BimmerFest BMW Forum banner

1 - 20 of 30 Posts

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter #1
Hello,

iam recieving multiple MRS after Coding that Unit:
01 MRS OKAY 10 Error stored
93D6 E0
93BA E8
93BB E8
93C1 E8
93AB E8
93B3 E8
93AC E8
93AD E8
93B0 E8
93B1 E8

if iam looking deeply in the MRS iam getting mire infos about the error, see atached file error.pdf

Using Newest SP Daten for e89 drinving an 2009 e87er.

Something that i noteiced is that the VIN changed

See other 2 images Before and after.

Hope Someone can help me.
Maybe someome got the SP Daten back from 2009, so that i can make a rollback?
is there any kind of rollback function?

the first error code seems to say, that the device is not locked or that the "Coding data incorrect ".
Maybe iv done something wrong during flashing?
WINKFP showed no error code whatsoever during or after the flashing, but maybe i used the files.

is there any way to ensure that i use the right files for my car?

hope some one can help.
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
563 Posts
did you code the unit or did you flash the with new Software?

after flashing with WINKFP you need to code the MRS to your VO with NCSexpert
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter #3 (Edited)
did you code the unit or did you flash the with new Software?

after flashing with WINKFP you need to code the MRS to your VO with NCSexpert
cool, how can i do that?
sorry for silly asking

i know how to code with ncs (coded digital speedometer to the bc)

but can u tell me what i have to look for while coding the mrs? just recode the values that are in that module?

hope to get rid of that error codes

i just flashed it with new software with WINKFP
 

·
Registered
Joined
·
71 Posts
You need to load expert profile in NCS (expertenmodus).
Select the MRS ecu and execute the SG_codieren job.
This is the way to code an ECU according to the VO.
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter #5
You need to load expert profile in NCS (expertenmodus).
Select the MRS ecu and execute the SG_codieren job.
This is the way to code an ECU according to the VO.
yes, but therefor i need the correct values inside of the FSW_PSW.MAN, but what are the correct values :) that is my question

but thanks for the answer
 

·
Registered
Joined
·
22 Posts
Hi,

The First Error Code "93D6 Zentralsteuergeraet - SG ist nicht verriegelt"
means that the ECU isn't locked.

In Ista you can run trough an Servicefunction to lock the Airbag ECU.

I think thats the Main problem, the other errors i think are followed up Errors. try to lock the MRS Ecu maybe u can do that with Inpa (i didnt try it):)
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter #7
Hi,

The First Error Code "93D6 Zentralsteuergeraet - SG ist nicht verriegelt"
means that the ECU isn't locked.

In Ista you can run trough an Servicefunction to lock the Airbag ECU.

I think thats the Main problem, the other errors i think are followed up Errors. try to lock the MRS Ecu maybe u can do that with Inpa (i didnt try it):)
ok i will try it :-9 thanks in advance
 

·
Registered
Joined
·
71 Posts
yes, but therefor i need the correct values inside of the FSW_PSW.MAN, but what are the correct values :) that is my question

but thanks for the answer
That's the idea of using expert profile.
It doesn't use/need the FSW_PSW.MAN file.
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter #12 (Edited)
That's the idea of using expert profile.
It doesn't use/need the FSW_PSW.MAN file.
didnt help me to load up the expert profile :)
still getting my error codes after recoding

recodes the CAS as followes:

Detei-> Profil laden -> Expert mode -> VIN/ZCS/FA ->ZCS/Fa f. ECU -> E89 -> CAS -> BACK -> Process ECU -> ABG -> (SG Codieren) Excute job.
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter #13
Ach du bist ja aus Deutschland, dann können wir ja Deutsch schreiben :D

geb dann mal ne Rückmeldung ;)
ok die obere Meldung mit sg offen ist jetzt weg, aber die andere bleiben jedoch weiterhin.

ich habe mal was davon gelesen, dass man nach dem flashen die zeit wieder einstellen muss? stimmt das? evlt. kommen die fehler weil zeiten nicht richtig sind.

ich hab ja MRS5 im wagen drin. Zeigt halt auch immer die fehler an, dass ich mich nicht angeschnallt hätte usw. obwohl ich angeschnallt bin.

vor dem flashen hat es aber normal funktioniert, ich denke nicht das das gerät defekt ist.

hast du sonst noch eine idee?
 

