535XI crank but no start - Bimmerfest - BMW Forums



Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E60 / E61 (2004 - 2010)

E60 / E61 (2004 - 2010)
BMW 5-Series E60 Sedan was first seen in the Unites States in the fall of 2003 with a 2004 Model Year designation. The E61 wagon followed shortly there after. The E60/E61 5 series is now available as a 528i, 528xi, 535i, 535xi, 550i and a 535xi sports wagon! -- View the E60 Wiki

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-26-2019, 04:40 PM
Dprice1 Dprice1 is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 12
Mein Auto:
535XI crank but no start

Hi I have a 08 535xi It was running fine, then was driving home from work and car shut off while driving and fuel pump code flashed. I have taken it to BMW, they said it was the low pressure pump. I have put a new high-pressure fuel pump on it, low-pressure fuel pump and filter, and low-pressure fuel sensor. After all of that it still shuts off while driving, and flashes fuel pump in the i drive screen. Now the car won't start at all but just cranks.
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 08-27-2019, 01:21 AM
Burning2nd's Avatar
Burning2nd Burning2nd is offline
Under the lift arms
Location: Under the lift Arm
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 12,026
Mein Auto: e39, e83, e60
spray it with starting fluid..

confirm you have a no fuel situation
__________________
Specializing In Breaking Things Professionally


15486372<-----
Reply With Quote
  #3  
Old 08-27-2019, 06:13 AM
NoQuarter's Avatar
NoQuarter NoQuarter is offline
Officially Welcomed to the 'Fest
Location: Indiana
 
Join Date: May 2010
Posts: 1,938
Mein Auto: 2008 535xi
This past winter, I was convinced my fuel pump went out. My X5 cranked good and strong and either wouldn't start at all or just barely ran long enough to get into neutral for the flat bed.

turned out to just be a battery problem! I have had a few BMWs for years and "know" all the typical symptoms of problems, especially battery related - but this was a first to have everything working, strong cranking power, but still have battery related starting problems.
__________________
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #4  
Old 08-27-2019, 08:19 AM
Dprice1 Dprice1 is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 12
Mein Auto:
OK this morning I sprayed it with carb cleaner and the car started up. So it sounds like the fuel system is shut down, but I hear my low pressure fuel pump run. Also I just installed a new battery because the The old one would not hold charge, it was 12 years old.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-27-2019, 10:44 AM
Dprice1 Dprice1 is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 12
Mein Auto:
Also when I crank it over it has the power to the low pressure pump.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-27-2019, 01:18 PM
Burning2nd's Avatar
Burning2nd Burning2nd is offline
Under the lift arms
Location: Under the lift Arm
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 12,026
Mein Auto: e39, e83, e60
trouble shoot no fuel situation...

confirm pump is being commanded to run..

replace with known good pump
__________________
Specializing In Breaking Things Professionally


15486372<-----
Reply With Quote
  #7  
Old 08-28-2019, 07:42 AM
Dprice1 Dprice1 is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 12
Mein Auto:
OK, no fuel getting up to the high-pressure pump, low pressure pump has power to the big red wire with a white stripe, when you crank it, it has voltage, when you stop cranking it voltage goes away. When you first turn the car on the Low pressure fuel pump does start up then shut off, but when you crank it it does not run.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-28-2019, 07:43 AM
Burning2nd's Avatar
Burning2nd Burning2nd is offline
Under the lift arms
Location: Under the lift Arm
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 12,026
Mein Auto: e39, e83, e60
have you checked for a immobilize issue?

ews fault... fuel cut off....

*fuel pressure test at the rail

and then injection pulse?
__________________
Specializing In Breaking Things Professionally


15486372<-----
Reply With Quote
  #9  
Old 08-28-2019, 10:52 AM
Dprice1 Dprice1 is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 12
Mein Auto:
There is no fuel at the rail because there's no fuel going to the pump, I have crack and injector line and crank it over and nothing.
Reply With Quote
  #10  
Old 08-28-2019, 10:52 AM
Dprice1 Dprice1 is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 12
Mein Auto:
There is also no signs of fuel coming out of the filter side of the tank
Reply With Quote
  #11  
Old 08-28-2019, 04:53 PM
Dprice1 Dprice1 is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 12
Mein Auto:
What do you mean by immobilize issue.
Reply With Quote
  #12  
Old 08-28-2019, 04:55 PM
Burning2nd's Avatar
Burning2nd Burning2nd is offline
Under the lift arms
Location: Under the lift Arm
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 12,026
Mein Auto: e39, e83, e60
communicate with the EWS
__________________
Specializing In Breaking Things Professionally


15486372<-----
Reply With Quote
  #13  
Old 08-28-2019, 05:17 PM
Dprice1 Dprice1 is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 12
Mein Auto:
Ok
Reply With Quote
  #14  
Old 08-28-2019, 05:31 PM
Burning2nd's Avatar
Burning2nd Burning2nd is offline
Under the lift arms
Location: Under the lift Arm
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 12,026
Mein Auto: e39, e83, e60
its just faster then the next step if the ews comes back clean with no immobilization errors

(*car in immoblizer mode, will not start)

car might think its stolen by a key issue... all included in the EWS fault im searching for here..

communicate with the EWS and report back codes or clear
__________________
Specializing In Breaking Things Professionally


15486372<-----

Last edited by Burning2nd; 08-28-2019 at 06:01 PM.
Reply With Quote
  #15  
Old 08-28-2019, 05:50 PM
Dprice1 Dprice1 is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 12
Mein Auto:
Ok will do
Thanks
Reply With Quote
  #16  
Old 08-29-2019, 12:51 PM
Dprice1 Dprice1 is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 12
Mein Auto:
Can I get codes off the EWS with a normal scanner, the car has no codes that way. For some reason it dings and the battery light comes on the screen when the car is off. But the battery is brand new and I did charge the battery to.
Reply With Quote
  #17  
Old 09-06-2019, 01:07 PM
Dprice1 Dprice1 is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 12
Mein Auto:
Found the problem with the no fuel, blew hose off of fuel filter in tank. Now it runs, but now another problem. If you run it hard it shuts down and throws codes 29DC, 2A2D, 2AAF, 29F2, I have Carley and I have a freeze frame of it shutting down. it won't start for 30 minutes then it will start back up and run.
Reply With Quote
  #18  
Old 09-06-2019, 01:21 PM
Burning2nd's Avatar
Burning2nd Burning2nd is offline
Under the lift arms
Location: Under the lift Arm
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 12,026
Mein Auto: e39, e83, e60
Good luck man
__________________
Specializing In Breaking Things Professionally


15486372<-----
Reply With Quote
  #19  
Old 09-06-2019, 02:42 PM
Dprice1 Dprice1 is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 12
Mein Auto:
Thanks
Reply With Quote
  #20  
Old 09-07-2019, 08:50 AM
adampad adampad is offline
Registered User
Location: kentucky
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 31
Mein Auto: 07 x3 m sport
I recently had an issue where the car would drive fine for a while and then shut down, it would say it had an issue with the fuel pump, and then start back up after a few minutes. Turned out being the fuel pump module in the trunk. You can find them used for around $50 or so.
Reply With Quote
Reply

See More Related BMW Stories


Forum Navigation
Go Back   Bimmerfest - BMW Forums > BMW Model Discussions > 5 Series > E60 / E61 (2004 - 2010)
Today's Posts Search
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
© 2001- VerticalScope Inc. All rights reserved.