crash8168's Avatar
crash8168 crash8168 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: fay.nc
 
Join Date: May 2004
Posts: 400
Mein Auto: e30
why not disconnect the battery for a little while and see if anything comes back when you reconnect it?
  #14  
Old 10-23-2004, 06:45 PM
EdCT's Avatar
EdCT EdCT is offline
zeddy
Location: Connecticut
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 7,361
Mein Auto: '06 330cic ZHP / '07 M35x
Quote:
Originally Posted by LDV330i
Today I tried to check all the systems and see what was not working. This is what I have determined:


  • A/C not working. Button controls work, but compressor will not kick in.
  • Radio no longer recognized my CD player nor will it display time
  • Bluetooth ULF connects but is useless because all controls on the left side of the steering wheel are non operational.
  • No turn signal light indicator lights up on dash, although they are working.
  • Outside light in Automatic mode are always on. When the car is shut down they tunrn off instateneously as before there is about a 2 second delay.
  • No instrument panel lighting.
  • Wipers do not work.
  • Turning alarm on/off do not the flashers blink but you still get a beep.
  • Memory in the seats no longer acknowleges the doors is open. You must now maitanin the button depressed as if the door was closed.
  • Outside Passenger side mirror does no turn down on reverse
  • Sunroof does not work.
  • Power windows do not respond to buttons on center console. To roll down windows, car must be stopped and windows rolled down via remote control in key. To roll up the windows it must be done via the driver's door lock.
  • No high beam indicator though they work.
  • No seatbelt or light on chime.
  • Interior light do not turn off when the motor comes on. They have defaulted to the timer of when doors were closed.
  • Interior lights do not come on when motor is shut down.
Aside from the issues above the car seem to run fine. Unfortunately we have been having record setting highs here (90)in Houston and to make things worse it rained on and off all day. So it was hard to get some drive time.
I had this same problem last March, turned out to be a loose ground along the circuit connected to the General Module.

It took five hours to find the exact ground which was loose. As it turns out, it was in the door jamb.

My warranty runs out next month, I hope repairs like this don't become frequent, this one would've been 500 bucks to reafix a ground wire!!!

Ed

Last edited by EdCT; 10-23-2004 at 06:47 PM.
  #15  
Old 10-24-2004, 02:51 AM
johnf's Avatar
johnf johnf is online now
John Firestone
Location: Bremerhaven, Germany
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 2,627
Mein Auto: 1996 318is
Quote:
Originally Posted by EdCT
I had this same problem last March, turned out to be a loose ground along the circuit connected to the General Module.

It took five hours to find the exact ground which was loose. As it turns out, it was in the door jamb.
A bad ground would also be my guess.

Out of curiosity, where did you lose the ground to your General Module? At a comb connector grounding point?
  #16  
Old 10-25-2004, 02:02 PM
LDV330i LDV330i is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: May 2003
Posts: 6,113
Mein Auto: 2014 335i M-Sport EB
I just got a call from my SA enquiring about who had installed the Alpine CD player? He has told me that when the Blitzsafe was removed everything went back to normal. I was questioned when all these problems started. I told him "Friday evening" but the CD player/Blitzsafe has been in the car since February without a problem. They are going to continue to check the car before it gets released.
__________________
  #17  
Old 10-25-2004, 02:32 PM
Salvator's Avatar
Salvator Salvator is offline
Livin' like Larry!
Location: NOVA
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 8,849
Mein Auto: 2007 328XiT; 2008 328 CiC
Quote:
Originally Posted by LDV330i
I just got a call from my SA enquiring about who had installed the Alpine CD player? He has told me that when the Blitzsafe was removed everything went back to normal. I was questioned when all these problems started. I told him "Friday evening" but the CD player/Blitzsafe has been in the car since February without a problem. They are going to continue to check the car before it gets released.
I wish you the best of luck... when they start enquiring as to non-standard electronics, it's often the first step to denying that the car had a problem, and trying to pin the blame on your actions (i.e. installing a non-factory CD player) instead... I hope I am just being paranoid, but that's a prime example why I won't install any non-factory components in my car... there is just too much computerized mumbo jumbo going on in there to be certain that you are not inadvertently affecting something...
__________________
  #18  
Old 10-25-2004, 05:12 PM
rgzimmer rgzimmer is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Texas
 
Join Date: May 2004
Posts: 579
Mein Auto: '10 328i; '09 335i
Quote:
Originally Posted by LDV330i
I just got a call from my SA enquiring about who had installed the Alpine CD player? He has told me that when the Blitzsafe was removed everything went back to normal. I was questioned when all these problems started. I told him "Friday evening" but the CD player/Blitzsafe has been in the car since February without a problem. They are going to continue to check the car before it gets released.
Bltzsafe sux. I had one go on the fritz and made my car act all goofy, too. Removed it and went to Soundgate. Open up that blitzsafe and look at the shoddy workmanship and you'll be surprised it worked as long as it did. Mine worked for three months before going bad.

