2012 528i Fuel System Issue! - Bimmerfest - BMW Forums



Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > F10 / F11 (2011 - 2016)

F10 / F11 (2011 - 2016)
The sixth generation of the BMW 5 Series Sedan (F10) was produced from 2011 - 2016 with LCI updates arriving in 2014. In the US BMW offered a hatchback 5 Series Gran Truismo (F07) and the rest of the world also go a Station Wagon/Touring version F11.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-06-2020, 10:54 AM
schlafenszeit schlafenszeit is offline
Registered User
Location: Phoenix, Arizona
 
Join Date: Jul 2020
Posts: 1
Mein Auto: 2012 528i
2012 528i Fuel System Issue!

Hey all:

I've been enjoying a headache-free life with my 2012 528i until about last month. I was running some errands about a month ago when my car decided to go into limp mode and the fuel system error came up on my iDrive. Checked the code, P142E. The car would absolutely not start after that. It would try to turn over, but it sounded like the fuel line was dry. I reset the code and had to wait about an hour to turn on again. Took it to a BMW dealership here in Phoenix and was told that the pressure sensor may be bad but that it was possibly the HPFP (it honestly sounds like they have no idea what is going on with it).

So like most of us, I took the car home, replaced the HPFP and pressure sensor and the car ran fine for about a week. It decided to it again but came back on after about 10 minutes. Code again was P142E. I figured it may be just a bad fuel pump as i'm approaching 95k miles and i don't know what service was done prior to me owning it. Replaced the fuel pump and got on the road. Things seemed fine until it decided to go limp again yesterday. First it shows a drivetrain error and then that goes away and shows me just a fuel system error. This time i had two codes, P142E and P0087. It died a total of 3 times on me yesterday and showed me the P142E code only the other two times.

I'm absolutely at a loss, but reading into it a bit more, it seems like I either have a bad HPFP or I may have a bad control module. If i get a new control module though, i will have to figure out a way to get it coded to the vehicle.

Before I throw some more money at this car, i'd like to maybe hear some opinions about this. Is there anything I can do on my end to better diagnose this problem?

I'm not very familiar with OBD software and all that jazz, but i do have a VeePeak scanner if that will help me get anywhere with diagnosing this issue.

Obligatory natural environment photo
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	104433148_10217780901299389_7839433866014281745_o.jpg
Views:	30
Size:	146.4 KB
ID:	899395  
Reply With Quote
Reply

See More Related BMW Stories

Tags
528i, fuel pump, fuel system, limp mode, troubleshooting


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > F10 / F11 (2011 - 2016)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
© 2001- VerticalScope Inc. All rights reserved.