F45/F46/F48/F55/F56 Coding Thread - Page 2 - Bimmerfest - BMW Forums



Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > The Best of Bimmerfest! > BMW Coding and Programming

BMW Coding and Programming
Discuss coding options and features on your BMW here.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #26  
Old 04-24-2016, 07:53 PM
fjsato fjsato is offline
Registered User
Location: Sao Paulo, BR
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 28
Mein Auto: Mini Cooper JCW F56 Moon
F45/F46/F48/F55/F56 Coding Thread

Hi,

About the coding below:

HU_NBT_EVO
HUD_SPORTANZEIGE_ENABLE, HUD_SPORTANZEIGE_FES_ENABLE, HUD_SPORTANZEIGE_MS_GASSE_ENABLE

KOMBI
HUD_SPORTANZEIGE_ENABLE, HUD_SPORTANZEIGE_FES_ENABLE,
HUD_SPORTANZEIGE_MS_GASSE_ENABLE
HUD_FAHRSTUFE_ENABLE

On my car I already do this and work perfectly.

But, today I try to do the same coding to another mini 2014 and didn't work. I change the same parameters but I unable to activate the sport his on the idrive.

Any idea?

His car: F56_16_03_502 - 2014

Tks!!!

Sato.
__________________
Mini Cooper S 2010 R56 Volcanic Red
Mini Cooper S 2016 F56 Eletric Blue
Mini Cooper JCW 2018 F56 Moonwalker Gray
---------------------------

Last edited by fjsato; 04-24-2016 at 07:55 PM.
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #27  
Old 04-24-2016, 07:54 PM
fjsato fjsato is offline
Registered User
Location: Sao Paulo, BR
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 28
Mein Auto: Mini Cooper JCW F56 Moon
F45/F46/F48/F55/F56 Coding Thread

Quote:
Originally Posted by Almaretto View Post
I am guessing you do not need FH_TUERAUF_STOP_MAUT_REAR.

Not! Only without "rear"
__________________
Mini Cooper S 2010 R56 Volcanic Red
Mini Cooper S 2016 F56 Eletric Blue
Mini Cooper JCW 2018 F56 Moonwalker Gray
---------------------------

Last edited by fjsato; 04-24-2016 at 07:55 PM.
Reply With Quote
  #28  
Old 04-24-2016, 09:59 PM
Almaretto's Avatar
Almaretto Almaretto is offline
Super Moderator
Location: Mountain View, CA
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 7,010
Mein Auto: Test Vehicles
Quote:
Originally Posted by fjsato View Post
Not! Only without "rear"
I have never actually sat in one before so did not know if they were hidden...could not tell from picture.
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #29  
Old 04-25-2016, 05:29 AM
Roonster Roonster is offline
Registered User
Location: Upper Bavaria, Germany
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 10
Mein Auto: MINI F54 S & SD All4
Same Problem here.
Coded it to two MINI F54 (S and SD) without Problems. Both were built late 2015 with I-Level F056-15-11-503

Picked up my third Clubman SD ALL4 last weekend an tried to code it but without success. I-Level is F056-16-03-502

I've double checked all coding entries to prevent any mistakes but I would bet that MINI/BMW blocked this feature on newer I-Level.

It's the same with WiFi. when it was discovered by some coders, it worked for a while very good but then BMW released a new I-Level in 2014 and since this, you can code it but you can't activate it.

Roonster.

Quote:
Originally Posted by fjsato View Post
Hi,

About the coding below:

HU_NBT_EVO
HUD_SPORTANZEIGE_ENABLE, HUD_SPORTANZEIGE_FES_ENABLE, HUD_SPORTANZEIGE_MS_GASSE_ENABLE

KOMBI
HUD_SPORTANZEIGE_ENABLE, HUD_SPORTANZEIGE_FES_ENABLE,
HUD_SPORTANZEIGE_MS_GASSE_ENABLE
HUD_FAHRSTUFE_ENABLE

On my car I already do this and work perfectly.

But, today I try to do the same coding to another mini 2014 and didn't work. I change the same parameters but I unable to activate the sport his on the idrive.

Any idea?

His car: F56_16_03_502 - 2014

Tks!!!

