New Code: Active Blind Spot Detection System Activation at Lower Speeds - Bimmerfest - BMW Forums



Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > The Best of Bimmerfest! > BMW Coding and Programming

BMW Coding and Programming
Discuss coding options and features on your BMW here.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-08-2013, 10:01 AM
JEG23 JEG23 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: USA
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 314
Mein Auto: 550i
New Code: Active Blind Spot Detection System Activation at Lower Speeds

The Active Blind Spot Detection has two radar sensors below the rear bumper to monitor the area behind and next to the vehicle at speeds above approx. 30 mph/50 kmh.

This has saved me on a quite a few occasions from changing lanes at the wrong time.

Before you change lanes after setting the turn signal, the system issues a warning when there is a car close behind. The lamp in the housing of the exterior mirror flashes and the steering wheel vibrates.

One minor issue I have with this system is that it only is active at speeds above 30 mph/50 km/h. You can change that by adjusting the following code:


ICM->3000 Daten, F8->Hc2_i_CPar_Aktiv_v_low-> 25 kmh (the default is 50 km/h)



For the F10 (and the F06-thanks to djsaad1 for the information) this will set your system to show alarms at 17 mph/25km/h. Setting anything below 25 km/h in the F10/F06 WILL result in a system error after you start driving, so I do not recommend selecting anything less than that.

When you turn on the system, the instrument cluster will show the new speed above which active blind warnings can be issued:

Click image for larger version

Name:	Active Blind.jpg
Views:	683
Size:	294.3 KB
ID:	361355

You can now receive warnings at lower speeds than the default.

Notes:

1) Any errors/or malfunctions will clear up after a complete car shutdown.

2) Again, settings below 25 km/h will results in system errors once you start driving.

Many thanks to Sean and to djsaad1 for their help and testing. None of these code changes are possible without the resources, tools and advice provided by Shawn, Sean and others.

JEG23
__________________
2011 550i
Space Gray /Black Nappa, Dark Wood
ZAV, ZCV, ZCW, ZDA, ZP2, 4NB, 5DF, 610, 2VH, 465, 6UK, 5DL, 6NR
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-08-2013, 10:25 AM
oneon3putts oneon3putts is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Los Angeles
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 131
Mein Auto: 2013 535
Nice find! Thank you! Is this a werte change? I will try this tonight...
__________________

2013 535i ED: 12/7/12
2010 550i ED: 2/15/10 Retired
2008 550i Retired
2006 530i Retired
Reply With Quote
  #3  
Old 02-08-2013, 10:26 AM
JEG23 JEG23 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: USA
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 314
Mein Auto: 550i
Quote:
Originally Posted by oneon3putts View Post
Nice find! Thank you! Is this a werte change? I will try this tonight...
oneon3putts,



It is not a werte change, it is a simple scroll down selection.

JEG23
__________________
2011 550i
Space Gray /Black Nappa, Dark Wood
ZAV, ZCV, ZCW, ZDA, ZP2, 4NB, 5DF, 610, 2VH, 465, 6UK, 5DL, 6NR
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #4  
Old 02-08-2013, 10:28 AM
oneon3putts oneon3putts is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Los Angeles
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 131
Mein Auto: 2013 535
Thank you!
__________________

2013 535i ED: 12/7/12
2010 550i ED: 2/15/10 Retired
2008 550i Retired
2006 530i Retired
Reply With Quote
  #5  
Old 02-08-2013, 11:41 AM
djsaad1 djsaad1 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Here
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1,401
Mein Auto: range rover
This is a great find! 30mph always seemed too high for me. I actually had no clue that it warns you even more when trying to change lanes.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-08-2013, 12:59 PM
JEG23 JEG23 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: USA
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 314
Mein Auto: 550i
Quote:
Originally Posted by djsaad1 View Post
This is a great find! 30mph always seemed too high for me. I actually had no clue that it warns you even more when trying to change lanes.


It actually vibrates the wheel and the triangle flashes like crazy when you try to change lanes.

