BimmerFest BMW Forum banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter #1
Hello,
I have a 2009 X5 with less than 80k miles. When I try to turn on the heat, it takes forever to work or it simply doesn't work at times. I live in CT and it's winter time. So far, I have changed the thermostat 2 times, water pump, heater valve, heater core, adjusted the flaps, and heater control unit. Once all these were changed, heat would work and then a day later, I'm back to the same problem. Fluids are also topped off. Now, I noticed my heated steering wheel is not working. I've made sure the a/c is not on, I've turned the air direction/heat to my face and it's on red in isetting. Please help as I am out of ideas and tired of bringing my truck back and forth to the shop.:(:cry:
 

·
Registered
Joined
·
173 Posts
Hello,

I have a 2009 X5 with less than 80k miles. When I try to turn on the heat, it takes forever to work or it simply doesn't work at times. I live in CT and it's winter time. So far, I have changed the thermostat 2 times, water pump, heater valve, heater core, adjusted the flaps, and heater control unit. Once all these were changed, heat would work and then a day later, I'm back to the same problem. Fluids are also topped off. Now, I noticed my heated steering wheel is not working. I've made sure the a/c is not on, I've turned the air direction/heat to my face and it's on red in isetting. Please help as I am out of ideas and tired of bringing my truck back and forth to the shop.:(:cry:


Im thinking it hasn’t been purged properly of air but I dont know much about the system to be a reliable poster sorry - Mine has a few purge screws at high points on the hoses that are higher than the radiator - perhaps something to look in to?



N63 E70 X5 2012
 

·
Registered
Joined
·
62 Posts
2009 x5 4.8 is self purging, i.e. no screws, etc. I did a triple coolant flash, the heater worked fine after that. I did really replace the heater valve at 80k (passenger side was blowing cold) and it solved the problem


Sent from my iPhone using Bimmerfest
 
1 - 4 of 4 Posts
Top