Kupiłem tani n55 (wał korbowy, nie odpala). Poprzedni właściciel powiedział mi, że warsztat zdiagnozował samochód kodami wałka Valvetronic. [Jakie Kody Błędów DME masz TERAZ używając ISTA?] ... Pobralem ista, aby wykonać test ponownej kalibracji. Podczas testu zatrzymuje się i mówi o niskim napięciu zasilania. [Jeśli nie masz ładowarki do akumulatorów, którą można podłączyć do zacisków rozruchowych podczas korzystania z ISTA z WYŁĄCZONYM silnikiem, zobacz poniżej.] Bezpieczniki w lewym górnym rogu komory silnika są dobre. Widzę, że są tam trzy przekaźniki. Ale nie mogę znaleźć schematu, do czego te przekaźniki idą, ani ich numeru części, abym mógł je po prostu wymienić. Czy ktoś wie, do czego idą te przekaźniki i jaki mają numer części? [Schematy okablowania ISTA "SSP" i lokalizacje komponentów są dołączone, wraz z dwoma plikami PDF, które wyjaśniają użycie ISTA do diagnostyki i jako "Instrukcja warsztatowa" (wyświetl dokumenty).]...
Witamy na forum!
Pytania:
1) Jakie Kody Błędów w DME masz TERAZ (Pamięć błędów ISTA)?
2) Czy masz ładowarkę do akumulatorów? Jeśli tak i jeśli może ładować z prędkością 6 A lub 10 A, podłącz ją do zacisków rozruchowych, jak sugerował Coop57. Jeśli NIE, oto TANIE rozwiązanie (które działa ;-):
3) Jakie są
ostatnie 7 znaków Twojego numeru VIN? Potrzebne do prawidłowych schematów okablowania.
Załączone są zrzuty ekranu ISTA pokazujące obwód VVT, identyfikator linii, lokalizację bezpiecznika F04, lokalizację przekaźnika VVT oraz lokalizację i widok złącza siłownika VVT X6353. Dołączone są również zrzuty ekranu ISTA z danych na żywo VVT/skan diagnostyczny dla kątów docelowych i rzeczywistych VVT, dla mojej wersji N52K z 3/2007. Nie mam N55, ale jeśli chcesz sugestii testowych za pomocą DMM, poinformuj mnie.
Plik PDF: "ISTA jako instrukcja warsztatowa", dołączony do NASTĘPNEGO postu, pokazuje, JAK wyświetlać dokumenty schematów okablowania ISTA SSP. Dołączony schemat okablowania można znaleźć za pomocą wyszukiwanego hasła "
mechanizm zaworowy". Najszybsze wyszukiwanie to filtrowanie TYLKO dla SSP i PIB (schemat okablowania i wyprowadzenia), ale ustawienia domyślne ostatecznie pokażą to, czego chcesz (plus DUŻO więcej ;-)
Przy włączonym zapłonie, WYŁĄCZONYM silniku, kąt wałka mimośrodowego powinien się zmieniać po naciśnięciu pedału przyspieszenia (odczyt danych na żywo). Nie można tego stwierdzić na podstawie opisu "niskie napięcie zasilania", ale MOŻE to oznaczać, że napięcie zasilania do silnika siłownika poprzez złącze X6353 (w tym dwa połączenia masowe) NIE wynosi 12 V+, w przeciwieństwie do akumulatora wymagającego naładowania. Pomiar napięcia DMM na zaciskach rozruchowych szybko wskaże stan naładowania akumulatora.
George