You are obviously a better driver than me

JEG23
__________________
2011 550i
Space Gray /Black Nappa, Dark Wood
ZAV, ZCV, ZCW, ZDA, ZP2, 4NB, 5DF, 610, 2VH, 465, 6UK, 5DL, 6NR
Reply With Quote
  #7  
Old 02-09-2013, 11:53 AM
shawnsheridan's Avatar
shawnsheridan shawnsheridan is offline
bimmerfest Supporting Member
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 36,268
Mein Auto: 2016 650i GC M-Sport
For your collection JEG:

:
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.

Last edited by shawnsheridan; 02-09-2013 at 12:01 PM.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-10-2013, 04:19 AM
fahadcom fahadcom is offline
Registered User
Location: Saudi arabia
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 58
Mein Auto: BMW F02 2013
Great find, Thank you all
Reply With Quote
  #9  
Old 02-10-2013, 10:17 AM
Ausfahrt Ausfahrt is offline
Groccery Getter
Location: NY/CT/MO
 
Join Date: May 2002
Posts: 263
Mein Auto: E46 325iT/F10 550
I just did this and when I pushed the blind spot detection button the picture I got was, "System available as of 17mph ONLY".

What is everyones ICM->3000 Daten, F8->Hc2_i_CPar_Aktiv_v_high set as?
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 02-10-2013, 10:21 AM
JEG23 JEG23 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: USA
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 314
Mein Auto: 550i
Quote:
Originally Posted by Ausfahrt View Post
I just did this and when I pushed the blind spot detection button the picture I got was, "System available as of 17mph ONLY".

What is everyones ICM->3000 Daten, F8->Hc2_i_CPar_Aktiv_v_high set as?
Ausfahrt,

Setting of Hc2_i_CPar_Aktiv_v_high has no effect on this system as far as all my testing. Are you sure it says "only" and it does not look like the picture I posted above? Have you physically tested the system before your posting? Is your system language set to US english?

JEG23
__________________
2011 550i
Space Gray /Black Nappa, Dark Wood
ZAV, ZCV, ZCW, ZDA, ZP2, 4NB, 5DF, 610, 2VH, 465, 6UK, 5DL, 6NR

Last edited by JEG23; 02-10-2013 at 10:22 AM.
Reply With Quote
  #11  
Old 02-10-2013, 11:19 AM
Ausfahrt Ausfahrt is offline
Groccery Getter
Location: NY/CT/MO
 
Join Date: May 2002
Posts: 263
Mein Auto: E46 325iT/F10 550
Quote:
Originally Posted by JEG23 View Post
Ausfahrt,

Setting of Hc2_i_CPar_Aktiv_v_high has no effect on this system as far as all my testing. Are you sure it says "only" and it does not look like the picture I posted above? Have you physically tested the system before your posting? Is your system language set to US english?

JEG23
Well I changed the high thinking that was the problem. It did not change anything. Actually I made a rookie mistake and I forgot what the default was on Hc2_i_CPar_Aktiv_v_high. So can someone check and see what theirs are set to? I want to set the high and low back to the original and see if I still get the ONLY. System language is set to US english.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_2970.jpg
Views:	584
Size:	66.8 KB
ID:	361651   Click image for larger version

Name:	IMG_2971.jpg
Views:	467
Size:	71.9 KB
ID:	361652  
__________________

Last edited by Ausfahrt; 02-10-2013 at 11:37 AM.
Reply With Quote
  #12  
Old 02-10-2013, 11:22 AM
JEG23 JEG23 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: USA
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 314
Mein Auto: 550i
Quote:
Originally Posted by Ausfahrt View Post
Well I changed the high thinking that was the problem but it did not change anything. It stll had the ONLY. Actually I made a rookie mistake and I forgot what the default was on Hc2_i_CPar_Aktiv_v_high so I can change things back to original and see if I still get the ONLY.
Ausfahrt,

The default for that setting is 70 kmh. Can you also test the system function?

Can you please report back your findings?

