Help with some error codes...Transmission Malfunction - Bimmerfest - BMW Forums



Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series & 8 Series > 7 Series - F01 / F02 / F03 / F04 (2008 - 2015)

7 Series - F01 / F02 / F03 / F04 (2008 - 2015)
The 5th generation F01/F02/F03/F04 BMW 7 Series flagship forum. The redesigned 7 series leads off the BMW Fxx chassis code, offering an 8 speed automatic transmission and all turbocharged engine options.

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1  
Old 07-25-2019, 07:40 PM
hgarcia hgarcia is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: USA
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 152
Mein Auto: 750Li
Help with some error codes...Transmission Malfunction

Hi guys, I posted about a month ago that I received Transmission Malfunction error when I was leaving the gym and merging into the highway. Long story short, I gave it gas to merge and once I hit about 30-40 mph, the power was not there, I heard the RPMs get Loud and I had to stay at about 30 mph because the vehicle would not go faster, Very scary moment.

I had a few friends with regular hand held scanners who got codes: 400441 Ratio Monitoring Clutch E Implausible. Another gave codes: 210901 Alternator no communication and cd930.

I posted that here on the forums and was mentioned to get insta+. Finally after downloading it and buying a windows laptop, I have installed it successfully and managed to scan my 7 series but honestly, I have no idea where to start regarding the codes.
I am posting the screen shots and maybe someone knows about it.

I believe that under the "Is currently present" tab, 2 say they are "unknown" and are the Current main errors.

1. 400341 Ratio monitoring, gearshift 4-5 implausible ( I think this is the 400441 Ratio Monitoring Clutch E implausible that one of the hand held scanners got)

2. 481F81 RDC: Internal Control-Unit Fault ( I believe this is the TPMS error for the tires)

3. 8029C7 Locking Protection + 400641 Parking Gear Incorrectly engaged ( I think this is the reason why when I start my car, put it in Drive, it will Pause a few seconds and then go back to Park on its own. I shift again to Drive and it will take like 5 seconds before actually moving)

Prior to this which all happened in June...Back in January/February, I got my valve stem seals replaced under the lawsuit. They gave me a new battery as well. I paid to get my turbo coolant lines replaced as well since the rep recommended this.
One other thing, I noticed back in winter time when the weather was very cold, I got drivetrain malfunction error in November 2018

Also, regarding Ista+, once I am done getting my codes for my car, how do I "safely" exit out of the program? Just take out the ENET cable?

Thank you in advance for any help that you guys can offer. I greatly appreciate it.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot (1)_LI.jpg
Views:	74
Size:	104.2 KB
ID:	859299   Click image for larger version

Name:	Screenshot (5).jpg
Views:	130
Size:	113.4 KB
ID:	859301  

Last edited by hgarcia; 07-25-2019 at 07:55 PM.
Reply With Quote
 

See More Related BMW Stories


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 7 Series & 8 Series > 7 Series - F01 / F02 / F03 / F04 (2008 - 2015)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
© 2001- VerticalScope Inc. All rights reserved.