Sato.
Reply With Quote
  #30  
Old 04-25-2016, 12:24 PM
fjsato fjsato is offline
Registered User
Location: Sao Paulo, BR
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 28
Mein Auto: Mini Cooper JCW F56 Moon
Quote:
Originally Posted by Roonster View Post
Same Problem here.
Coded it to two MINI F54 (S and SD) without Problems. Both were built late 2015 with I-Level F056-15-11-503

Picked up my third Clubman SD ALL4 last weekend an tried to code it but without success. I-Level is F056-16-03-502

I've double checked all coding entries to prevent any mistakes but I would bet that MINI/BMW blocked this feature on newer I-Level.

It's the same with WiFi. when it was discovered by some coders, it worked for a while very good but then BMW released a new I-Level in 2014 and since this, you can code it but you can't activate it.

Roonster.
Hi!

First, what I can do activating the WIFI? Really doesn't understand.

Second, the F56 which didn't work the coding is older than mine, but I check my car and the Version is the same (F56_16_03_502). I've tried today again, without success.

Any idea?

Sato.
__________________
Mini Cooper S 2010 R56 Volcanic Red
Mini Cooper S 2016 F56 Eletric Blue
Mini Cooper JCW 2018 F56 Moonwalker Gray
---------------------------

Last edited by fjsato; 04-25-2016 at 12:28 PM.
Reply With Quote
  #31  
Old 04-26-2016, 10:00 AM
Roonster Roonster is offline
Registered User
Location: Upper Bavaria, Germany
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 10
Mein Auto: MINI F54 S & SD All4
Quote:
Originally Posted by fjsato View Post
Hi!

First, what I can do activating the WIFI? Really doesn't understand.

Second, the F56 which didn't work the coding is older than mine, but I check my car and the Version is the same (F56_16_03_502). I've tried today again, without success.

Any idea?

Sato.
Hi,

to pre-activate WiFi search in the Headunit for all Entries with WLAN in it and set them active. After coding the Headunit, you will find "WLAN" as ew entry below "Bluetooth" in the "Connections" section of the iDrive. You can set some parameter but you van't select the important one: "Activate WLAN" The checkbox is without function.
In old I-Level versions (Early versions for the NBT Headunit) it was possible to activate WLAN/WiFi.

In the Bimmerfest "BMW Coding and Programming" section is a topic dedicated to WLAN in NBT/NBTevo Headunits.


Regarding the F056_16_03_502: Are you sure that this is the I-Level installed in your car and not only the latest psdzdata in your E-Sys Folder? Could you please double check it with ISTA+ (Rheingold/ISTA/D)?

On my 3 F54, two of them have the F056-15-11-503 and the Sportdisplay in the HUD works. The brand new one with exact identical options list has the F056-16-03-502 installed and the coding didn't worked. Tried it several times.

If the I-Level is really the same and in one car it worked and in the other car not, really, I don't have any idea.

Had the same issue in a German MINI forum and they experienced the same after an I-Level update to the actual version, coming from an older version.

UPDATE: I've recoded HU_NBT2 and KOMBI today and now the Sportdisplay in the HUD is working. I don't have any idea why it is working now...

Last edited by Roonster; 04-28-2016 at 01:12 PM.
Reply With Quote
  #32  
Old 05-06-2016, 12:03 PM
mekatu mekatu is offline
Registered User
Location: Turkey
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 12
Mein Auto: 2015 F45 active Tourer
I have coded 6NS - Enhanced Bluetooth to my F45 218i 2014. Office menu and two simultaneous phone pairing is active. No problem with iDrive at all.
But when tried to update the software over USB with the file that I downloaded from BMW web site by using my car's VIN, it says "the update is not compatible with the car". Before coding 6NS, I was able to update with the same software (UPD07012.bin). It seems it is because of the 6 NS addition but how can I find the proper update software, if any?
Reply With Quote
  #33  
Old 05-21-2016, 04:19 PM
arykish arykish is offline
Registered User
Location: USA
 
Join Date: May 2016
Posts: 3
Mein Auto: Mini F55
Hi Guys,
I am new here. I am looking to code my 2015 Mini F55. I might get lots of questions as I go through this process and I will try to post them in clear here. Many thanks in advance.