JEG23
__________________
2011 550i
Space Gray /Black Nappa, Dark Wood
ZAV, ZCV, ZCW, ZDA, ZP2, 4NB, 5DF, 610, 2VH, 465, 6UK, 5DL, 6NR
Reply With Quote
  #13  
Old 02-10-2013, 11:29 AM
Ausfahrt Ausfahrt is offline
Groccery Getter
Location: NY/CT/MO
 
Join Date: May 2002
Posts: 263
Mein Auto: E46 325iT/F10 550
Quote:
Originally Posted by JEG23 View Post
Ausfahrt,

The default for that setting is 70 kmh. Can you also test the system function?

Can you please report back your findings?

JEG23
Thank You. At the moment it's raining. I will test it as soon as it clears.
__________________

Last edited by Ausfahrt; 02-10-2013 at 11:35 AM.
Reply With Quote
  #14  
Old 02-10-2013, 12:08 PM
JEG23 JEG23 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: USA
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 314
Mein Auto: 550i
Quote:
Originally Posted by Ausfahrt View Post
Thank You. At the moment it's raining. I will test it as soon as it clears.
Please check that you did not change:

Hc2_i_CPar_Fkt_Aktiv

That should be set to:

HC2 low aktiv

JEG23
__________________
2011 550i
Space Gray /Black Nappa, Dark Wood
ZAV, ZCV, ZCW, ZDA, ZP2, 4NB, 5DF, 610, 2VH, 465, 6UK, 5DL, 6NR
Reply With Quote
  #15  
Old 02-10-2013, 03:26 PM
Ausfahrt Ausfahrt is offline
Groccery Getter
Location: NY/CT/MO
 
Join Date: May 2002
Posts: 263
Mein Auto: E46 325iT/F10 550
Quote:
Originally Posted by JEG23 View Post
Please check that you did not change:

Hc2_i_CPar_Fkt_Aktiv

That should be set to:

HC2 low aktiv

JEG23
I didn't mess with Hc2_i_CPar_Fkt_Aktiv. I just took it out and everything seems to be working. I also went back and put Hc2_i_CPar_Aktiv_v_high back to 70 kmh and I still have it saying, "System available from 17mph ONLY"

Has anybody else tried this?
__________________
Reply With Quote
  #16  
Old 02-10-2013, 04:16 PM
JEG23 JEG23 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: USA
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 314
Mein Auto: 550i
Quote:
Originally Posted by Ausfahrt View Post
I didn't mess with Hc2_i_CPar_Fkt_Aktiv. I just took it out and everything seems to be working. I also went back and put Hc2_i_CPar_Aktiv_v_high back to 70 kmh and I still have it saying, "System available from 17mph ONLY"

Has anybody else tried this?
So despite the fact that it says "only" instead of "as of", it is working as it is suposed to and giving you warnings from 17 mph and above?

Perhaps the language used in the warning was changed in later updates of the software. If it is working, I really do not see what is the issue.

As for hearing from others for which this has worked, good luck. We only usualy hear from those with complaints.

JEG23
__________________
2011 550i
Space Gray /Black Nappa, Dark Wood
ZAV, ZCV, ZCW, ZDA, ZP2, 4NB, 5DF, 610, 2VH, 465, 6UK, 5DL, 6NR

Last edited by JEG23; 02-10-2013 at 04:20 PM.
Reply With Quote
  #17  
Old 02-10-2013, 05:22 PM
Ausfahrt Ausfahrt is offline
Groccery Getter
Location: NY/CT/MO
 
Join Date: May 2002
Posts: 263
Mein Auto: E46 325iT/F10 550
Quote:
Originally Posted by JEG23 View Post
So despite the fact that it says "only" instead of "as of", it is working as it is suposed to and giving you warnings from 17 mph and above?

Perhaps the language used in the warning was changed in later updates of the software. If it is working, I really do not see what is the issue.

As for hearing from others for which this has worked, good luck. We only usualy hear from those with complaints.

JEG23
Yup, it seems to be working. No issue really. I was just curious if anybody else said the same thing or am I the only one?

