BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

B58 Włamanie Pierwsza wymiana oleju

13K views 21 replies 14 participants last post by  John MS  
#1 ·
Zrobiłem szybkie wyszukiwanie i nie mogłem nic konkretnego znaleźć, więc pomyślałem, że spróbuję.

Zasadniczo, miałem kilka samochodów od nowości i zawsze wymieniałem olej po okresie docierania. Wiem, że niektórzy z was prawdopodobnie powiedzą, że to przesada, ale za 70-100 dolarów chętnie zrobię to sam, aby mieć spokój. Jestem prawie pewien, że samochody M wymagają serwisu po 1200 milach, który obejmuje wymianę oleju. Więc jeśli nie zgadzasz się z wymianą oleju po początkowym docieraniu, to w porządku, ale tak naprawdę nie szukam opinii, czy to robić, czy nie; tylko jak to zrobić.

Kiedyś kupowałem zestawy od getbmwparts do mojego 135i, a wymiana oleju była bardzo łatwa. Moje pytanie brzmi: nie widzę jeszcze zestawu do wymiany oleju dla B58 na ich stronie, czy ktoś wie, czy są jakieś zestawy z olejem, filtrem i o-ringami? Czy powinienem po prostu ugryźć się w język i zabrać go do dealera na wczesną wymianę?

#2 ·
Prawdopodobnie będziesz pierwszą osobą, która to zrobi.

Do filtra oleju potrzebujesz numeru części 11428583898. Wiele, ale nie wszystkie strony z częściami BMW już to pokazują, chociaż spodziewam się, że będzie to zamówienie specjalne praktycznie wszędzie. Jest dostarczany z uszczelką, ale nie wiem nic o miedzianej podkładce (która jest taka sama jak w starszych silnikach). Olej jest taki sam jak poprzednio.

#3 ·
Tak, tak, tak, nie jesteś zainteresowany. Ale rozważ:
1) Krótkie interwały wymiany oleju na ogół zwiększają zużycie części silnika z powodu zmywania ochrony z zddp, które dopiero teraz wiąże się z częściami silnika.
2) Spekuluje się, że fabryczne napełnienie jest specjalne; teraz stracisz tę wyjątkowość.

#6 ·
Tak, tak, tak, nie jesteś zainteresowany. Ale weź pod uwagę: 1) Krótkie interwały wymiany oleju na ogół zwiększają zużycie części silnika z powodu zmywania ochrony z zddp, które dopiero teraz wiąże się z częściami silnika. 2) Spekuluje się, że fabryczne napełnienie jest specjalne; teraz stracisz tę wyjątkowość.
Fabryczne napełnienie w 335i to to samo, co stosuje się do regularnych wymian. Zleciłem przetestowanie swojego. Samochody M prawdopodobnie używają specjalnego napełnienia, dlatego mają wczesną wymianę.

#7 · (Edited)
Szybko szukałem i nie mogłem nic konkretnego znaleźć, więc pomyślałem, że spróbuję. Zasadniczo miałem kilka samochodów od nowości i zawsze wymieniałem olej po okresie docierania. Wiem, że niektórzy z was pewnie powiedzą, że to przesada, ale za 70-100 dolarów z przyjemnością zrobię to sam, żeby mieć spokój. Jestem prawie pewien, że samochody M wymagają serwisu po 1200 milach, który obejmuje wymianę oleju. Więc jeśli nie zgadzasz się z wymianą oleju po początkowym docieraniu, to w porządku, ale tak naprawdę nie szukam opinii, czy to robić, czy nie; tylko jak to zrobić. Kupiłem zestawy od getbmwparts dla mojego 135i, a wymiana oleju była bardzo prosta. Moje pytanie brzmi: nie widzę jeszcze zestawu do wymiany oleju dla B58 na ich stronie, czy ktoś wie, czy istnieją zestawy z olejem, filtrem i uszczelkami typu o-ring? Czy powinienem po prostu ugryźć się w język i zabrać go do dealera na wczesną wymianę?
A co z kupowaniem części od dealera BMW i zdobywaniem oleju tam, gdzie jest najtańszy?

#9 · (Edited)
Tylko dla informacji, oto olej do B58:

getbmwparts.com said:
Oto właściwy/nowy olej do Twojego 340i z silnikiem B58:

83212365954 $7.67/litr ***8211; w magazynie

To jest BMW TwinPower Turbo LL14FE + 0W-20 do Twojego silnika B58, niedawno wydany przez BMW.

Zgodnie z oficjalnym biuletynem BMW, wszystkie silniki benzynowe MY2016, które są w serwisie w ramach gwarancji przed wprowadzeniem nowego oleju, mogą używać starego 5w-30. Jednak produkt jest już wydany i dostępny. W przeciwnym razie, następujące silniki MY2016 będą wymagały nowego oleju (który jest 0W-20 dla 340i/B58).

Tak więc, chociaż na razie wszystko będzie w porządku przy użyciu starszego 5w-30 ***8211; może nie zaszkodzi zacząć od nowego oleju, który BMW wydało dla tego silnika.
http://www.turnermotorsport.com/p-210892-bmw-0w20-engine-oil.aspx

#10 ·
Zrobiłem wymianę oleju w moim 328Xi sports wagon z 2016 roku. Przejdź do Rock Auto. Możesz wybierać spośród BMW OEM, Mahle, Bosch itp... za 11,00 do 12,00 dolarów. Zestaw zawiera wkład filtra, 2 uszczelki olejowe i uszczelkę korka spustowego.

#11 ·
Nie wszystkie samochody M wymagają przeglądu i/lub wymiany oleju po 1200 milach.

#16 · (Edited)
...
Kłopotliwe jest również to, że BMW pozornie wstrzymuje certyfikację dla 0W-20 innych marek. Myślę, że Castrol ma 0W-20 Edge Professional, który został certyfikowany, ale nie jest nigdzie dostępny.
Wątpię, żeby to wstrzymywali.

O ile mi wiadomo, Helix 0W-20 firmy Shell NIE spełnia specyfikacji BMW (jeśli wyszukasz na stronie internetowej Shell, tylko 5W-40 jest oznaczone jako LL-01)

Jeśli zagłębisz się w specyfikacje LL-01/LL-04 BMW, odkryjesz, że granice HTHS (ścinanie) i lepkości są takie, że tylko 0W i 5W, wraz z -30 lub -40, spełnią ich specyfikację indeksu lepkości, która jest w branżowych jednostkach lepkości kinematycznej. O ile mi wiadomo, -20 jest zbyt cienkie, aby spełnić ten standard.

Myślałem o LL-01 lub LL-04, kiedy pisałem powyższe. LL-14 nie może być używany w starszych silnikach, tylko w silnikach N20 i Bx.

#15 ·
Czy OP w końcu zrobił swoją pierwszą wymianę oleju? Czy potrzebował nowego klucza do korka filtra oleju? Ukryli to pod kolektorem dolotowym z tyłu. Dealerzy mają teraz nowy olej i filtry. Jakieś sprawozdanie z tej pierwszej wymiany oleju B58?

#22 ·
Myślę, że jeśli BMW kontroluje gwarancję, mogą określić dowolny olej, jaki chcą.
Rzeczywiście. Nie tylko kontrolują gwarancję, ale także dokonują wymiany oleju i filtrów przez pierwsze 50 tys. mil. Potem, jeśli niektórzy z nas chcą używać oleju 40w marki K-Mart w swoim BMW, powinni czuć się swobodnie, aby to zrobić.