My first question is
1. Will this void the warranty of my Mini?


Thank you

Regards,
Ary
Reply With Quote
  #34  
Old 05-21-2016, 06:56 PM
shawnsheridan's Avatar
shawnsheridan shawnsheridan is online now
bimmerfest Supporting Member
Location: Houston, TX
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 36,263
Mein Auto: 2016 650i GC M-Sport
Quote:
Originally Posted by arykish View Post
Hi Guys,
I am new here. I am looking to code my 2015 Mini F55. I might get lots of questions as I go through this process and I will try to post them in clear here. Many thanks in advance.

My first question is
1. Will this void the warranty of my Mini?


Thank you

Regards,
Ary
No.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Reply With Quote
  #35  
Old 05-24-2016, 02:14 AM
gspiliot gspiliot is offline
Registered User
Location: Greece
 
Join Date: May 2016
Posts: 2
Mein Auto: F48
Retrofitting 5DF to F48?

Hello,

My F48 came with KAFAS, 544 (cruise control with brake assist) and 5AV (active guard). It also displays traffic signals and has 8TF Pedestrian warning with city breaking function. It seems to me that some of the 5AS driving assistance pack systems are enabled individually but not all (e.g. Lane warning is not there). Since 544 is so close to 5DF (Active Cruise Control, actually in the service manual it is referred to as "a sub-function of ACC Stop&Go" ) is it possible to retrofit it by VO coding and changing the buttons on the wheel to include the distance setting? What about the other missing options from 5AS like the Lane Departure Warning?


Thanks!
Reply With Quote
  #36  
Old 05-24-2016, 11:03 AM
Almaretto's Avatar
Almaretto Almaretto is offline
Super Moderator
Location: Mountain View, CA
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 7,010
Mein Auto: Test Vehicles
Quote:
Originally Posted by gspiliot View Post
Hello,

My F48 came with KAFAS, 544 (cruise control with brake assist) and 5AV (active guard). It also displays traffic signals and has 8TF Pedestrian warning with city breaking function. It seems to me that some of the 5AS driving assistance pack systems are enabled individually but not all (e.g. Lane warning is not there). Since 544 is so close to 5DF (Active Cruise Control, actually in the service manual it is referred to as "a sub-function of ACC Stop&Go" ) is it possible to retrofit it by VO coding and changing the buttons on the wheel to include the distance setting? What about the other missing options from 5AS like the Lane Departure Warning?


Thanks!
You would need the dash control switch, vibrating steering wheel, and front ACC distance sensor.
Reply With Quote
  #37  
Old 05-24-2016, 03:24 PM
gspiliot gspiliot is offline
Registered User
Location: Greece
 
Join Date: May 2016
Posts: 2
Mein Auto: F48
Ok, scratch LDW out, since the vibrating steering wheel is an expensive component. For ACC it is stated in the service manual that the F48 has no Distance Sensor and utilizes only the KAFAS camera module. There are also no dash control buttons since everything is being setup through iDrive. Since the breaking function and camera are already there I cannot see what else is missing...
Reply With Quote
  #38  
Old 05-24-2016, 05:26 PM
Almaretto's Avatar
Almaretto Almaretto is offline
Super Moderator
Location: Mountain View, CA
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 7,010
Mein Auto: Test Vehicles
Quote:
Originally Posted by gspiliot View Post
Ok, scratch LDW out, since the vibrating steering wheel is an expensive component. For ACC it is stated in the service manual that the F48 has no Distance Sensor and utilizes only the KAFAS camera module. There are also no dash control buttons since everything is being setup through iDrive. Since the breaking function and camera are already there I cannot see what else is missing...
Maybe this will help.
Attached Files
File Type: pdf Rheingold - F48 Camera Based Driver Assist.pdf (443.4 KB, 2738 views)
Reply With Quote
  #39  
Old 06-22-2016, 02:54 AM
BB-Driver BB-Driver is offline
Registered User
Location: Germany
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 26
Send a message via ICQ to BB-Driver
Mein Auto: 1M
Does somebody know how to code the visual JCW gauge on an MCS?