Thanks for your help JEG23!
__________________
Reply With Quote
  #18  
Old 02-10-2013, 05:24 PM
JEG23 JEG23 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: USA
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 314
Mein Auto: 550i
Quote:
Originally Posted by Ausfahrt View Post
Yup, it seems to be working. No issue really. I was just curious if anybody else said the same thing or am I the only one?

Thanks for your help JEG23!
My pleasure. Feedback is always welcomed

JEG23
__________________
2011 550i
Space Gray /Black Nappa, Dark Wood
ZAV, ZCV, ZCW, ZDA, ZP2, 4NB, 5DF, 610, 2VH, 465, 6UK, 5DL, 6NR
Reply With Quote
  #19  
Old 02-13-2013, 12:21 PM
oneon3putts oneon3putts is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Los Angeles
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 131
Mein Auto: 2013 535
Quote:
Originally Posted by Ausfahrt View Post
Yup, it seems to be working. No issue really. I was just curious if anybody else said the same thing or am I the only one?

Mine says "ONLY" too. But the system seems to be working fine.
__________________

2013 535i ED: 12/7/12
2010 550i ED: 2/15/10 Retired
2008 550i Retired
2006 530i Retired
Reply With Quote
  #20  
Old 02-13-2013, 12:24 PM
JEG23 JEG23 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: USA
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 314
Mein Auto: 550i
Quote:
Originally Posted by oneon3putts View Post
Mine says "ONLY" too. But the system seems to be working fine.
Thanks for the feedback. It seems there are a few grammatically challenged cars out there.

JEG23
__________________
2011 550i
Space Gray /Black Nappa, Dark Wood
ZAV, ZCV, ZCW, ZDA, ZP2, 4NB, 5DF, 610, 2VH, 465, 6UK, 5DL, 6NR
Reply With Quote
  #21  
Old 02-13-2013, 12:28 PM
djsaad1 djsaad1 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Here
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1,401
Mein Auto: range rover
I can see how it's confusing, but it does have a "from" in there so it technically makes sense.
Reply With Quote
  #22  
Old 02-13-2013, 10:34 PM
jdco jdco is offline
Registered User
Location: Denver, CO
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 47
Mein Auto: 650I
Just coded it in my m5 and it's working great.

It was changed to HcSwcCPar_i_Hc2_Aktiv_v_low for any other M5 owners wanting to do this.
Reply With Quote
  #23  
Old 02-13-2013, 10:54 PM
fahadcom fahadcom is offline
Registered User
Location: Saudi arabia
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 58
Mein Auto: BMW F02 2013
In my condition setting the speed to 25kmh give an error while I'm driving . So i Chang it to 30kmh and so far no error.

F02 2013

Last edited by fahadcom; 02-13-2013 at 10:57 PM.
Reply With Quote
  #24  
Old 06-01-2013, 02:41 AM
Motor-Frank Motor-Frank is offline
Registered User
Location: Germany
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 6
Mein Auto: 530 xd
can't find the setting

Hi there,

I realy like to code the setting to work below the 50km/h, but I can't find the setting. I have found ICM but I don't have the setting. Any ideas?

Thanks in advance
Frank
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	icm.JPG
Views:	384
Size:	15.8 KB
ID:	379635   Click image for larger version

Name:	icm2.JPG
Views:	492
Size:	28.3 KB
ID:	379636  
Reply With Quote
  #25  
Old 06-01-2013, 02:47 AM
shawnsheridan's Avatar
shawnsheridan shawnsheridan is offline
bimmerfest Supporting Member
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 36,268
Mein Auto: 2016 650i GC M-Sport
Quote:
Originally Posted by Motor-Frank View Post
Hi there,

I realy like to code the setting to work below the 50km/h, but I can't find the setting. I have found ICM but I don't have the setting. Any ideas?

Thanks in advance
Frank
What is the name of your ICM CAFD?
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Reply With Quote
Reply

See More Related BMW Stories


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > The Best of Bimmerfest! > BMW Coding and Programming
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
© 2001- VerticalScope Inc. All rights reserved.