·
Registered
Joined
·
22 Posts
ok die obere Meldung mit sg offen ist jetzt weg, aber die andere bleiben jedoch weiterhin.

ich habe mal was davon gelesen, dass man nach dem flashen die zeit wieder einstellen muss? stimmt das? evlt. kommen die fehler weil zeiten nicht richtig sind.

ich hab ja MRS5 im wagen drin. Zeigt halt auch immer die fehler an, dass ich mich nicht angeschnallt hätte usw. obwohl ich angeschnallt bin.

vor dem flashen hat es aber normal funktioniert, ich denke nicht das das gerät defekt ist.

hast du sonst noch eine idee?
Hi Kaho,

ja genau, man nennt das "Systemzeit einstellen" in der theorie macht das ISTA/P

Ich bin Kfz Meister in einem BMW Autohaus und sehe das z.b. immer bei Programmierungen von E65 Modellen, die haben im Ablauf immer "Systemzeit Schreiben". wie das ohne Ista/P funktioniert weiß ich leider noch nicht, da bin ich auch zu sehr Codier noob...

Was für Software möglichkeiten hast du denn?
Ich würde an deiner stelle Ista/P runterladen und damit nochmal überprogrammieren.

Einen defekt vom MRS schließe ich auch aus. Ich konnte einen ähnlichen fehler mit einer Komplett Programmierung und Gesamt Codierung lösen.

Mfg
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter #15
Hi Kaho,

ja genau, man nennt das "Systemzeit einstellen" in der theorie macht das ISTA/P

Ich bin Kfz Meister in einem BMW Autohaus und sehe das z.b. immer bei Programmierungen von E65 Modellen, die haben im Ablauf immer "Systemzeit Schreiben". wie das ohne Ista/P funktioniert weiß ich leider noch nicht, da bin ich auch zu sehr Codier noob...

Was für Software möglichkeiten hast du denn?
Ich würde an deiner stelle Ista/P runterladen und damit nochmal überprogrammieren.

Einen defekt vom MRS schließe ich auch aus. Ich konnte einen ähnlichen fehler mit einer Komplett Programmierung und Gesamt Codierung lösen.

Mfg
hi,

danke für deine antwort,

aktuell benutze ich bzw. habe benutzt:

tool32
ncsexpert
inpa
winkfp

ob das zeiten programmieren mit einem der tools geht weiß ich leider nicht

aber danke schonmal, dann liege ich mit meiner vermutung vllt nicht so weit weg vom schuss.

auf die idee kam ich weil die zeit auch aus dem BC verschwunden war :)
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter #16
Hi Kaho,

ja genau, man nennt das "Systemzeit einstellen" in der theorie macht das ISTA/P

Ich bin Kfz Meister in einem BMW Autohaus und sehe das z.b. immer bei Programmierungen von E65 Modellen, die haben im Ablauf immer "Systemzeit Schreiben". wie das ohne Ista/P funktioniert weiß ich leider noch nicht, da bin ich auch zu sehr Codier noob...

Was für Software möglichkeiten hast du denn?
Ich würde an deiner stelle Ista/P runterladen und damit nochmal überprogrammieren.

Einen defekt vom MRS schließe ich auch aus. Ich konnte einen ähnlichen fehler mit einer Komplett Programmierung und Gesamt Codierung lösen.

Mfg
hey wüsstest du vielleicht ob es auch mit einem der folgden tools geht:

tool32
ncsexpert
inpa
winkfp

Danke im Voraus
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter #17 (Edited)
i cleared the 93D6 E0 error (mrs not closed) by closing it with tool32.

now i heard that the other problems could have happended cause i didnt have programmed the right system time into the MRS (or sth like that)

i guess so cause the error reads (in english)

Absolutzeit Fehler - Beginn - Monat unplausibel 0-n
Absolutzeit Fehler - Beginn - Wochentag unplausibel 0-n

-> which means: the value within the month and the weekday is not plausibly

i have read in another forum that someone with a bmw 3 model got nearly the same problem as me, the he coded the systemtime and recoded the mrs and then he could delet the error codes.

maybe someone can tell me how to set/code/change the systemtime?
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter #18
none can help me? i start to do the system_zeit_starten, but there is no such command for the mrs5 with tool32
anyone got an idea how to start the systemtime for an mrs5?
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter #19
solved,

iam an ****ing idiot.

i programmed the cas via ncsexpert...

all i needed to reprogramm is the ABG, which is responsible for the MRS

anyway thanks for help guys
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Same story for me after Upgrading the car to the E89X-16-11-500 I-Level with Ista-P I had the seabelt + Airbag lamps on the dashboard.
In Inpa loading ''ABG'' was the error : 93B3 E8 meaning passenger's Airbag stage 2, what is this ?
So just after, I loaded NCS in Expert mode then red the ECU ''ABG'' showing the MRS5 module and the error.
At least loaded BMW CodingTool and red the FswPsw.Trc file and effectively while the driver side airbag was activated the passenger one was ''Nicht Activ''
Changed it in Activ and coded the modified FswPsw.Man file before restarting the Ecu,
BAM ! the 2 lamps are now OFF ...
it is probably a bug so sharing the soluce because I saw many sh*t especially on YouT*be ...
 
1 - 20 of 30 Posts
Top