Sorry to be so negative, but that thing looked like an elementary electronics kit was used to put it together and it had fingerprints on it where someone had touched the glue on the circuit board.
__________________
<img src=http://www.bimmerfest.com/forums/picture.php?albumid=2304&pictureid=10885 border=0 alt= />
__________________________

1993 325i - Gray/Gray (sold)
2004 325Cic - Gray/Gray (sold)
2005 330Cic White/Saddle (sold)
2006 330i - TiAg/Black (sold)
2009 335i E90 M Sport Space Gray/Chestnut
2010 328i E93 Alpine White/Saddle (sold)
2012 X5 35d Black Sapphire/Cinnamon
2015 M3 F80 Sakhir Orange/Sakhir Orange Extended (on order)
  #19  
Old 10-25-2004, 06:01 PM
swchang's Avatar
swchang swchang is offline
Family Man User
Location: Baltimore/DC area
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 5,285
Mein Auto: BMW, M-B, Honda
Quote:
Originally Posted by rgzimmer
Bltzsafe sux. I had one go on the fritz and made my car act all goofy, too. Removed it and went to Soundgate. Open up that blitzsafe and look at the shoddy workmanship and you'll be surprised it worked as long as it did. Mine worked for three months before going bad.

Sorry to be so negative, but that thing looked like an elementary electronics kit was used to put it together and it had fingerprints on it where someone had touched the glue on the circuit board.
Yeah, the module I ordered from Crutchfield came apart when I tried to plug the cable in. I had to tape it back together... I'd recommend Soundgate to others who want to spend the extra $20. As for me, I'm enough of a cheapskate that I think I'd still have ordered the Blitzsafe, knowing what I know now.
__________________


2004 BMW 330i 6MT Orient Blue Metallic Sand Leather Black Cube Trim ZHP ZCW
  #20  
Old 10-25-2004, 08:44 PM
LDV330i LDV330i is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: May 2003
Posts: 6,113
Mein Auto: 2014 335i M-Sport EB
Talking My car has been made whole again!!

Yes, it is a good as new.

The technician disconnected my Blitzafe adaptor and everything started working as normal. Further checks could not find any issues with my car. My CA continued to imply that the use of an aftermarket piece equipment had caused the problem. I ask in if he had found any fault codes indicating that to which he responded there were no fault codes. After everything cleared the Blitzafe adapter was reconnected and nothing failed. So my MP3 changer is working and back to normal. The CA admitted that there was strong posibility that the problem could have been caused by a loose connection and not necessarily by the Blitzsafe adapter. As was noted by an earlier poster, dealer are all to eager to jump the gun and blame any aftermaket piece of equipment as the culprit for many issues.

I had gone to pick up my car prepared to pay a bill because of my earlier conversation with my CA regarding a non OEM changer. I was told they would not ask me to pay the check out charge (1 hr.=$100) though they could because the problem was not warranty related but if the issue ever came up again they would ask me to yank out the Blitzsafe adapter and Alpine changer. They did not even provide any paperwork so this "repair" was off the record. And this for a dealer from whom I did not buy my car from, though I have had my cars serviced there for the past 5 years.
__________________
  #21  
Old 10-25-2004, 08:58 PM
jeffreyslc's Avatar
jeffreyslc jeffreyslc is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Sandy, Utah
 
Join Date: May 2002
Posts: 79
Mein Auto: 2002 330xi
Quote:
Originally Posted by LDV330i
I just got a call from my SA enquiring about who had installed the Alpine CD player? He has told me that when the Blitzsafe was removed everything went back to normal. I was questioned when all these problems started. I told him "Friday evening" but the CD player/Blitzsafe has been in the car since February without a problem. They are going to continue to check the car before it gets released.
There was a link in my reply above which has another link in it. Anyway, here it is:
http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=181569
The problem turned out to be the Blitzsafe and he opened it up and cleaned it up and apparently got things working again. Just thought I would mention it.
  #22  
Old 10-25-2004, 10:15 PM
LDV330i LDV330i is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Houston, TX
 
Join Date: May 2003
Posts: 6,113
Mein Auto: 2014 335i M-Sport EB
Quote:
Originally Posted by jeffreyslc
There was a link in my reply above which has another link in it. Anyway, here it is:
http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=181569
The problem turned out to be the Blitzsafe and he opened it up and cleaned it up and apparently got things working again. Just thought I would mention it.
I did see that post. I thnk in my case it was one of the connections outside the box.

I was getting ready to order an XM satellite radio kit that comes with a Blitzsafe adapter (no Soundgate adapter available) so I am going to wait a while on that mod.
__________________
 

Bookmarks


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 3 Series / 4 Series
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
BMW ConnectedDrive: ChrisTO General BMW 12 11-08-2005 06:41 AM
Question about HK/Standard audio systems dudley821 3 Series / 4 Series 8 08-08-2003 07:56 AM
t Nick T. The Test Board 5 07-05-2003 09:25 AM
740iL Aftermarket NAV-DVD-TV Systems?? 740iL Sport General BMW 0 04-27-2003 08:17 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2011 performanceIX, Inc. All Rights Reserved .: guidelines .:. privacy .:. terms