Reply With Quote
  #40  
Old 06-29-2016, 09:52 PM
kentonchen kentonchen is offline
Registered User
Location: NK
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 14
Mein Auto: mini f56
My F56s default only RPA
I bought four RDC sensor plug in the rim.(S180052056G)
I coding FA as blow:
1.RemoteControl30D0->RC_RDC_ENABLE=aktiv
2.RDC_DRUCK_TEMP=druck_und_temperatur
3.HU_NBT->RDC=aktiv
4.HU_NBT->REIFENUEBERWACHUNG_RDC_RPA=rdc
5.HU_NBT->RPA=nicht_aktiv
6.RDC_SAFETY=aktiv 01

But the display only "--bar" and "--C"
Can't detect Tire pressure and temperature.

Any idea?
Reply With Quote
  #41  
Old 06-29-2016, 09:58 PM
Almaretto's Avatar
Almaretto Almaretto is offline
Super Moderator
Location: Mountain View, CA
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 7,010
Mein Auto: Test Vehicles
Quote:
Originally Posted by kentonchen View Post
My F56s default only RPA
I bought four RDC sensor plug in the rim.(S180052056G)
I coding FA as blow:
1.RemoteControl30D0->RC_RDC_ENABLE=aktiv
2.RDC_DRUCK_TEMP=druck_und_temperatur
3.HU_NBT->RDC=aktiv
4.HU_NBT->REIFENUEBERWACHUNG_RDC_RPA=rdc
5.HU_NBT->RPA=nicht_aktiv
6.RDC_SAFETY=aktiv 01

But the display only "--bar" and "--C"
Can't detect Tire pressure and temperature.

Any idea?
Does it never detect? It will not read when you first turn on car; you must drive car before it takes measurement.
Reply With Quote
  #42  
Old 06-29-2016, 10:12 PM
kentonchen kentonchen is offline
Registered User
Location: NK
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 14
Mein Auto: mini f56
Quote:
Originally Posted by Almaretto View Post
Does it never detect? It will not read when you first turn on car; you must drive car before it takes measurement.
Thank you for your reply.
Yes, i was drive car, but it always show detecting...
Didn't have percentage tell me when is done.
Any idea?
Reply With Quote
  #43  
Old 06-29-2016, 10:20 PM
Almaretto's Avatar
Almaretto Almaretto is offline
Super Moderator
Location: Mountain View, CA
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 7,010
Mein Auto: Test Vehicles
Quote:
Originally Posted by kentonchen View Post
Thank you for your reply.
Yes, i was drive car, but it always show detecting...
Didn't have percentage tell me when is done.
Any idea?
What about KOMBI?

KOMBI > ST_TYR_ALIVE = aktiv
KOMBI > ST_TYR_RDC_TIMEOUT = aktiv
KOMBI > DSC_MIT_RPA = ohne_RPA

EDIT: Did it ever work or are you trying to add this option to vehicle?

Last edited by Almaretto; 06-29-2016 at 10:24 PM.
Reply With Quote
  #44  
Old 06-30-2016, 03:02 AM
kentonchen kentonchen is offline
Registered User
Location: NK
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 14
Mein Auto: mini f56
Quote:
Originally Posted by Almaretto View Post
What about KOMBI?

KOMBI > ST_TYR_ALIVE = aktiv
KOMBI > ST_TYR_RDC_TIMEOUT = aktiv
KOMBI > DSC_MIT_RPA = ohne_RPA

EDIT: Did it ever work or are you trying to add this option to vehicle?

KOMBI > ST_TYR_ALIVE = aktiv
KOMBI > ST_TYR_RDC_TIMEOUT = aktiv
Both default=active

KOMBI > DSC_MIT_RPA = ohne_RPA
i remember tried this before ,i will try this again.
what is this item mean?
Reply With Quote
  #45  
Old 06-30-2016, 11:01 AM
dmnc02's Avatar
dmnc02 dmnc02 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: PA
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 769
Mein Auto: 2015 M4
Quote:
Originally Posted by kentonchen View Post
KOMBI > DSC_MIT_RPA = ohne_RPA
i remember tried this before ,i will try this again.
what is this item mean?
See this post: tire pressure monitoring FTMS TPMS RDC RPA
__________________
2015 Mineral Grey ///M4 6MT
Reply With Quote
  #46  
Old 06-30-2016, 09:16 PM
kentonchen kentonchen is offline
Registered User
Location: NK
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 14
Mein Auto: mini f56
Hi, dmnc2

<<< CAFD_00000052.caf.007_010_000 (ICMQL) >>>

ICMQL > Daten 3000 > IcmKod_B_SA2VBverbaut

I guess this item is the key points.
Is this item also in F56? I can't find it.

Thanks.
Reply With Quote
  #47  
Old 06-30-2016, 09:53 PM
dmnc02's Avatar
dmnc02 dmnc02 is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: PA
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 769
Mein Auto: 2015 M4
Quote:
Originally Posted by kentonchen View Post
Hi, dmnc2

<<< CAFD_00000052.caf.007_010_000 (ICMQL) >>>

ICMQL > Daten 3000 > IcmKod_B_SA2VBverbaut

I guess this item is the key points.
Is this item also in F56? I can't find it.

Thanks.
Assuming that your F56 is like my wife's F48, ICM is integrated in DSC2 (CAFD_0000297A), which unfortunately is currently not mapped by E-Sys Launcher. In any case, this is what the NCD/CAFD Tool gives for SA2VB:
Code:
<<< CAFD_000017BE.caf.042_010_166  (BDC_01) >>>
BDC_01 > RemoteControl 30D0 > RC_RDC_ENABLE = aktiv 

<<< CAFD_0000297A.caf.067_170_006  (.) >>>
. > . 3000 > 3000_31_31_3 = UNK_PARAM_0 
. > . 300A > 300A_32_32_255 = aktiv 

<<< CAFD_000009C8.caf.006_003_057  (KOMBI L7_MID) >>>
KOMBI L7_MID > FZG_Ausstattung 3003 > DSC_MIT_RPA = ohne_RPA [Default]

<<< CAFD_00000DED.caf.003_015_016  (HU_NBT) >>>
HU_NBT > EXBOX 3001 > CONDITION_CHECK = aktiv 
HU_NBT > EXBOX 3001 > RDC = aktiv 
HU_NBT > EXBOX 3001 > RDC_DRUCK_TEMP = druck 
HU_NBT > EXBOX 3001 > RDC_FORTSCHRITTSANZEIGE = aktiv 
HU_NBT > EXBOX 3001 > REIFENUEBERWACHUNG_RDC_RPA = rdc 
HU_NBT > EXBOX 3001 > RPA = nicht_aktiv
Give it a try. If it still does not work, I can look at her car more carefully since she has SA2VB from the factory.
__________________
2015 Mineral Grey ///M4 6MT
Reply With Quote
  #48  
Old 06-30-2016, 11:33 PM
Almaretto's Avatar
Almaretto Almaretto is offline
Super Moderator
Location: Mountain View, CA
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 7,010
Mein Auto: Test Vehicles
Quote:
Originally Posted by kentonchen View Post
<<< CAFD_00000052.caf.007_010_000 (ICMQL) >>>

ICMQL > Daten 3000 > IcmKod_B_SA2VBverbaut

I guess this item is the key points.
Is this item also in F56? I can't find it.
Sorry, I forgot to include ICM. I still was not sure whether you were troubleshooting previously working mechanism or new hardware and coding.

A very useful resource is TokenMaster's NCD / CAFD tool. Using the SVT-CAFD section, you can add option 2VB Tyre Pressure Monitor and it will give you a starting point for with which ECU's and FDL's to start.
Reply With Quote
  #49  
Old 07-04-2016, 04:33 AM
kentonchen kentonchen is offline
Registered User
Location: NK
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 14
Mein Auto: mini f56
Hi, Guys

My RDC was connected.

Thank you so much.
Reply With Quote
  #50  
Old 07-04-2016, 03:01 PM
Almaretto's Avatar
Almaretto Almaretto is offline
Super Moderator
Location: Mountain View, CA
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 7,010
Mein Auto: Test Vehicles
Quote:
Originally Posted by kentonchen View Post
Hi, Guys

My RDC was connected.

Thank you so much.
Reply With Quote
Reply

See More Related BMW Stories


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > The Best of Bimmerfest! > BMW Coding and Programming
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
© 2001- VerticalScope Inc. All rights reserved.